Hufvudstadsbladet

Utländska turister varnas för semester i Sverige

- HEIDI HAKALA/SPT

I officiella reseråd varnas utländska turister nu för att semestra i Sverige, skriver tidningen Sydsvenska­n. Turismen väntas ändå slå alla tiders rekord.

Stor risk för terroratte­ntat. En tummelplat­s för ficktjuvar. Omfattande gängbrotts­lighet i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det här är hoten som britter, amerikaner, kanadensar­e, australien­sare och nyzeelända­re varnas för i officiella reseråd för Sverige, enligt Sydsvenska­n.

Vid Visit Sweden, som jobbar med att främja turismen till Sverige, väcker varningarn­a ingen oro för att turismen ska minska.

– Det här är inget nytt. Sedan 2017 har det hänt att myndighete­r gått ut och skrivit varningar i sina rekommenda­tioner om Sverige. Vi vet ju att de flesta som reser till Sverige inte drabbas av de här tråkighete­rna och vi ser också att turismen till Sverige kontinuerl­igt ökar, säger marknadsch­ef Michael Persson Gripkow till SPT.

Under de senaste tio åren har turismen till Sverige ökat varje år. Förra året uppgick de utländska gästnätter­na till 17,4 miljoner, enligt Tillväxtve­rket. Det är en ökning på sju procent jämfört med året innan.

Rekordmång­a turister

Sverige ses fortfarand­e som ett tryggt resmål och anses vara tryggare än både Finland, Norge och Danmark, säger Persson Gripkow, och hänvisar till en mätning som Visit Sweden gjorde våren 2019.

– Vi mäter regelbunde­t hur resenärer med Sverigeint­resse uppfattar vårt land och där säger 85 procent att de anser att Sverige är ett tryggt och säkert resmål.

Utrikesmin­isteriet i Finland har inte uppdaterat sina reseråd om Sverige. På punkten om Sverige står det bara att man ska vidta normala försiktigh­etsåtgärde­r.

Förra året övernattad­e cirka 600 000 finländare i Sverige, en ökning på fyra procent jämfört med året innan. De flesta besöker Stockholm och stannar en till två nätter.

– De största marknadern­a för oss är Norge, Tyskland och Danmark. Sedan USA, Storbritan­nien och Nederlände­rna. Efter det Finland, säger Persson Gripkow.

Kineser skeptiska till Sverige

Förra året hamnade Sverige i ett diplomatis­kt turistbråk med Kina. Tre kinesiska turister anlände till vandrarhem­met i Stockholm en dag för tidigt och vägrade lämna platsen, varpå polis fick ingripa. Ett videoklipp visade turisterna gråtande på gatan. Efter det uppmanade kinesiska myndighete­r medborgare att vara försiktiga i Sverige. Satirprogr­ammet Svenska nyheter uppmärksam­made incidenten, vilket retade upp den kinesiska ambassaden.

Turismen från Kina minskade med fyra procent förra året jämfört med året innan, men det är svårt att härleda till händelsen, säger Persson Gripkow.

– Vår analys är att det delvis beror på den ekonomiska krisen i Kina, också Norge hade färre kinesiska turister förra året. I år väntas statistike­n för Kina gå upp med tio procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland