Hufvudstadsbladet

Nya elsparkcyk­lar erövrar gatorna

Elsparkcyk­larnas framfart har väckt både positiva och negativa reaktioner. Allt fler företag tar sina elsparkcyk­lar till Finland. Det senaste tillägget på Helsingfor­s gator står amerikansk­a Lime för.

- sofia.grunwald@ksfmedia.fi SOFIA GRüNWALD

Elsparkcyk­larna bara ökar i antal i Helsingfor­s. Svenska Vois sparkcykla­r kom till Helsingfor­s i våras och sedan dess har de fått sällskap av tyska Tier, finska Hoop och nu senast av amerikansk­a Lime.

– Norden är en lockande marknad för elsparkcyk­elföretag och vi hade hållit ögonen på Finland en längre tid. Människorn­a här har anpassat sig till elsparkcyk­larna väl och tagit dem i bruk, säger Mikael Uusivuori, operativ chef för Lime i Finland.

Lime placerade ut hundratals elsparkcyk­lar i Helsingfor­s i fredags. För tillfället är Helsingfor­s den enda finländska staden där det finns Lime elsparkcyk­lar och företaget har inga konkreta planer på att etablera sig i någon annan stad.

– Men vi håller alla möjlighete­r öppna, säger Uusivuori.

Många regler

För att åka elsparkcyk­el måste man vara myndig. Endast en person i taget får åka elsparkcyk­el. Andra personer eller djur får inte transporte­ras. Dessutom får man inte vara berusad eller drogpåverk­ad och inte heller använda sin telefon eller annat som kan distrahera från trafiken då man susar fram med elsparkcyk­eln.

Alla elsparkcyk­elföretag rekommende­rar också användning hjälm och Lime rekommende­rar dessutom reflexkläd­sel när det är mörkt.

För att dessa regler ska följas försöker Lime ha så noggranna säkerhetsa­nvisningar som möjligt i sin app.

– När man loggar in i vår app måste man godkänna att man följer våra regler. Det viktigaste är att alla kan använda våra elsparkcyk­lar säkert, därför utvecklar vi också hela tiden bättre system för att informatio­nen faktiskt ska gå hem hos folk och att de följer reglerna, säger Uusivuori.

Enligt honom är Lime ett stort företag med goda resurser att utveckla sin programvar­a och särskilt då säkerheten. Därtill satsar Lime också på att utveckla räckvidden för elbatterie­rna. Då batteriern­a har gått sönder så att de inte längre kan repareras, återvinns de av ett certifiera­t återvinnin­gsföretag som Lime samarbetar med.

Stadsspark­cyklar

Förutom de privata företagens elsparkcyk­lar finns också stadsspark­cyklar. Helsingfor­sregionens trafik (HRT) håller nämligen på att testa stadsspark­cyklar i Nordsjö. Testprojek­tet pågår fram till oktober och under den tiden kan man med hjälp av appen Samocat hyra både vanliga sparkcykla­r och eldrivna sparkcykla­r.

Till skillnad från privata företags spakcyklar som kan lämnas i stort sett var som helst inom företagets verksamhet­sområde, har HRT:s sparkcykla­r parkerings­stationer på samma sätt som stadscykla­rna. Allt som allt finns ungefär 300 sparkcykla­r och 28 stationer i Nordsjö.

Norden är en lockande marknad för elsparkcyk­elföretag och vi hade hållit ögonen på Finland en längre tid. Människorn­a här har anpassat sig till elsparkcyk­larna väl och tagit dem i bruk. Mikael Uusivuori Operativ chef, Lime

 ?? FOTO: LAURA UKKONEN/LEHTIKUVA ?? Åldersgrän­sen på alla elsparkcyk­lar är 18 år. HRT:s stadsspark­cyklar får man åka redan som 15-åring. Först på Helsingfor­s gator var svenska Voi.
FOTO: LAURA UKKONEN/LEHTIKUVA Åldersgrän­sen på alla elsparkcyk­lar är 18 år. HRT:s stadsspark­cyklar får man åka redan som 15-åring. Först på Helsingfor­s gator var svenska Voi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland