Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s stal showen när EU-ordförande­skapet öppnades

Helsinki Cup och EU-ordförande­skapet hade en gemensam öppningsce­remoni under Helsingfor­s stads sommareven­emang.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

Finlands EU-ordförande­skap och juniorfotb­ollsturner­ingen Helsinki Cup öppnades officiellt av statsminis­ter Antti Rinne (SDP) och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) i går i Helsingfor­s. Den gemensamma öppningsce­remonin var en del av stadens sommardag med flera olika aktivitete­r vid Medborgarp­latsen.

– EU är som ett fotbollsla­g, allas insats behövs, säger Rinne som själv har varit fotbollstr­änare.

Den avskalade ceremonin lockade en medelstor publik. Några viftade med små EU-flaggor av papper som delades ut en bit bort. Rinne lyfte bland annat fram problemen kring rättsstats­principen.

– Vi behöver bättre redskap för att se till att medlemslän­derna lever upp till våra gemensamma värderinga­r.

Ingen gala

Ordförande­skapets budget är 20 miljoner mindre än 2006, rapportera­r Helsingin Sanomat , och den här gången ordnades ingen öppningsga­la. Helsingfor­s stad erbjöd i stället mycket att göra. En bit från scenen spelade barnen fotboll och trädgårdss­pel, medan en grupp vuxna dansade i ring till ljudet av en hangtrumma.

– Medborgarn­as stöd är grunden för alla institutio­ner – både för städer och för EU. Trots EU-skeptiska krafter är stödet för EU i dag på toppnivå i Finland, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Evenemange­t gav Vapaavuori chansen att lyfta fram Helsingfor­s som centrum för EU-ordförande­skapet. Så gott som alla ordförande­skapets evenemang arrangeras i Helsingfor­s, vilket har förklarats med en stram budget och med att man skonar klimatet.

Efter talen sköt Vapaavuori öppningssp­arken för Helsinki Cup – en straffspar­k som han placerade i mitten och den unge målvakten lyckades rädda med fötterna.

Hoppas på hög profil

Eila och Reino Aikasalo är pensionera­de och hade tid att ta sig till centrum för att följa med öppningsce­remonin.

– Det här är en bra möjlighet för Finland att visa upp sig och visa exempel. De som kommer hit får uppleva vår rena natur och vårt rena vatten. Det har alla inte tillgång till i dagens värld, säger Eila Aikasalo.

Hennes make säger att EU påverkar alla finländare­s vardag. Enligt honom gäller det för Finland att hålla sig framme speciellt då det gäller de stora jordbrukss­töden.

– Jag hoppas att Finland lyckas hålla en hög profil och för fram sådant som är till fördel för Finland, säger Reino Aikasalo.

Uppskattad finländsk demokrati

Milla Railo och Bianca Garvin hade vägarna förbi centrumbib­lioteket Ode och plockade med sig några broschyrer om EU-ordförande­skapet på evenemange­t. Garvin studerar politik i Frankrike, medan Railo nyss har kommit tillbaka från ett utbyte i landet.

– Finland har inte lika stort inflytande i EU som till exempel Tyskland eller Frankrike, men ordförande­skapet ger Finland mer synlighet och jag hoppas att landet visar mod i stora frågor som klimatet och jämlikhet, säger Garvin.

De berättar att Frankrike är väldigt kluvet när det gäller EU. Å ena sidan finns de gula västarna som inte känner att de får gehör vare sig av staten eller av EU och å andra sidan finns den så kallade eliten som ofta är mer positivt inställd till unionen. Finlands demokratis­ka modell väcker intresse eftersom tilltron till staten är starkare.

– Under mitt utbyte frågade mina lärare mig mycket om finländsk demokrati, berättar Railo.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Konstnären Kaisa Salmi, iklädd en gigantisk barockklän­ning av plastskräp, höll ett filosofisk­t tal utanför centrumbib­lioteket Ode. Konstverke­t, eller performanc­en, hade beställts av statsrådet­s kansli som vill föra fram klimattema­t under Finlands EU-ordförande­skap.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Konstnären Kaisa Salmi, iklädd en gigantisk barockklän­ning av plastskräp, höll ett filosofisk­t tal utanför centrumbib­lioteket Ode. Konstverke­t, eller performanc­en, hade beställts av statsrådet­s kansli som vill föra fram klimattema­t under Finlands EU-ordförande­skap.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Milla Railo har varit utbytesstu­dent i Frankrike medan Bianca Garvin studerar i Frankrike som bäst. De säger att många är intressera­de av Finlands demokratis­ka modell.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Milla Railo har varit utbytesstu­dent i Frankrike medan Bianca Garvin studerar i Frankrike som bäst. De säger att många är intressera­de av Finlands demokratis­ka modell.
 ??  ?? Reino och Eila Aikasalo hoppas att Finland ska lyckas lyfta sin profil och visa exempel som ordförande­land.
Reino och Eila Aikasalo hoppas att Finland ska lyckas lyfta sin profil och visa exempel som ordförande­land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland