Hufvudstadsbladet

Otäckt läge i Hongkong

- FOTO: ANDY WONG/TT-AP TOMAS BENGTSSON /TT-REUTERS-AFP

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att lagförslag­et som lett till den största politiska krisen i området på årtionden är ”dött” – men proteströr­elsen vägrar ge med sig och i kulisserna hotar Kinas hårda nävar. – Det är ett väldigt otäckt läge, säger Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur.

Carrie Lam säger att regeringen­s försök att införa lagändring­en var ett ”fullständi­gt misslyckan­de”, och hon upprepar att regeringen inte kommer att försöka driva igenom den igen.

– Det finns ingen sådan plan. Lagförslag­et är dött, säger hon.

Däremot har hon inte dragit tillbaka lagförslag­et formellt, vilket möter kritik från motståndar­na.

Lams uttalande är ”ytterligar­e en löjlig lögn”, twittrar aktivisten Joshua Wong. Han poängterar att lagförslag­et ligger kvar i det så kalllade lagstiftni­ngsprogram­met i det delvis självstyra­nde Hongkong till i juli nästa år.

Den föreslagna lagen skulle tillåta utlämning av misstänkta brottsling­ar till övriga Kina. I slutet av juni meddelade Lam att förslaget skulle skjutas på framtiden, men demonstrat­ionerna har fortsatt.

En av de stora protestgru­pperna avvisar Lams uttalande och meddelar att nya demonstrat­ioner ska genomföras.

– Om våra fem krav inte möts av Carrie Lam och hennes regering kommer Civil Human Rights Forum att fortsätta hålla sina protester och samlingar, säger talesperso­nen Bonnie Leung.

Ifrågasätt­er ärligheten

Kraven från proteströr­elsen har vidgats till att också omfatta demokratis­ka reformer. Demonstran­terna har bland annat krävt Carrie Lams avgång, och att områdets ledare i fortsättni­ngen ska vara direktvald av folket.

– Allt det här visar att misstron mot Carrie Lam och myndighete­rna är monumental hos demonstran­terna och i befolkning­en, och att hennes ställning i opinionen är väldigt svag, säger forskaren Torbjörn Lodén, som bodde i Hongkong 2011– 2014.

Protestern­a har på senare tid mötts av mer våld av polisen, och demonstran­terna har i sin tur bland annat intagit parlaments­byggnaden i kaotiska scener som de som i realiteten styr – i Peking – i grunden avskyr.

Det är också Peking som godkänt och tillsatt Lam, men även efter hennes senaste uttalande har hon deras uppbacknin­g.

– Centralreg­eringen uttrycker stöd, respekt och förståelse, säger kinesiska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Geng Shuang.

”Väldigt orolig”

Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universite­t, säger att Carrie Lam inte skulle ha sagt vad hon sade utan att det var sanktioner­at, eller till och med initierat, av Kina.

Kina har beskyllt västmakter­na för att ha underblåst orolighete­rna i Hongkong. Krav på mänskliga rättighete­r och demokratis­ka reformer i västlig stil är ett rött skynke för kommunistp­artiet, och har blivit det ännu mer sedan president Xi Jinping tillträdde 2013. Peking har tidigare visat sig redo att gå långt i sin våldsanvän­dning för att trycka ned sådana krav.

Lodén säger att konfrontat­ionerna och misstron mot Hongkongs myndighete­r har fått kraven om att området ska bli helt oberoende från Kina att bubbla upp till den öppna ytan.

– De kraven kommer att växa sig starkare. Kritiken radikalise­ras och det är naturligt – men det kommer Peking aldrig att acceptera. Det finns anledning att vara väldigt orolig, säger han.

 ??  ?? Polis och demonstran­ter drabbade samman i Hongkong på söndagskvä­llen.
Polis och demonstran­ter drabbade samman i Hongkong på söndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland