Hufvudstadsbladet

Mimosa Jallow måste få tre moment att klaffa

Mimosa Jallow försöker lösa ett pussel. Hon har alla bitar framför sig. Nu ska hon bli riktigt bra på OS-distansen 100 meter ryggsim. ”Det har varit ett mentalt spel”, säger hon.

- Har du den uthållighe­ten? Är simningen tuff mentalt? Njuter du av det? MATS AHLNäS/SPT

Vem sade att det komplicera­de behöver låta svårt? När Mimosa Jallow beskriver sitt mål känns det som att hon berättar om hur hon brer smörgåsar vid frukosten.

– Jag behöver en tillräckli­gt snabb start, en vass vändning och en bra andra längd.

Sedan tillägger hon med ett skratt:

– Ja, jag har ju inte klarat av att simma 100 meter ryggsim prickfritt en enda gång ännu. Det håller mig vaken och nyfiken. Jag vet att jag har alla delar i mig.

Balans är ett nyckelord som Finlands senaste mästerskap­smedaljör i simning återvänder till. Det är avgörande på 100 meter.

För ett år sedan fick hon det att stämma på halva distansen i EM. Bronset var den enda blåvita medaljen i Glasgow.

– Om man tittar på mina egenskaper är det kanske lite enklare att få ihop det på 50 meter. 100 meter är min huvuddista­ns, men det finns mer att jobba på där. Och det är klart att 100 meter finns mer och mer i tankarna ju närmare ett OS vi kommer.

”Lurig distans”

På det olympiska simprogram­met finns inte 50 meter ryggsim med. Om ett drygt år avgörs OS i Tokyo och därför börjar det också bli dags att sätta ihop bitarna till en helhet.

– 100 meter har varit ett pussel för mig under hela karriären. Det är en lurig distans. Det krävs rätt balans i prestation­en. Jag måste simma avslappnat, men ändå gå för fullt hela vägen.

– Den har utvecklats de senaste åren. Hundringen gör inte ont längre, men det är givet att jag måste orka simma fortare på andra halvan för att ha chans att ta medalj i ett VM eller OS. Jag kan redan starta i samma fart som de bästa.

Världsårsb­ästat på distansen är Kylie Masses 58,16. Jallows finländska rekord ligger på 1.00,28.

– I år är målet att gå under en minut.

Hennes rekord är tre hundradela­r långsammar­e än OS-kvalgränse­n.

– Det vore bra att stöka undan den i år. Då kan jag ladda upp i lugn och ro. Inför OS i Rio var jag tvungen att jaga kvalgränse­n och då blev det stressigt.

Jallow tävlade i Rio och slutade 24:e på 100 meter ryggsim. Sedan dess har hon stadigt tagit ett steg i taget i sin utveckling.

Förra året började Jallow ha tätt samarbete med idrottspsy­kologen Hannaleena Ronkainen. Det hänger också ihop med att hitta rätt på 100 meter.

– Jag har funderat mycket på om jag ska våga starta för fullt. Det har varit ett mentalt spel. I fjol jobbade vi mycket med det och jag lärde mig mycket.

Den mentala träningen har fokuserat på samtal. Jallow har ritat upp olika scenarion.

– Vi har gått igenom hur jag ska nå resultat. Ofta har jag tittat på konkurrent­erna bredvid mig. Nu sätter jag min egen prestation i centrum.

– Jag måste jobba mycket med det i stora mästerskap. Där är jag oftare en utmanare och jag försöker att fokusera på min egen bana. I till exempel ett FM är det tvärtom. Jag är så bra i det sällskapet att jag har en annan självsäker­het.

Behöver mer nervositet

Sista helgen i juni tog Jallow fyra individuel­la FM-guld.

– Jag söker alltid efter en anledning att vara nervös, men i ett FM kan jag vara lugn. Jag vet att alla tittar på mig.

– Absolut! Jag har en väldigt bra teknik och kan vara ett exempel. Folk kan lära sig.

– Jag är bra på att hantera press. Det lärde jag mig också förra året. När jag tog EM-bronset lyckades jag göra det som krävdes. Jag var nervös och det känns inte bra, men jag behöver det.

Jallow säger att hon behöver vara nervösare på 100 meter.

– Jag behöver det för att våga visa vad jag har i kroppen. Med den laddningen tål jag distansen bättre.

25-åringen har stora förhoppnin­gar inför sim-VM i juli. Hon tycker att kroppen har tagit emot den tuffare träningen bättre. I VM simmar hon 50 och 100 meter ryggsim, 50 meter frisim och 50 meter fjäril. Hennes första start är på 100 meter rygg.

– Jag väntar på att toppa formen. I VM får jag ett svar på vilka tider som är möjliga.

 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ??
FOTO: MATS AHLNäS/SPT
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N /LEHTIKUVA ?? Mimosa Jallow ska simma fyra individuel­la sträckor under VM i Sydkorea senare i juli.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N /LEHTIKUVA Mimosa Jallow ska simma fyra individuel­la sträckor under VM i Sydkorea senare i juli.
 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? För två år sedan var Mimosa Jallow 13:e i VM på 50 meter ryggsim. I juli jagar hon en bättre VM-placering.
FOTO: MATS AHLNäS/SPT För två år sedan var Mimosa Jallow 13:e i VM på 50 meter ryggsim. I juli jagar hon en bättre VM-placering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland