Hufvudstadsbladet

FN oroar sig för barnen i IS-lägret

FN uppmanar berörda länder att lösa situatione­n för de runt 2 500 barn som befinner sig i al-Hol, ett läger i Syrien dit tusentals IS-anhängare förts efter att terrorgrup­pens sista fäste har fallit.

-

– Barn ska först och främst behandlas som offer. Vilken lösning man än tar fram måste besluten fattas utifrån barnets bästa, säger Panos Moumtzis, FN:s samordnare för humanitär hjälp i regionen, enligt Reuters.

Från Finland har ungefär trettio barn enligt Skyddspoli­sen åkt till ISområden, och också många barn har fötts i konfliktom­rådet.

Hur många som finns i al-Hol finns det inga bekräftade uppgifter om. Helsingin Sanomat har med hänvisning till källor uppgett att åtminstone fyra kvinnor och deras åtta barn är i lägret.

Finländska ”Sanna” som i internatio­nella medier har vädjat om att hon och hennes barn ska få återvända till Finland, har väckt en del uppmärksam­het.

Finlands besked har hittills varit att barnen i första hand ses som offer, men att ansvaret för deras trygghet främst ligger hos lokala myndighete­r. Både vuxna och barn uppmanas söka sig till närmaste finskt konsulat eller ambassad för att få hjälp, vilket är i Turkiet.

I Sverige tog diskussion­en om barnens öde på nytt fart efter ett reportage i Dagens Nyheter som berättar om 64 svenska barn instängda i al-Hol i norra Syrien. Där finns bland andra sju utmärglade barn till Michael Skråmo, IS-terrorist som vuxit upp i Göteborg, och som dött. Även hans svenska fru är död. Barnens morfar har försökt få hjälp av den svenska regeringen och myndighete­r att få hem dem.

Regeringen har fått kritik för att inte agera tillräckli­gt snabbt. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström, Socialdemo­kraterna, har avvisat kritiken och sagt att man jobbar på en lösning.

– Vi drar inte benen efter oss utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, sade hon.

I går gav kurdiska myndighete­r i Irak beskedet att barnen får föras från flyktinglä­gret al-Hol i Syrien till Sveriges konsulat i staden Erbil i Irak.

– Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger Skråmos barns morfar till TV4.

Han säger att barnen kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil.

– De här barnen har lidit fruktansvä­rda förhålland­en och behöver mycket psykiskt stöd, säger han på plats i Erbil.

Michael Skråmos barns morfar är hoppfull efter gårdagens besked.

– Halva processen är uppklarad. Två administra­tioner måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, säger han till TV4.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GIUSEPPE CACACE ?? Framtiden är oviss för IS-krigarnas familjemed­lemmar. Många utländska kvinnor och uppskattni­ngsvis 2500 barn lever i svåra förhålland­en i lägret al-Hol i Syrien.
FOTO: LEHTIKUVA/GIUSEPPE CACACE Framtiden är oviss för IS-krigarnas familjemed­lemmar. Många utländska kvinnor och uppskattni­ngsvis 2500 barn lever i svåra förhålland­en i lägret al-Hol i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland