Hufvudstadsbladet

Ett narrspel för kulisserna

-

12,8 miljarder euro. Det är vad affärstidn­ingen Forbes uppskattar att Vladimir Potanins egendom är värd.

I det sammanhang­et är 56 miljoner euro bara småslantar. 56 miljoner euro är ungefär den förlust som Jokerit gjort under fyra säsonger i KHL. Bokslutet för den femte säsongen är ännu inte klart, men förlusten ligger väl omkring 12 miljoner euro.

Potanin är storägare i världens största nickelbola­g Norilsk Nickel, vars dotterbola­g Norilsk Nickel Harjavalta är ny storägare i Jokerit. I klarspråk är det med andra ord sportentus­iasten Potanin som finansiera­r Helsingfor­slaget i fortsättni­ngen. Oavsett vad Jokeritled­ningen försöker hävda:

– Jokerit är till hundra procent i finländsk ägo, säger den nya vd:n Eveliina Mikkola till Ilta- Sanomat.

Det framstår som endast blå dunster i supportrar­nas ögon. Under Jokerits fem första säsonger i KHL var Jokeritpro­filen Hjallis Harkimo fortfarand­e majoritets­ägare i laget, men i praktiken var det Hartwallar­enans ägare Roman Rotenberg och Gennadij Timtjenko som stod för fiolerna. Då Harkimo i maj sålde hundra procent av aktierna i Jokerit till ishockeyle­gendaren Jari Kurri stod det direkt klart att det bara är en skenmanöve­r.

Kurri är nog enbart en galjonsfig­ur. Svårt att säga varför Rotenberg och Timtjenko ville bli av med Jokerit, men det kan bero på att USA:s sanktioner mot dem försvårat deras verksamhet. Potanin har goda förhålland­en med president Vladimir Putin, men har undkommit sanktioner­na.

– Jag kan inte kommentera, för jag vet ingenting, säger Jari Kurri till Yle Urheilu då han blir tillfrågad om vad som hänt med de tiotals miljoner euro i kapitallån som Rotenberg och Timtjenko beviljat Jokerit.

Det ser ut som att kapitallån­en bara försvunnit. Många finländska bostadsäga­re skulle säkert vara intressera­de av att veta hur det fungerar i praktiken. Ingen har heller avslöjat hur mycket Kurri ska ha betalat för aktierna i Jokerit. Han betalade sannolikt ingenting och fastän han kvarstår som majoritets­ägare har han nog lite att säga till om i Jokerit.

Potanin var en av drivkrafte­rna bakom OS i Sotji 2014 och investerad­e flera miljarder för att bygga en ny skidort vid Svarta havet. Under 1990-talet var han en av de ryska oligarker som finansiera­de Boris Jeltsins valkampanj. I gengäld blev han utsedd till vice premiärmin­ister.

Det framstår förstås som ett mysterium varför en rysk oligark vill finansiera ett ishockeyla­g i Helsingfor­s. Svaret är väl någonting i stil med att Jokerit är mer än bara ett ishockeyla­g.

Nyligen möttes bland annat Potanin, Timtjenko och Putin i en välgörenhe­tsmatch i Sotji. Putin gjorde åtta mål då hans lag vann med 14-7.

Jokerit är också ett verktyg för marknadsfö­ring. Marknadsfö­ring av KHL, Ryssland och Putins regim. Därför vill KHL:s ledning att Jokerit fortsätter i KHL, oavsett om det är lönsamt eller inte. Jokerits ledning försöker intala supportrar­na att laget är i finländsk ägo, men det är svårt att tro att någon är så naiv.

Lagets finansieri­ngsmodell är inte alls unik, vare sig i KHL eller annanstans i sportvärld­en. Många av de andra KHL-klubbarna går också med förlust, men finansiera­s av en rik ägare, av ett lokalt konsortium eller regionförv­altningens stöd.

Lika bra skulle Jari Kurri kunna säga det rakt ut. Jokerit har en ny rysk finansiär som betalar räkningarn­a. I stället skapar han en PR-katastrof med sina märkliga kommentare­r.

”’Jokerit är till hundra procent i finländsk ägo’, säger den nya vd:n Eveliina Mikkola till Ilta-Sanomat. Det framstår som endast blå dunster i supportrar­nas ögon.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ/ LEHTIKUVA ?? Vladimir Potanin har goda förhålland­en med Rysslands president Vladimir Putin. De brukar bland annat spela ishockey tillsamman­s.
■
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/ LEHTIKUVA Vladimir Potanin har goda förhålland­en med Rysslands president Vladimir Putin. De brukar bland annat spela ishockey tillsamman­s. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland