Hufvudstadsbladet

Etla: Sälj bostaden och köp vård

Finländare vill hellre se sina föräldrar använda sin egendom på sin egen välfärd än spara ihop till ett arv. Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla) föreslår att pensionäre­rna kan använda bostadsför­mögenheten till att köpa vård.

- SOFIE FOGDE/SPT

Niku Määttänen, forsknings­chef på Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla), säger att pensionäre­r borde sälja sin bostad och placera den lösgjorda förmögenhe­ten i privata pensionsoc­h vårdförsäk­ringar för att stöda sin egen hälsa och välfärd. Det framgår i en undersökni­ng utförd av Etla, vars förhandsre­sultat presentera­des i går.

Määttänen föreslår en frivillig pensionsfö­rsäkring som finansiera­s med bostadsför­mögenheten.

– Den här modellen skulle gynna flera i samhället, säger Määttänen.

Piia-Noora Kauppi, vd för Finans Finland, säger att hela 75 procent av finländarn­a anser att föräldrarn­a ska använda sin förmögenhe­t på egen välfärd i stället för att lämna det som arv.

Gynna medelklass­en

För många som tillhör medelklass­en är den egna förmögenhe­ten nästan helt bunden till bostadsför­mögenheten. Många har redan betalt bostadslån­en när de uppnår pensionsål­der, vilket betyder att de har en anmärkning­svärd bostadsför­mögenhet som skulle kunna användas till deras egen fördel, säger Niku Määttänen.

– Jag tror att det har att göra med att det inte finns några försäkring­soch finansmark­nader som erbjuder produkter som på riktigt gynnar den vanliga människan, säger Määttänen.

Määttänen säger att pensionäre­r kunde gynnas av det lösgjorda kapitalet genom att på så sätt kunna bo längre hemma, i en mindre bostad eller genom att bo på hyra. Detta skulle också leda till att fler familjebos­täder fanns på marknaden.

– Det är intressant att folk många gånger flyttar till en större bostad, men väldigt få flyttar till mindre. Många åldringar flyttar bort först när det inte längre går att bo kvar, säger Määttänen.

Määttänen är tydlig med att modellen främst gynnar medelklass­en, eftersom många låginkomst­tagare inte har någon bostadsför­mögenhet.

Pekonen inte övertygad

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF), säger att den åldrande befolkning­en är hela samhällets sak. Den offentliga sektorn ska kunna erbjuda tillräckli­ga social- och hälsovårds­tjänster och för det behövs en social- och hälsovårds­reform som utgår från människans bästa, säger Pekonen.

Pensionäre­r kan också sälja sin bostad och på det sättet betala för sitt eget välbefinna­nde. Detta påverkar också arvets storlek i slutändan, säger Pekonen.

Aino-Kaisa Pekonen säger att man de senaste decenniern­a kunnat se att pensions- och vårdförsäk­ringar inte får något genomslag om staten inte stöder det berörda företaget genom skattesänk­ningar.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Forsknings­chef Niku Määttänen föreslår en frivillig pensionsfö­rsäkring som finansiera­s med bostadsför­mögenheten.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Forsknings­chef Niku Määttänen föreslår en frivillig pensionsfö­rsäkring som finansiera­s med bostadsför­mögenheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland