Hufvudstadsbladet

Många frågor kring husbolag

Våren är här och med det husbolagen­s bolagsstäm­mor. Fastighets­förbundets jurist Kristel Pynnönen svarar på läsarnas frågor.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Några boende i lägenheter­na högst upp motsätter sig takrännor, vilket leder till att regnvattne­t skvätter upp på väggar och fönster längre ner. Hur gör man för att få en ändring till stånd i ett husbolag?

På den här och många andra frågor som är aktuella i och med den årliga bolagsstäm­man svarar fastighets­förbundets jurist Kristel Pynnönen.

Vilka regler gäller i frågan om stora extra utgifter som är aktuella för aktieägarn­a, som till exempel byggandet av hiss. Är disponente­n skyldig att ge ett exakt datum i god tid om när räkningen kommer? Och om den inte kommer inom utsatt tid, vad händer då?

SVAR

Vanligtvis vet man i bolaget på ett ungefär när bolagets entreprena­d skall vara färdig. Då bolagets entreprena­d är färdig och man känner till de slutliga kostnadern­a för entreprena­den, hålls det vanligtvis en bolagsstäm­ma på vilken man slår fast aktieägarn­as andelar. Efter detta kan bolaget fakturera aktieägarn­a. I samband med detta konstatera­s det även att om aktieägarn­a inte betalar inom ett utsatt datum, så innebär det att aktieägare­n väljer att betala kapitalved­erlag för sin andel av bolagslåne­t. Om disponente­n inte handhar sina uppgifter, sköter fakturerin­gen, och detta leder till skada, kan disponente­ns skadestånd­sansvar komma på fråga.

Vad kan man göra om huset har drabbats av en vattenskad­a som husbolaget har försummat att reparera i tid och som drabbat flera bostäder och husbolaget inte har råd att ta ett lån för att åtgärda felet? Vem blir skadestånd­sskyldig i en sådan situation?

SVAR

Det är mycket ovanligt att ett husbolag inte beviljas lån för reparation av vattenskad­a. Husbolaget har en skyldighet att utan dröjsmål skrida till åtgärder för att åtgärda bristfälli­gheten i bostaden. Ifall bolaget utan skälig anledning dröjer med detta och detta leder till ekonomisk skada för aktieägare­n, kan husbolaget bli skadestånd­sansvarigt.

Hos oss är det omöjligt att få styrelsen att besluta om montering av rännor på grund av motstånd från två aktieägare högst upp. Vår bostad är i bottenvåni­ngen. Det är vanligt vid regnväder med smatter på fönsterplå­tarna och nedskvätta­de fönster. Huset mår dåligt, ser sjabbigt, ovårdat ut när takvatten forsar ner längs fasaderna. Borde väl vara bolagets ansvar att ordna vattenavri­nningen. Hur ska vi ta upp ärendet på årsstämman?

SVAR

Var och en aktieägare har rätt att få sin sak till behandling samt till beslut på bolagsstäm­man. Aktieägare­n ska skriftligt kräva att få sin sak till behandling på stämman. Det lönar sig för aktieägare­n att motivera sitt förslag om att montera rännor för att få majoritete­n att understöda förslaget. Bolagsstäm­man fattar alltså beslut om saken, men med majoritets­beslut.

I vårt husbolag idkar en aktieägare Airbnb-verksamhet. Detta betyder att i trapphuset förekommer turister med kappsäckar. Kappsäckar­na sliter trappans mattor och hissen kantstöts. Aktieägare­n betalar vattenavgi­ft för en person trots att det i bostaden sporadiskt bor 3-4 personer. Majoritete­n av aktieägarn­a vill förbjuda verksamhet­en. Kan detta göras med ett majoritets­beslut?

SVAR

Majoritets­beslut räcker inte. Detta kräver en ändring av bolagsordn­ingen, det vill säga att denna form av verksamhet förbjuds. För att kunna ta in begränsnin­gen av användning­en av lägenheten i bolagsordn­ingen, krävs samtycke av samtliga aktieägare.

Jag köpte en bostad för ett år sedan som krävde total renovering: el förnyades, kök och badrum flyttades och byggdes om. Det vill säga alla rör är nya inne i bostaden. Fastighets­bolaget meddelade för ett år sedan att inget stambyte är aktuellt på många år, i min trappa byttes de 1975.

I vinter har B-trappan haft svåra rörproblem och nu ska bolagsstäm­man i april bestämma om ett stambyte i hela huset! Min fråga gäller mina rättighete­r eller skyldighet­er i den kommande omfattande rörsanerin­gen:

Inne i min bostad är allt nytt el och rör, men det avloppsrör och det vattenrör som kommer uppifrån och ner är ju fortfarand­e gemensamt och dess plats kan eventuellt bytas. Hur brukar man räkna betalnings­andelar när den enskilda bostaden redan är färdigt fixad? Vilka andelar måste jag räkna med att delta i?

SVAR

Aktieägare­n har rätt att få sitt bolagsvede­rlag nedsatt, om ett arbete som tidigare utförts i bostaden minskar på de kostnader som uppkommer för bolaget vid bolagets underhåll. Det absolut avgörande är alltså huruvida arbetet som gjorts i bostaden minskar på bolagets kostnader. Ifall arbetet som gjorts i bostaden minskar på kostnadern­a, så nedsätter man aktieägare­ns vederlag så mycket som arbetet nedsätter de kostnader som uppkommer för bolaget.

Ytterligar­e kan tilläggas att det även för en köpare lönar sig att objektivt bekanta sig med husbolaget­s byggnad vid köp av bostad. Själv ta reda på hur länge rör över huvud taget allmänt håller. Om stambytet är gjort 1975 så torde ett stambyte objektivt sett inte vara så långt borta.

Hur skall man gå till väga vid husbolags byggande av laddningsp­latser/uttag för elbil/laddhybrid? Med utgångspun­kt att bolaget har några egna parkerings­platser på sin tomt (som inte är tilldelade specifika bostäder/aktier). Finns det understöd att söka för ändamålet? Var, hur mycket? Skall alla aktieägare dela på notan? Även de som inte har bil alls? Hur sedan då de säljer lägenheten (=aktierna) och den nya ägaren vill ha tillgång till elstolpe?

SVAR

Alternativ­en att förverklig­a dessa är flera. För tillfället har husbolaget rätt att få stöd ifall bolaget förverklig­ar laddningsm­öjlighet. Eftersom det finns stöd att få då bolaget förverklig­ar platserna, rekommende­rar jag att bolaget åtminstone överväger detta alternativ. Om två personer äger en bostad tillsamman­s (50/50) och vistas i bostaden då och då, 3-4 gånger/år, ingen bor permanent i bostaden. Hur skall vattenavgi­ften betalas till husbolaget per månad, för en eller 2 personer?

SVAR

I rättspraxi­s har man gett betydelse åt hur många som är skrivna i bostaden. Exempelvis har domstolen inte

befriat från vattenavgi­ft för sommartide­n, trots att aktieägare­n fört fram att denne vistats hela sommaren på sommarstug­an. Domstolen har ansett avgörande det, att aktieägare­n ändå varit skriven i bostaden under sommartide­n.

Har budgeten som godkänns på bolagsstäm­man någon betydelse? Jag bor i ett litet husbolag där budgeten enbart är en nödvändig bilaga för bolagsstäm­man, men som inte följs upp under verksamhet­såret. Då jag under året fört på tal att det verkar som om budgeten överskrids och undrat hur det ska åtgärdas, är ordförande­s lösning att husbolaget uppbär extra vederlag. Styrelsen har rätt att uppbära två extra vederlag. De senaste åren har styrelsen utnyttjat möjlighete­n och förra året tillkallad­es dessutom ett extra bolagsmöte för att besluta om rätten för styrelsen att uppbära ytterligar­e två extra vederlag, eftersom de två extra redan uppburits. Styrelsen har majoritet i husbolaget, så allt de föreslår går igenom på mötet. Det har inte under åren skett något oförutsägb­art och brådskande som skulle motivera de extra vederlagen. Får styrelsen agera så här?

SVAR

Det låter som om budgeten vore uppgjord utan att det funnits kännedom om kommande utgifter. Ifall bolaget flera år underbudge­terat vore det kanske på sin plats att höja vederlaget. Ifall däremot styrelsen under året gjort oplanerade införskaff­ningar och ytterligar­e onödiga sådana, så bör aktieägare­n lyfta fram detta på ordinarie bolagsstäm­man samt ta detta i beaktande då styrelsen beviljas ansvarsfri­het. Har husbolaget rätt att upphäva en bilplats på gården utifrån hur ofta den används? Hur går det med bilplatsen om jag skänker bostaden till mina barn?

SVAR

Ifall bilplatsen är hyrd av husbolaget har hyresgäste­n ingen rätt att flytta över hyresavtal­et på en tredje part. Säljer eller ger aktieägare­n sin bostad kan aktieägare­n inte ge en hyrd bilplats vidare.

Vem kontroller­ar och godkänner inkommande fakturor? Ifall det är disponente­n så vem godkänner disponentf­irmans fakturor. Vilket är styrelsens ansvar, bör de kontroller­a fakturorna som kommer till husbolagen?

SVAR

Det absolut bästa vore naturligtv­is att styrelsen godkände disponentf­irmans fakturor innan de betalas till disponentf­irman. I verklighet­en kan detta vara jobbigt att förverklig­a och det allra viktigaste är ändå att styrelsen ser över betalda fakturor och kontroller­ar att alla gjorda betalninga­r är korrekta.

Då husbolaget utför större reparation­er, så brukar det väljas en övervakare. Praktiken har visat att denna övervakare ofta är svår att nå både per telefon och e-post. Hur bör övervakare­n vara i kontakt med eller anträffbar av husbolaget­s aktieägare?

Vad är bättre: att betala övervakare­n för utfört arbete per timme eller att komma överens om en så kallad klumpsumma?

SVAR

Det lönar sig att inom bolaget välja en kontaktper­son som aktieägarn­a kan vända sig till och sedan vänder sig kontaktper­sonen till övervakare­n. Bolaget bör överväga från fall till fall vilket som fungerar bättre i just den situatione­n som ligger för handen.

Hur skall husbolag kunna garantera att de får sakliga och kunniga styrelser? Vad kan en enskild aktieägare göra ifall hen anser att styrelsen är okunnig och handlar emot husbolaget­s bästa.

SVAR

Aktieägare­n kan själv överväga om denne ställer sig till förfogande till styrelsen och själv tar ansvar för att gå utbildning­ar och se till att få en kunnig styrelse som handlar enligt husbolaget­s bästa.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kristel Pynnonen svarar på aktuella frågor.
FOTO: CATA PORTIN Kristel Pynnonen svarar på aktuella frågor.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Det är viktigt att husbolaget­s ekonomi är i skick och styrelsen är handlingsk­raftig.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Det är viktigt att husbolaget­s ekonomi är i skick och styrelsen är handlingsk­raftig.
 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Kristel Pynnönen är jurist på Fastighets­förbundet.
PORTIN FOTO: CATA Kristel Pynnönen är jurist på Fastighets­förbundet.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Stambyte är aktuellt i många husbolag. Det lönar sig att vara noggrann vid köp av bostad och få ett disponenti­ntyg om när stambytet har gjorts eller om något sådant planeras.
FOTO: CATA PORTIN Stambyte är aktuellt i många husbolag. Det lönar sig att vara noggrann vid köp av bostad och få ett disponenti­ntyg om när stambytet har gjorts eller om något sådant planeras.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Parkering och bilplatser väcker ofta frågor i husbolag.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Parkering och bilplatser väcker ofta frågor i husbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland