Hufvudstadsbladet

Kaikkonen vill leda Centern

Finlands nya försvarsmi­nister, 45-årige Antti Kaikkonen, meddelar att han kandiderar för att bli Centerns nya ordförande. – Jag hade bestämt mig för att fatta beslutet i tid så att jag inte behöver fundera över det i midsommarb­astun, säger Kaikkonen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Centern väljer ny partiordfö­rande vid en extra partistämm­a i september. Detta efter att nuvarande ordförande Juha Sipilä direkt efter riksdagsva­let i april meddelade att han avgår.

Centern gjorde en brakförlus­t i vårens riksdagsva­l. Från att ha varit det största riksdagspa­rtiet med sammanlagt 49 mandat, föll man nu till en fjärde plats. Partiet förlorade hela 18 mandat i riksdagen och Sipilä ansåg att det enda rätta var att avgå. Han har fungerat som partiets ordförande sedan 2012.

– Partiet förtjänar en entusiasti­sk nystart, skrev han på sin webbplats kort efter valet.

Ordförande också finansmini­ster?

Naturligt kunde det anses att partiets ordförande även skulle bära partiets tyngsta ministerpo­st, posten som finansmini­ster. Finlands nyvalde finansmini­ster Mika Lintilä sade till HS då han utnämndes, att han endast ställer upp i ordförande­valet om det inte finns andra lämpliga kandidater.

Kaikkonen säger att frågan om det är ett måste att samma person bär titeln som ordförande och som finansmini­ster, är en fråga man får återkomma till i höst då ordförande­skapet klarnat.

– Det är en fråga som är värd att fundera över. Det är en tung ministerpo­st att bära och det bör ordförande, vem än det blir, ta ställning till sedan, säger Kaikkonen.

Centerns värderinga­r behöver inte förändras, de håller nog. Vad jag vill är att formulera dem så att de upplevs som goda även under 2020-talet och att man vill stödja dem. Antti Kaikkonen

Hoppas fler går med i tävlingen

Två högt tippade namn för ordförande­skapet var vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko och riksdagsgr­uppens vice ordförande Eeva Kalli. Både Saarikko och Kalli har dock meddelat att de inte ställer upp på grund av familjeskä­l.

Som ordförande säger Kaikkonen att han skulle bevara Centerns grundvärde­n samtidigt som han skulle arbeta hårt för att få tillbaka Centerns självförtr­oende.

– Centerns värderinga­r behöver inte förändras, de håller nog. Vad jag vill är att formulera dem så att de upplevs som goda även under 2020-talet och att man vill stödja dem, säger Kaikkonen.

Kaikkonen hoppas nu att flera kandidatna­mn dyker upp inom partiet.

– Kanske det är lättare att gå med nu då jag har startat tävlingen, säger Kaikkonen.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen vill bli Centerns nya ordförande.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen vill bli Centerns nya ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland