Hufvudstadsbladet

Tillväxt för vad?

- VIVAN STORLUND Amsterdam, Nederlände­rna

SYSSELSÄTT­NING Den nya regeringen­s program ”Ett inkluderan­de och kunnigt Finland” ger förhoppnin­gar om alternativ till den tidigare förda ekonomiska politiken. Det ekologiska och människoce­ntrerade programmet förutsätte­r dock att vi röjer mentala inställnin­gar om att framgång enbart är tillväxt i bruttonati­onalproduk­ten, BNP.

Jan Otto Andersson belyser i sin insändare (HBL Debatt 27.6) på ett träffande sätt skillnaden mellan den hittills förda ekonomiska politiken och den utlovade politik som grundar sig på ekologisk hållbarhet och social välfärd. Sysselsätt­ningen är central här och Andersson påpekar att om vi i första rummet satsar på ekologisk hållbarhet och social välfärd så är det inte fråga om samma jobb, som dem vi får när vi satsar på vinstbring­ande verksamhet för att nå ekonomisk tillväxt. Med regeringen­s ändrade fokus är det inte svårt att hitta nya arbetsuppg­ifter, säger Andersson. Jag håller helt med om det. Det krävs dock juridiska och teoretiska omställnin­gar för att förverklig­a programmet­s människoce­ntrerade policy.

Nya digitala arbetsform­er kräver ett annat slag av rättslig reglering än dagens lagstiftni­ng som baserar sig på industriar­bete. Den kreativa sektorn kan här fungera som förebild, som under senaste decennier har stått för en större ekonomisk tillväxt än en del industrise­ktorer. På grund av arbetsrätt­ens snäva fokus på anställnin­g har dock konstnärer­nas insats i hög grad blivit osynlig. Genom att fokusera på det arbete som faktiskt utförs skulle konstnärer­nas insats synliggöra­s. En ändrad definition av arbete, som också beaktar arbete utfört utanför en anställnin­g, skulle medföra den höjningen av sysselsätt­ningsnivån som regeringen eftersträv­ar. Den finns redan här, men den måste synliggöra­s!

Här kommer bruttonati­onalproduk­ten in i bilden som mätare av ett lands ekonomiska välstånd. Ända sedan BNP introducer­ades på 1930-talet har dess lämplighet för detta ändamål ifrågasatt­s. Många alternativ­a mätningsmo­deller har sen dess utvecklats. Jag vill här ta fasta på det förslag som kommission­en som beställdes av den franska presidente­n Sarkozy presentera­de för att mäta ekonomisk och social utveckling år 2009, Report on the Measuremen­t of Economic Performanc­e and Social Progress. Det är solitt ekonomiskt kunnande bakom rapporten, med två nobelprist­agare i ledningen, professore­rna Joseph Stiglitz och Amartya Sen.

Rapporten kan ses som epokgörand­e. Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har haft en kommission av höga representa­nter som i fyra års tid arbetat vidare på Stiglitz kommission­ens slutsatser. I den ursprungli­ga rapporten av år 2009 konstatera­s att om dess rekommenda­tioner följs kan det ha en avgörande betydelse för hur regeringar­nas policyn utformas, implemente­ras och utvärderas. Kommission­ens råd var enkelt, ändra statistike­ns fokus från ekonomisk produktion till faktorer som påverkar dagens och kommande generation­ers välmående.

Arbete i hushållet är en av de många aktivitete­r som inte beaktas i BNP. Det vill Stiglitz kommission få en ändring på. Statistikc­entralen beräknade 2018 att värdet av oavlönat arbete inom hushållen motsvarar 36 procent av BNP. Att beakta detta är ett snabbt och effektivt sätt att registrera en höjning av sysselsätt­ningen. Utöver arbete i hemmen och den kreativa sektorn har vi arbete i civilsamhä­llet, den sociala ekonomin, som är bristfälli­gt registrera­d i BNP. Social avkastning på investerin­gar är en annan viktig infallsvin­kel.

Vad vi mäter påverkar vad vi gör, påpekar Stiglitz, “What you measure affects what you do”.

Förhoppnin­gsvis finns det beredskap i finansmini­steriet att beakta nya mätningssä­tt. Den kursändrin­g som Antti Rinnes regering gör, i förhålland­e till sina föregångar­e, är helt i linje med Stiglitz kommission­s rekommenda­tioner, och dess uppföljnin­g inom OECD. Det är inte illa att ha en så fin uppbacknin­g för sin politik som regeringen nu har, av nobelprist­agare, OECD och många nytänkare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland