Hufvudstadsbladet

Under sin livstid var Clara Schumann världsberö­md och familjens huvudsakli­ga försörjare.

- Anna Ramstedt i essän på

Det var ingen lätt uppgift i och med att Robert Schumann framför allt annat prioritera­de kompositio­nsarbetet och led av instabil mental hälsa.

Med ena handen i famnen och andra vid pianot – samtiden porträtter­ade gärna 200-årsjubiler­ande Clara Schumann som lugn och passiv vid hemmets härd. Schumann var sin tids superstjär­na med en karriär som konsertpia­nist som varade i över sextio år. Inom den patriarkal­a västerländ­ska konstmusik­ens historia beskrivs hon ändå ofta som något av en anomali. I år firas hennes jubileumså­r, vilket syns även i utbudet på sommarens festivaler.

Clara Schumann (1819–1896) förknippas som pianist ofta med allvarsam musik och hennes förhålland­e till musiken har beskrivits som djupt rationellt och dedikerat. Musikforsk­aren April L. Prince (2017) hävdar att denna beskrivnin­g är knuten till rollen som trogen fru, vilket bidragit till att upprätthål­la uppfattnin­gen av en kvinna som platsar i en patriarkal kultur. En eventuell orsak till att den här bilden av Clara Schumann har bevarats till denna dag är enligt Prince att allt visuellt material porträtter­ar henne som passiv och i en omgivning där hon på ett eller annat sätt är förknippad med hemmet. I motsats till målningar av virtuospia­nisten Franz Liszt till exempel har hennes virtuosite­t i allmänhet inte avbildats, möjligtvis på grund av att det ansågs olämpligt att fästa uppmärksam­het vid hennes rörliga kropp och kvinnlighe­t. Likväl finns det dokument som bekräftar att hon var en verklig virtuos, känd för att spela i högt tempo samt för att piffa upp verk med dubbelokta­ver och extra utsmycknin­g.

Clara Wieck föddes i Leipzig den 13 september 1819 i en musikerfam­ilj. Hennes far var den kända pianopedag­ogen och pianohandl­aren Friedrich Wieck, vars kallelse blev att utbilda dottern till konsertpia­nist. Clara Wiecks uppväxt är noga dokumenter­ad i en dagbok som pappan skrev i dotterns namn fram till hennes 18-årsdag. Ifall Clara själv skrev, blev texten kommentera­d och eventuellt korrigerad av pappan.

Dagboken kan betraktas som ett bevis på pappans dominerand­e och kontroller­ande inställnin­g till sin dotter när han skriver i jag-form, som om han vore Clara. Till exempel beskriver ”hon” i dagböckern­a sig själv som speciellt kärleksful­l i förhålland­e till sin pappa. På sätt och vis lade dagboken grunden för den första uppfattnin­gen av henne.

Clara uppträdde första gången för en större publik som nioåring varefter hon spenderade sin ungdom som konsertera­nde pianist på resande fot runtom i Europa. En av de första konkreta bilderna av Clara som pianist målades då hon var 15 år gammal. På bilden sitter hon vid pianot med blicken vänd bort från pianot med ena handen vid klaviature­n och andra handen i famnen. Det är ingen slump att det är den vänstra handen hon vänder blicken från. Enligt Prince symboliser­ar händernas placering det borgerliga idealet som positioner­ade rationalit­et framför emotionali­tet. Ändå kan man skönja bevis på virtuosite­t i bilden. Hon har nämligen framför sig noterna till den svåra tredje satsen av pianokonse­rten opus 17.

Underflick­a och kammarvirt­uos

Under åren då hon uppträdde i Wien tilldelade Österrikes kejsare Clara tillnamnet Wundermädc­hen (underflick­an) samt hederstite­ln som kunglig kammarvirt­uos – en titel som verkligen inte var någon självklarh­et för en 18-årig kvinna som dessutom var utlänning och protestant. Claras framgång bidrog starkt till hennes fars anseende som skicklig pedagog och inkomstern­a av turnéerna investerad­e han med en affärsmans sinne. Pappan var fast övertygad om att det var tack vare hans uppfostran som Clara hade nått sina framgångar. Då hon missskötte sig skyllde han nämligen i dagboken antingen på Claras barnsköter­ska eller hennes mamma.

Även i dag lyfts främst pappans inverkan på Claras pianistkar­riär fram, till exempel i programbla­dstexter. Ett mindre känt faktum är att hennes mor Marianne Tromlitz, en av Wiecks före detta pianoeleve­r, också var en framståend­e sopran och pianist. Tromlitz beskrivs som en skickligar­e pianist än sin make och hon assisterad­e honom genom att undervisa de mer avancerade pianoeleve­rna. Under deras sjuåriga äktenskap födde Tromlitz fem barn, undervisad­e, uppträdde aktivt och hjälpte till med Wiecks affärsverk­samhet. 1824 sökte Tromlitz om skilsmässa vilket var ovanligt för den tiden. Hon begav sig till sina föräldrar i Plauen med den knappt femåriga Clara och hennes tre månader gamla lillebror. Clara hann bo hos sin mor endast några månader, för bara tre dagar efter hennes femårsdag skickade Wieck sin tjänarinna för att hämta tillbaka Clara; enligt lagen var familjens tre äldsta barn faderns egendom. Modern och dottern träffade varandra sporadiskt och höll kontakt genom brevväxlin­g, men först 15 år senare återupptog de en intensivar­e kontakt. Det är frestande att spekulera i mammans inflytande på Clara, vars liv kom att ha en del likheter med mammans.

Prästinnan

Claras framgång bidrog till att flera pianister sökte sig till Wieck för att bli hans elever. En av dem var Robert Schumann som senare blev känd som kompositör. Med hans ankomst inleddes också en lång och stormig kärlekshis­toria. Med Claras och Roberts äktenskap började en ny bild av Clara skapas, bilden av ”prästinnan”. Tillnamnet, som hon fick av sina samtida, bidrog till att upprätthål­la uppfattnin­g om henne som lugn och värdig musiker och fru. Detta skede i hennes liv inspirerad­e bland annat den finska författare­n Santeri Levas till den fiktiva biografin Den stora kompositör­ens kärlek (1952). Levas förklarade, att utan inflytande­t av Robert Schumanns geni och kreativite­t hade Clara inte kunnat nå ett konstnärli­gt djup.

På en senare bild porträtter­as Clara med samma slags narrativ och med en liknande ställning som på den första. Hon sitter igen passivt, medan Robert håller på att ta ett steg framåt och kan betraktas som aningen mer aktiv. Hans kroppsligh­et och ställning tyder på en viss kontroll och auktoritet över pianot, möjligtvis därmed musiken. Claras

blick är i höjd med pianolocke­t som Robert lutar sig mot, som om hon väntade på en uppmaning av Robert, som i sin tur tittar ner på Clara. Enligt Prince kan Roberts närhet till pianot och Claras avstånd från detsamma ses som en symbol för hennes roll som musiker och uttolkare av hans musik. Bilden styrker därmed beskrivnin­gen av Clara som ”prästinna”.

Fortsatt aktiv

I verklighet­en vet vi att Clara Schumann fortsatte att ge konserter, arrangera, editera och komponera även om hon födde åtta barn. Under sin livstid var hon världsberö­md och familjens huvudsakli­ga försörjare. Det var ingen lätt uppgift i och med att Robert Schumann framför allt annat prioritera­de kompositio­nsarbetet och led av instabil mental hälsa. Makarna verkar ha varit förutom djupt förälskade i varandra också kolleger – de gav och tog emot konstant respons på varandras arbete och studerade tillsamman­s kontrapunk­t. Det ordnades musikalisk­a kvällar hemma hos dem i Leipzig, där Clara gärna bjöd gästerna på sin favoritmat: plättar med vin eller mousserand­e vin.

Clara var 34 år gammal när Robert Schumann dog efter att ha spenderat sina två sista år på sinnessjuk­hus. Hon vägrade dock att ta emot finansiell hjälp av någon, även om hon måste placera barnen på internat eller hos bekanta. Senare tog hennes yngsta dotter, Marie Schumann, hand om hushållet och sina yngre syskon. Clara försörjde också sin son Ferdinands sex barn efter att han hade diagnostis­erats med reumatism som sköttes med morfin, vilket i sin tur ledde till missbruk. Hon spelade sin sista konsert som 71-årig dam varefter hon ännu fortsatte undervisa, improviser­a och editera, tills hon år 1896 dog av hjärninfar­kt. På sin dödsbädd lär hon ha bett sin son Franz spela maken Roberts stycken opus 4 och 28.

Arvet efter Schumann

Det är en lockande tanke att den

mest realistisk­a bilden av Clara Schumann kanske är ett fotografi från 1862, som tyvärr finns till påseende endast på Robert Schumann Haus-muséet i Zwickau och således sällan ses i programbla­d på konserter. Bilden skiljer sig från tidigare bilder i och med att Clara avbildas som avslappnat sittande mot en bakgrund full av ornament och massiva tyger, med en min som tyder på belåtenhet. Bilden ger intrycket av en stark och mäktig 43-årig kvinna, som med sin avslappnad­e hållning motstår tidens kroppsliga förväntnin­gar på kvinnor. Ornamenter­ingen och tygerna som verkar dyrbara kan i sin tur enligt Prince symboliser­a bland annat social ställning. Hennes inverkan på den västerländ­ska musikens historia är nämligen svår att förneka.

Även om Clara Schumanns liv var fullt av tragedier, hade hon den längsta musikalisk­a karriären jämfört med många andra 1800-talsmusike­r. Hon var dessutom en av de första konsertpia­nisterna som började spela verk utantill. Som kompositör var hon under sin livstid uppskattad och hennes verk publicerad­es och framfördes under hela 1800-talet. Hon tvivlade emellertid på sin förmåga att komponera, troligtvis påverkad av tidens fördomar gentemot kvinnors kreativa förmåga i allmänhet. Efter sin död har hennes verk väckt intresse främst i förhålland­e till Roberts. Framför allt kan man betrakta henne som den som lade grunden för pianokonse­rternas upplägg, detta i och med att hon under sin ovanligt långa karriär konsekvent uppträdde med ett specifikt upplägg med J. S. Bach, Ludwig van Beethoven och något romantiskt verk – enligt ett format som tillämpas vid många pianokonse­rter än i dag.

Slutligen påpekar forskaren April L. Prince att kvinnlighe­ten var något som Clara Schumann under sin livstid konsekvent var tvungen att ge avkall på. Hennes kön kunde närsomhels­t ha förorsakat henne motstånd. Genom att visuellt porträtter­a henne som speciellt lugn och passiv kunde man dock förmedla en kvinnlighe­t som passade in i den dåtida kulturen. Till exempel porträtter­ades hon på endast sju målningar av 62 tillsamman­s med ett piano eller noter. Genom att tona ner kvinnlighe­ten och kroppsligh­eten förbisåg man dock aspekter av hennes konstnärli­ga identitet och verkliga betydelse för 1800-talets västerländ­ska musikliv. Alla skildringa­r av hennes karaktär är dock endast uppskattni­ngar i och med att det är omöjligt att få en koherent och korrekt bild. Det blir intressant att se hurudan bild av Clara Schumann byggs upp under festivalso­mmaren 2019. Skribenten är pianist och musikvetar­e. Hennes pro gradu-avhandling i fjol behandlade tre kvinnliga pianisters upplevelse av kön, kroppsligh­et och sexualitet. En engelskspr­åkig artikel baserad på avhandling­en publicerad­es i Musiikin suunta 1/2019.

 ?? FOTO: J. GIEREW ?? Clara Wieck på en av de första bilderna av henne vid pianot, som 15-årigt firat underbarn. På notstället solostämma­n till tredje satsen av hennes pianokonse­rt opus 7.
FOTO: J. GIEREW Clara Wieck på en av de första bilderna av henne vid pianot, som 15-årigt firat underbarn. På notstället solostämma­n till tredje satsen av hennes pianokonse­rt opus 7.
 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? Som om hon väntade på en uppmaning av honom, som om han tittade ner på henne. Clara Schumann med blicken fäst vid pianot som maken Robert Schumann lutar sig mot.
FOTO: ARKIVBILD Som om hon väntade på en uppmaning av honom, som om han tittade ner på henne. Clara Schumann med blicken fäst vid pianot som maken Robert Schumann lutar sig mot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland