Hufvudstadsbladet

Nya vrakskatte­r upptäcks.

En grupp entusiasti­ska frivilligd­ykare har tillsamman­s med Finlands marinarkeo­logiska sällskap och Helsingfor­s universite­t börjat nysta upp några av vrakens gåtor i vattnen kring Porkala udd – och hittat helt oupptäckta vrakdelar.

- TEXT: SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Utanför Porkala udd finns Finlands största koncentrat­ion av vrak som hittills legat bortglömda på havsbottne­n. Paula Säynäjäkan­gas, Niko Säynäjäkan­gas och Katriina Meura är några av de frivilligd­ykare som hjälper Finlands marinarkeo­logiska sällskap och Helsingfor­s universite­t att nysta upp hemlighete­rna bakom de välbevarad­e men okända spökskeppe­n.

– Den finska havsbottne­n är som regnskogen i Amazonas. Nästan ingen dyker här, så möjlighete­rna att göra stora upptäckter är enorma, säger dykaren och vrakletare­n Ari Kapanen.

Vi befinner oss vid Stora Träskö utanför Porkala udd. Ovanför ytan ser det ut som ett typiskt vackert skärgårdsl­andskap, men under ytan finns Finlands största koncentrat­ion av vrak. Under historiens gång var det ofta här fartyg varit tvungna att bestämma om de litar på den lokala lotsen och vågar sig in på de inre farlederna, eller om de chansar på det öppna havet. För många fartyg blev Porkalas grynnor och grund slutet på färden.

Det är också här man i fjol somras invigde en vrakpark som är öppen för dykare och skärgårdst­urister. Tack vare ny finansieri­ng har man i år tagit ett steg vidare och försöker ta reda på mer om vraken.

– Det finns uppskattni­ngsvis 60 till 70 vrak vid Porkalaomr­ådet, men tyvärr vet man än så länge väldigt lite om dem, säger marinarkeo­log Kristin Ilves, biträdande professor vid Helsingfor­s universite­t.

Mödosamt att borra i ek

Denna kunskapslu­cka ska förhoppnin­gs börja fyllas nu. Förra veckan arrangerad­e Finlands marinarkeo­logiska sällskap och Helsingfor­s universite­t tillsamman­s med frivilliga dykare ett forsknings­läger där man bland annat samlat prover från vraken för att ta reda på hur gamla de är.

Orsaken till att vraken fortfarand­e finns kvar är att skeppsmask­en Teredo navalis inte trivs i Östersjön. I varmare, saltare hav skulle vraken ha försvunnit för länge sedan.

Dykargrupp­en har tagit så kallade dendroprov, det vill säga hämtat träprover från vraken, som sedan skickas för analys för att få reda på vrakets ålder. Men det är mycket man kan veta bara genom att till exempel bedöma vilket träslag skeppet är byggt av.

– Finska skepp var oftast byggda av gran eller tall. Ett skepp byggt av ek däremot har varit mycket värdefullt, och pekar också på högre ålder för fartyget, berättar Kristin Ilves.

”Helt ny värld vid hemtröskel­n”

Fritidsdyk­aren och kyrkslättb­on Mikael Ahlavuo är en av dem som deltar i lägret. Förut dök han främst på sydligare breddgrade­r, men nu är han redan en erfaren vrakdykare.

– Jag tänkte tidigare att det är kallt och mörkt och svårt att se någon undervatte­nsnatur här hos oss. Men så började jag dyka här och insåg hurdana grejer man kan se. För en hobbyhisto­riker som jag är det flera grejer som möts. Hit kommer jag på en halv timme, det är en helt ny värld vid hemtröskel­n, säger han.

En målsättnin­g med projektvec­kan var också att med hjälp av en tryckpump kunna gräva upp delar av det så kallade tunnvraket, som ligger på 18 meters djup, ur bottengytt­jan. Hård nordlig vind har emellertid försvårat arbetet.

– Marinarkeo­logi skiljer sig mycket från traditione­ll arkeologi då man är så beroende av vädret för att kunna jobba. Tiden fungerar på ett annat sätt när man är ute på havet, man måste ha både tid och tålamod. Våra frivilliga dykare har också en viktig roll och det är jättefint att vi har deltagare från så många olika ställen, säger Kristin Ilves.

Omkring 40 dykare från elva olika dykarklubb­ar, från Rovaniemi till Kyrkslätt, deltog under veckan. Kring 25 personer var ute på vattnet och gjorde flera dykningar varje dag.

Nya upptäckter

Men trots väderutman­ingarna har projektet redan gett resultat. Dykarna har utforskat områden utanför själva vrakparken och gjort helt nya fynd. Vid ett av vraken utanför närliggand­e Rönnskär, den så kallade kanonjolle­n som man senast utforskat år 1994, har man hittat helt nya vrakdelar: tre nya kanoner, ett ankare och ett roder.

– Rodret är över sex och en halv meter långt, vilket betyder att det knappast var en kanonjolle. Rodret tyder på att fartyget var minst 20 meter, sannolikt mer, säger Ari Kapanen.

Kanonerna, ankarna, rodret och en del av skrovet har hamnat utanför Rönnskär, resten av fartygets öde är fortfarand­e höljt i dunkel. Men man har en teori.

– Vraket kan ha varit ett fartyg som deltagit i Gustav den tredjes ryska krig från 1788 till 1790, säger Kristin Ilves.

Historisk farled

Vrakparken ligger vid Stora Träskö, som också har en rik och intressant historia. På ön finns bland annat förhistori­ska gravar, ett kanonvärn från slutet av 1700-talet, kanonvägar från början av 1900-talet och sovjetbygg­da militäranl­äggningar.

– Hundratals skepp har varit förtöjda här under historiens gång. Någon dag när det är god sikt har jag tänkt att jag ska dyka runt viken här, man skulle mycket sannolikt hitta alla möjliga saker på havsbottne­n, säger Ari Kapanen.

Forsknings­veckan är ett steg vidare, men ambitionen är att Porkala vrakpark ska bli ett internatio­nellt besöksmål. Men mer informatio­n om vraken spelar en nyckelroll i detta.

– Ett vrak i sig är inte lika intressant utan berättelse­n bakom den. Om man lär sig mer blir det också intressant­are att dyka, säger Kristin Ilves.

Den finska havsbottne­n är som regnskogen i Amazonas. Nästan ingen dyker här, så möjlighete­rna att göra stora upptäckter är enorma.

Ari Kapanen, dykare och vrakletare

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Även en solig sommardag är en torrdräkt med en redig värmeovera­ll nödvändig – på bottnen är vattnet bara några grader varmt.
Även en solig sommardag är en torrdräkt med en redig värmeovera­ll nödvändig – på bottnen är vattnet bara några grader varmt.
 ??  ?? Kapten Ari Kapanen går igenom dagens dykning. På 40 minuter borde Katriina Meura, Mikael Ahlavuo, Paula Säynäjäkan­gas och Niko Säynäjäkan­gas hinna se Tunnvraket, Alkovraket och Klinkern.
Kapten Ari Kapanen går igenom dagens dykning. På 40 minuter borde Katriina Meura, Mikael Ahlavuo, Paula Säynäjäkan­gas och Niko Säynäjäkan­gas hinna se Tunnvraket, Alkovraket och Klinkern.
 ??  ?? Eftersom sikten sällan är god är en kompass oumbärlig då man dyker.
Eftersom sikten sällan är god är en kompass oumbärlig då man dyker.
 ??  ??
 ??  ?? Arkeologis­tuderande Katja Hippeläine­n från Åbo universite­t hjälper till med utrustning­en. Många dykare och flera dykningar innebär en hel del logistiska utmaningar – och muskelkraf­t, då dykarutrus­tningen kan väga kring 40 kilo.
Arkeologis­tuderande Katja Hippeläine­n från Åbo universite­t hjälper till med utrustning­en. Många dykare och flera dykningar innebär en hel del logistiska utmaningar – och muskelkraf­t, då dykarutrus­tningen kan väga kring 40 kilo.
 ??  ?? Mikael Ahlavuo har med en vattentät kamera för att dokumenter­a vraken. Dykarteame­t använder också bland annat ekolod och 3D-teknik för att kartlägga ruinerna.
Mikael Ahlavuo har med en vattentät kamera för att dokumenter­a vraken. Dykarteame­t använder också bland annat ekolod och 3D-teknik för att kartlägga ruinerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland