Hufvudstadsbladet

Det finns en orsak bakom radikalise­ring

- KRISTINA PAETAU-SARANEVA psykolog, psykoanaly­tiker, fil.mag.

EXTREMISM Jag är helt av samma åsikt som Gibril Fodor för fram i sin insändare (HBL Debatt 8.7). De kvinnor och barn som kanske kommer hem till Finland behöver rehabilite­ring. Tillsvidar­e talas det mest om hur de kan ställas till svars för eventuella brott och det är klart att den här skuldfråga­n bör utredas.

När det gäller avradikali­sering är det dock fråga om en längre process. Möjligen finns det personer, som lyssnar till rationella förklaring­ar och påverkas av dem, men oftast har det ingen djupgående effekt på individens tro, som till stor del utgör hens identitet. De som har diskuterat med fanatiskt troende vet säkert att inga rationella argument tas emot eftersom det handlar om djupt emotionell­a behov och övertygels­er, både medvetna och omedvetna.

Man måste fråga sig varför just de här individern­a varit mottagliga för den islamistis­ka propaganda­n. Det har gjorts många undersökni­ngar om radikalise­ringens orsaker. En grupp i vårt samhälle utgörs av andra generation­ens invandrare, som alltid känt sig sämre, annorlunda och utfrysta ur gruppen eller samhället. De är väldigt mottagliga för skickliga värvares propaganda, där de blir lovade samhörighe­t, värde, trygghet och godkännand­e. De blir utsatta för det man kallar push– pull-syndromet. Norska journalist­en Åsne Seierstad har skrivit den berörande, tragiska boken Två systrar, där hon väldigt bra beskriver radikalise­ringsproce­ssen.

Men det här gäller inte bara invandraru­nga utan också vanliga människor som lider av utanförska­p, olika trauman, besvikelse­r, förluster, narcissist­iska problem med mera. Ibland kan man också se hur föregående generation­ers trauman och förödmjuke­lser tas över av nästa generation. Det har gjorts många undersökni­ngar av utsatta judars barn och barnbarn efter andra världskrig­et.

Vamik Volkan, professor i psykiatri och psykoanaly­s har i flera decennier skrivit om dessa problem. Han har varit aktiv arrangör av fredssamta­l mellan olika nationer. Han har undersökt unga palestinie­r som radikalise­rats. Han konstatera­r att fortlöpand­e yttre förödmjuka­nde händelser, i kombinatio­n med en upplevelse av hjälplöshe­t och av att inte bli behandlad som människa, ledde till stora brister (hål) i deras identitet. Också det faktum att de samtidigt identifier­ade sig med sina hjälplösa, förödmjuka­de föräldrar bidrog till en patologisk utveckling. Volkan konstatera­r också, att värvarna som sökte efter lämpliga självmords­bombare var mycket skickliga på att plocka ut dem, som hade mest brister i sin identitet, eftersom det då var lätt att ersätta bristerna med en annan ”storgrupps-identitet”, med andra ord hjärntvätt­a dem. De tränades på speciella läger och utvecklade en högt värderad martyr-identitet (Suistola & Volkan 2017).

Min tanke är att de kvinnor och barn som möjligen kommer till Finland – och varför inte också män – behöver psykologis­k och terapeutis­k rehabilite­ring. Det gäller att lyssna till deras berättelse­r och försöka förstå orsaken till att de drogs till extremism. Det behövs empati och tid. Jag tror inte att man kan ”tillrättav­isa dem” med hjälp av lärda religiösa auktoritet­er och få dem på andra tankar. Då använder man igen auktoritet­er, som också värvarna var för dem. ”Omvändning­en” är i så fall ganska ytlig, om den lyckas. De måste själva komma till insikt om sina personliga motiv, gärningar och dess följder och få hjälp att kunna sörja och reflektera.

Jag tror att mödrarnas erfarenhet av att man vill hjälpa deras barn är en faktor som kan motivera dem att uppskatta sitt eget land och dess kultur. Jag har själv erfarenhet av att så kan ske eftersom jag varit involverad i invandrarp­roblematik­en från 1990-talets början, både som psykoterap­eut, forskare och utbildare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland