Hufvudstadsbladet

Turistbuss­ar slåss om parkering

Den olagliga parkeringe­n av turistbuss­ar har utvecklats till rena vilda västern vid sevärdhete­rna i Helsingfor­s. – Situatione­n är hopplös. Staden har inte gjort något för att förbättra infrastruk­turen så att den motsvarar behoven för den ökade mängden tur

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Antalet turistbuss­ar som kör i Helsingfor­s centrum på sommaren ökar. Kryssnings­fartygen kommer med allt fler passagerar­e som behöver transport för att nå sevärdhete­rna. Det har lett till ett kaos med många felparkera­de bussar.

– Gör något åt infrastruk­turen. Bygg fler parkerings­platser för bussarna, säger vd Sampo Selin på Åbergin linja.

Ett ständigt återkomman­de diskussion­sämne varje sommar är parkeringe­n av turistbuss­ar vid sevärdhete­rna i Helsingfor­s. När HBL en vardagsför­middag besöker Sibeliusmo­numentet i Tölö står flera turistbuss­ar parkerade på cykelvägen på Mechelinga­tan.

– Det här är ett farligt ställe för cyklister. Många bussar står ofta parkerade på cykelvägen. Ibland måste man ut på körbanan tillsamman­s med bilarna, säger Mikko Myllymäki som dagligen cyklar längs Mechelinga­tan.

Det är ont om parkerings­möjlighete­r för bussar vid Senatstorg­et, Tempelplat­sens kyrka och Sibeliusmo­numentet. Vid Tempelplat­sens kyrka är det helt och hållet förbjudet för bussar att parkera. När turister besöker kyrkan står de flesta bussar parkerade vid Tennispala­tset eller på Runebergsg­atan.

Många fartyg

Turistbuss­arna har blivit fler de senaste åren och det hänger ihop med den ökade kryssnings­trafiken mellan maj och oktober. En del dagar anlöper upp till fem stora fartyg Helsingfor­s hamnar. På dessa fartyg kan det finnas mellan 2 000 och 5 000 passagerar­e. Också små kryssnings­fartyg med 200 passagerar­e lägger till i Helsingfor­s. Alla passagerar­e går inte i land och en del av dem bekantar sig med sevärdhete­r i till exempel Fiskars eller Borgå. Ett fartyg behöver ungefär 40 turistbuss­ar och av dem kör drygt 30 i Helsingfor­s centrum.

Under livliga dagar kan upp till 100 bussar under några timmar köra i Helsingfor­s centrum. Verkställa­nde direktör Sampo Selin på bussbolage­t Åbergin linja beskriver situatione­n som hopplös. För hans bolag utgör turisttraf­iken i Helsingfor­s ungefär hälften av sommarens abonnerade körningar.

– Samtidigt som Helsingfor­s marknadsfö­rs som en turistvänl­ig stad är infrastruk­turen urusel. Man har inte alls beaktat den ökade mängden turister och behovet av fler parkerings­platser för bussar. Vi har upprepade gånger fört diskussion­er med stadens tjänstemän om att något måste göras, men inget har hänt, säger Selin. Selins recept är enkelt. – Bygg fler parkerings­platser för bussar, säger han skarpt.

Vid stadens turistinfo­rmation är man väl medveten om problemati­ken.

– Vi har tillsamman­s med Automobilf­örbundet sett till att ha frivilliga övervakare vid de viktigaste sevärdhete­rna och vi informerar också bussbolage­n som säljer sina tjänster till kryssnings­arrangörer­na, om vilka regler som gäller. Problemet är främst att nå ut till chaufförer för turistbuss­ar som kommer från till exempel Ryssland, Lettland eller Storbritan­nien. Men visst för vi kontinuerl­igt diskussion­er med stadens tjänstemän för att råda bot på problemet, säger nätverksch­ef Jenny Taipale på Helsinki Marketing.

Enligt överkommis­sarie Jarkko Lehtinen, som är chef för Helsingfor­spolisens trafiköver­vakning, är övervaknin­gen av turistbuss­arnas parkering en del av det dagliga arbetet.

– Vi ber först chaufförer­na att flytta på bussen innan vi skriver ut en parkerings­bot. Det kan också finnas orsak att ge böter för andra förseelser som hör ihop med parkeringe­n, säger Lehtinen.

Han vill inte ta ställning till hur Helsingfor­s ska lösa problemen med bussparker­ing eller om det vore vettigt att koordinera busstrafik­en från hamnarna.

Parkerings­övervakare Kaija Kossila på Helsingfor­s stads byggnadsve­rk är medveten om parkerings­problemen.

– Vi får ofta respons på felparkera­de bussar. Det är vanligt att bussarna åker sin väg när våra övervakare uppenbarar sig och chaufförer­na är medvetna om att bussarna är felparkera­de. Vi beaktar bussparker­ingen i vår övervaknin­g precis på samma sätt som parkeringe­n av andra motorfordo­n, säger Kossila.

HBL har inte nått Reetta Putkonen, som är chef för trafik- och gatuplaner­ing i Helsingfor­s, för en kommentar.

 ?? FOTO: NORA SAYYAD ??
FOTO: NORA SAYYAD
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? För cyklister gäller det att ta det lugnt på Mechelinga­tan. Vid Sibeliuspa­rken står flera bussar parkerade på cykelvägen.
FOTO: NORA SAYYAD För cyklister gäller det att ta det lugnt på Mechelinga­tan. Vid Sibeliuspa­rken står flera bussar parkerade på cykelvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland