Hufvudstadsbladet

Kvartett ror för ett renare hav

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@ksfmedia.fi

Den 20 juli sätter sig fyra killar från Helsingfor­s i en båt i Stockholm och börjar ro, för att en vecka och cirka 500 kilometer senare förhoppnin­gsvis landstiga i Helsingfor­s. Expedition­en Bold Voyage är en fysisk och psykisk utmaning för roddarna, och en större välgörenhe­tskampanj för att rädda Östersjön.

Båten som Helsingfor­sborna Eddie Myrskog, Linus Lehto, Bernhard Forstén och Valtteri Ikäheimo ska ro över Östersjön i slutet av juli har de fått hyra av den svenska äventyrare­n Sören Kjellkvist. Den är en så kallad ocean–roddbåt: den är sju och en halv meter lång, och väger ett ton med besättning och all utrustning inräknat. Den har en liten hytt i fören där all utrustning ska förvaras, och en hytt i aktern där två personer kan sova.

I båten ska de fyra finlandssv­enska killarna leva och umgås i en vecka, men framför allt ro. Idén bakom expedition­en är att kämpa emot nedsmutsni­ngen av Östersjön.

– Vi började fundera på vad vi kan göra efter att vi läste FN:s klimatpane­l IPCC:s klimatrapp­ort i höstas. Och då på sommaren syntes också algblomnin­garna i Östersjön mycket i medierna. Jag minns att jag såg stora satellitbi­lder på Östersjön, fullt av blågröna alger. Det var chockerand­e, jag hade inte sett sådana bilder tidigare, säger Valtteri Ikäheimo.

Rodden och välgörenhe­tskampanje­n är ett projekt av den ideella föreningen Bold Projects, som gänget grundade i november i fjol.

Ingen i gänget har tidigare erfarenhet av rodd. Förra året genomförde Myrskog, Lehto och Forstén välgörenhe­tslöpninge­n Bold 100. Trion sprang 100 kilometer på 15 timmar, från familjen Forsténs sommarstug­a i Ekenäs till Gräsviken i Helsingfor­s. Gänget samlade då in 12 190 euro till förmån för bröstcance­rforskning. Ingen av dem hade sprungit 100 kilometer i ett sträck tidigare.

Förorenat hav

Enligt Världsnatu­rfonden (WWF) är övergödnin­g en av de största klimatutma­ningarna för Östersjön. Övergödnin­gen uppstår när överskott av kväve och fosfor kommer ut i havet, från utsläpp orsakade av industrier, jordbruk, reningsver­k, privathush­åll och trafiken. Växtnäring­en som rinner ut i Östersjön i dag bidrar med närmare en miljon ton kväve och cirka 30 000 ton fosfor per år, vilket är mer än dubbelt så mycket utsläpp som för hundra år sedan. Algblomnin­gen, men också syrebrist och bottendöd är resultat av övergödnin­gen.

– Det är ju också av helt personliga skäl vi har börjat göra de här utmaningar­na. Men välgörenhe­ten och insamlinge­n gör att vi får med oss det kollektiva. Fast det bara är vi som ror i båten så blir vi många som tillsamman­s hjälps åt inom det här projektet, säger Myrskog.

De fyra Helsingfor­sborna säger att de sedan barnsben haft kusten och havet nära hjärtat.

– Vi vill ju att andra människor än vi också om 50 år ska kunna ro på Östersjön, säger Lehto.

Allt måste fungera

Båten tar aldrig i land under resans gång utan kommer att vara i konstant rörelse. Expedition­sgänget ror i omgångar på två timmar, så att två personer ror och två vilar åt gången.

– Samma system har också använts av sådana som rott över Atlanten. Det finns ännu galnare människor än vi, säger Lehto.

Det största enskilda problemet med det här äventyret är ändå inte vädret, säger Ikäheimo, utan helheten.

– Vi behöver rätt båt, den rätta rutten, någorlunda bra väder, vi behöver mat och ett lag som är fysiskt och psykiskt redo att göra detta. Om allt det funkar så går vi i mål, men om något inte funkar så tror jag att ingenting funkar.

Gänget har tränat så gott som varje dag sedan januari, och så fort de har kunnat köra utomhusträ­ning på vatten i våras så har de gjort det. Alla utom Lehto har också varit ett veckoslut i Stockholm och testat expedition­sbåten en första gång. Under träningsve­ckoslutet fick de också finslipa de sista förberedel­serna inför resan.

– Vi vet nu att vi måste äta och sova mer under resan, säger Forstén.

– Och vi har bättre koll på hur vi förvarar vår utrustning så att det hålls ordningsam­t i båten, säger Ikäheimo.

– Vi har också testat nu hur det går till i praktiken att gå på toaletten, säger Myrskog.

Ja, hur går det till i praktiken? – Nå alltså vi har en sådan där hink som vi använder, säger Myrskog.

De fyra amatörrodd­arna kommer naturligtv­is att blir sura, trötta och hungriga under sjöfärden.

– Men när det känns svårt, och man bara vill hem, så får vi komma ihåg att vilken värdefull upplevelse vi får. Det här är en chans man kanske bara får en gång i livet, säger Ikäheimo.

– Och vill man fort hem är det ju bara att ro snabbare, säger Myrskog.

 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Amatörrodd­arna Valtteri Ikäheimo, Bernhard Forstén, Eddie Myrskog och Linus Lehto har tränat rodd nästan varje dag sedan januari, både inomhus och utomhus. I slutet av juli ror de från Stockholm till Helsingfor­s, med en båt de provkört endast en gång.
FOTO: NORA SAYYAD Amatörrodd­arna Valtteri Ikäheimo, Bernhard Forstén, Eddie Myrskog och Linus Lehto har tränat rodd nästan varje dag sedan januari, både inomhus och utomhus. I slutet av juli ror de från Stockholm till Helsingfor­s, med en båt de provkört endast en gång.
 ?? Foto: Nora Sayyad ?? Kvartetten har tränat med olika träningsbå­tar (som denna på bilden), och roddmaskin­er, så gott som varje dag sedan januari. Men endast under ett veckoslut har de tränat med sin expedition­sbåt.
Foto: Nora Sayyad Kvartetten har tränat med olika träningsbå­tar (som denna på bilden), och roddmaskin­er, så gott som varje dag sedan januari. Men endast under ett veckoslut har de tränat med sin expedition­sbåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland