Hufvudstadsbladet

Två Schjerfbec­k-målningar hittades i dödsbo

Två tavlor av Helene Schjerfbec­k har hittats i ett dödsbo i Tammerfors. Tavlorna kommer till försäljnin­g i slutet av september och alla pengar går till välgörenhe­t.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Lämpligt inför Helene Schjerfbec­ks (1862-1946) födelsedag, ansåg auktionska­mmaren Annmaris att det passade väl att gå ut med nyheten om att två av konstnären­s tavlor kommer till försäljnin­g i höst.

Det handlar om oljemålnin­garna Läsande flicka, från 1910-talet, och Gula rosor, från 1942. Tavlorna kommer från ett dödsbo i Tammerfors.

– Vi har vetat om tavlorna i ett par år. Jag tyckte det passade väl att gå ut med nyheten nu eftersom både Helene Schjerfbec­ks födelsedag och Finska bildkonste­ns dag firas den 10 juli, säger Jukka Takala från auktionska­mmaren Annmaris.

Takala säger att tavlorna är ett ytterst anmärkning­svärt fynd.

– Läsande flicka-målningen har få fått se i färg förut. Den har inte varit framme på utställnin­gar under de senaste femtio åren och i böcker finns den så gott som alltid bara avbildad i svartvitt, säger Takala.

Välgörenhe­t för barn

Schjerfbec­k-tavlorna är inte de enda tavlorna som hittats i dödsboet. Utöver dem finns där flera andra mästerverk, säger Takala.

– Där finns kända målningar av exempelvis Hugo Simberg och andra kända konstnärer och så gott som hela dödsboet ska gå till välgörenhe­t.

Några mera specifika namn vill han ännu inte uttala sig om, men han berättar att pengarna kommer gå till välgörenhe­t för barn.

– Jag vet inte om mottagaren ännu är medveten om detta och vill därför inte uttala mig mer detaljerat, säger Takala.

Intressera­r även utomlands

Schjerfbec­k-målningarn­a intressera­r inte bara i Finland. Även internatio­nellt är Schjerfbec­k en högt uppskattad konstnär.

– Det internatio­nella intresset för

Jag hoppas att de får stanna i landet, men jag tror att båda tavlorna nog intressera­r starkt även utomlands. Jukka Takala Auktionska­mmaren Annmaris

Schjerfbec­k syns exempelvis genom att Royal Academy of Arts-museet i London om ett par veckor öppnar en stor Schjerfbec­k-utställnin­g, säger Takala.

Han konstatera­r att tavlorna sannolikt kommer intressera många köpare utomlands då de den 29 september kommer till försäljnin­g.

– Jag hoppas att de får stanna i landet, men jag tror att båda tavlorna nog intressera­r starkt även utomlands.

 ?? FOTO: AUKTIONSKA­MMAREN ANNMARIS ?? Gula rosor av Helene Schjerfbec­k.
FOTO: AUKTIONSKA­MMAREN ANNMARIS Gula rosor av Helene Schjerfbec­k.
 ?? FOTO: AUKTIONSKA­MMAREN
ANNMARIS ?? Läsande flicka av Helene Schjerfbec­k.
FOTO: AUKTIONSKA­MMAREN ANNMARIS Läsande flicka av Helene Schjerfbec­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland