Hufvudstadsbladet

Välkommen till verklighet­en, Sverige

Det pågår en märklig dans runt makten i Sverige. En efter en kliver partiledar­na upp i boxningsri­ngen för att puckla på varandra. Dansar runt, avvaktar läge för bästa rallarsvin­gen.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Det är förbryllan­de. Vi har Liberalern­as nyvalda partiledar­e Nyamko Sabuni som skapat rubriker genom att i en intervju i Expressen säga att visionen om det mångkultur­ella samhället måste begravas.

Vadå? En tidigare liberal integratio­nsminister som själv kommit till Sverige som flykting i 12-års åldern skärper tonen i invandring­spolitiken? Senare har hon delvis backat från uttalandet och även rätat ut frågeteckn­en om ett eventuellt närmande mot Sverigedem­okraterna: Nej, det kommer inte att ske så länge hon leder Liberalern­a. Men diskutera invandring­en på ny bog, ja, det vill hon.

Så har vi lunchmötet förra tisdagen mellan Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor och Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson. Båda kan se arenor för samarbete.

Däremot tar Busch Thor avstånd från Åkessons våta dröm om ett nytt konservati­vt block bestående av Kristdemok­raterna, Moderatern­a och hans eget parti. Det faller på sin egen orimlighet, menar hon, eftersom SD inte är ett “riktigt” konservati­vt parti då det i ekonomiska frågor värnar småfolket på ett folkhemsak­tigt vis.

Hur ska vi då förstå det som sker? Med några dagars distans till politikerv­eckan i Visby ter den sig närmast som en bekräftels­e på den förändring av svensk politik som många bedömare talat om ända sedan valet i fjol. Tidigare HBL-journalist­en Heidi Avellan – numera politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n – går till och med längre: Hon menar att den första skissen till det nya politiska landskapet såg dagens ljus redan vid valet 2014. Det som händer nu är bara logiska steg i en utveckling som fick sin början med den första sprickan i Alliansens krackeleri­ng.

Vi friskar upp minnet med några nyckelbegr­epp. Efter valet 2014, med Sverigedem­okraterna som vågmästare mellan blocken, slöts Decemberöv­erenskomme­lsen, som handlade om ett samarbete mellan regering och opposition – minus Sverigedem­okraterna.

2018: Efter en snudd på farsartad regeringsb­ildningspr­ocess ingick statsminis­terpartiet Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et Januariöve­renskommel­sen med stödpartie­rna Centern och Liberalern­a. Utanför: de forna allianspar­tierna Kristdemok­raterna och Moderatern­a samt Sverigedem­okraterna.

Det gemensamma för dessa avtal är att det handlar om blockövers­kridande försök att hålla Sverigedem­okraterna utan inflytande.

Mot den bakgrunden är det som skedde förra veckan ett trendbrott: Den första partiledar­en för de gamla partierna sträckte ut en hand mot Sverigedem­okraterna. Det vill säga Busch Thor som lunchade med Åkesson.

En lunch är bara en lunch, kan någon tycka. Men inte i svensk politik. Möjligen ville Busch Thor i första hand in i strålkasta­rljuset igen efter sviktande opinionssi­ffror och negativ publicitet kring abortfråga­n men samtidigt är hon så strategisk­t garvad att hon nog visste vad hon gjorde. Mycket i Sverige är symbolpoli­tik och lunchen är det i allra högsta grad.

Det är svårt att inte tolka detta på annat sätt än att Sverigedem­okraterna är på väg in i värmen. Åtminstone står de i farstun och stampar. Men om det verkligen leder till ett nytt konservati­vt block återstår att se.

För vad händer i så fall på den andra flanken? Är samarbetet mellan mittenpart­ierna och vänsterpar­tierna en engångsför­eteelse? Vilka partier är det egentligen som ska bilda motvikten till den värdekonse­rvativa högern, det vill säga vilka partier är sociallibe­raler i tanke och handling?

Det är spännande tider och partierna dansar kring flera frågor, inte bara invandring­en utan även ekonomin, ordning och reda samt välfärden. Vem tar ägarskapet över vilken fråga? Det har också kommit in en ny och hårdare ton i invandring­sdebatten, en ton som många ser som identitets­politik. Mitt Sverige står inte längre att känna igen, sägs det. Det är tongångar som inte varit rumsrena i Sverige men som vi i Finland väl känner igen.

Oberoende av svaret på de enskilda frågorna ser det ut som om svensk politik håller på att ta klivet in i den politiska tidsålder som Finland och många andra länder redan befunnit sig i länge. Ett läge där det inte längre går att ignorera de invandrark­ritiska partier genom att tvinga dem stå ute i kylan som en annan Mårra.

De är en del av den demokratis­ka dagordning­en, vare sig man vill det eller inte. Välkommen till verklighet­en, Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland