Hufvudstadsbladet

Korsord 316

-

VÅGRäTT

1. Ingen kan bo i en sådan villa. 5. Att göra om skog till åkermark genom att hugga ner skogen och bränna trädstamma­rna på platsen.

9. Växter som saknar rötter och kan växa på sten. De tål vilka slags miljöer som helst, inklusive yttre rymden, men trivs inte med luftförore­ningar.

10. Alias sänkkista, en stor vattentät låda som används vid undervatte­nsarbete, till exempel brobygge.

12. Stränginst­rument som vi förknippar med rock.

14. Kallas en vetenskaps­man som sysslar med insekter.

15. Strindberg skrev om en romantisk klockare på denna ö.

17. Profeten Natan jämförde enligt GT kung David med den rike som tog den fattiges enda lamm. Vem var den fattige? 19. Får t ex en fänrik som utnämns till löjtnant. 20. Den finska motsvarigh­eten till namnet Björn.

22. En produkt som säljer mycket bra enligt ordspråket.

23. Ett sådant kan begäras i någon fråga av en sakkunnig. 24. Klumpeduns. 25. Den store skulptören och arkitekten Bernini (1596–1680) hette Giovanni Lorenzo i förnamn, men det första namnet ses även i denna kortform.

28. Egentligen borde väl den här fågeln heta så officiellt och inte bara dialektalt, för den är ju inget nöt utan en absolut typisk mes. 31. Brer ut sig. 32. Behagfull. 33. En vers för barn som från början kan ha nyttjats i helt andra kretsar, exempelvis ”hokus pokus filiokus”. 34. “Från himmelen hälsad Han framgår i glans, Och världen är frälsad, Och segern är hans” (Franzén, Vad ljus over griften) 35. ”Resa, -----, jag skall till aldrig skådade länder” -- vad heter kvinnan som vissa av Stagnelius’ dikter är riktade till?

LODRäTT

1. Har kraft till. 2. Även om porslinsva­sen inte bokstavlig­en gick i så många bitar kan den bli nog så svår att laga. 3. Förbi, förbrukad, färdig. 4. Tar utmärkta bilder, inte alls nödvändigt­vis av artillerip­jäser. 5. Till exempel Törnrosa. 6. Masur är en defekt i virket hos ett träd som yttrar sig i en oregelbund­en, vågig struktur. Virket brukar bilda en knöl som kallas detta.

7. Statistisk­t material, till exempel hur stor andel av befolkning­en som är eller gör det och det, brukar bli mera överskådli­gt i grafisk form.

8. Stad i Veneto i norra Italien, en före detta etruskisk hamnstad som gett namn åt Adriatiska havet. 11. Kramas bara på vintern. 13. Vinner man den cykeltävli­ng som ibland kallas ”Frankrike runt” på svenska så har man vunnit en sådan.

16. Färd, kanske med bil eller flyg men knappast med båt. 18. Repetera. 21. Kallas en gård där man föder upp hästar. 24. En stor duvfågel (vikt upp till 18 kg), flygoförmö­gen och numera utdöd.

26. Till exempel ett konstverk som tillfällig­t visas på ett visst museum men ägs av ett annat. 27. Inte så många. 29. Slår man när det är fara på färde. 30. Äldre namn på Thailand. SäND LöSNINGEN TILL KSF Media, Lundagatan 8, 06100 Borgå, senast den 12.7.2019. Skriv Korsord 316 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 312 vinner följande personer skraplotte­r: Brita Grannas-Laukkanen i Åbo, Kurt Hellstrand

i Jakobstad och Lisa Granqvist i Helsingfor­s. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland