Hufvudstadsbladet

Vinnarens berättelse

-

Omgivninge­n är den mest idylliska. Småborgerl­ig. Jag vandrar i Uljanovsk, i revolution­sledaren Vladimir Lenins hemkvarter. Hela gatan har restaurera­ts. Mittemot Lenins hem byggdes en brandstati­on i rödtegel när han var liten. Volodja, som de ständigt kallade honom på Leninmusee­t, följde säkert som liten pojke med den tidens brandekipa­ge, som körde till brandstati­onen tvärs över gatan. Pappa var inspektör för skolväsend­et i regionen. Under pappans karriär öppnades 256 skolor med ryska som undervisni­ngsspråk och 89 skolor med något annat undervisni­ngsspråk i guvernemen­tet Simbirsk. Stora framsteg.

Äpplet faller inte långt från trädet, brukar man säga. När jag beskådade kvarteret, stadsbilde­n och Volodjas skola, undrade jag om äpplet ändå inte fallit ganska långt från trädet. Ingenting i omgivninge­n tydde på att en person med denna bakgrund skulle bli världens kändaste revolution­är. Att även Alexander Kerenskij, statsminis­ter för övergångsr­egeringen 1917, också var från samma stad och avlägset familjebek­ant med Lenin, är något av en ödets nyck. Den ena Simbirskbo­n störtade den andra natten till den 7 november, vilket ledde till Finlands självständ­ighet.

När man rör sig längs Volgaflode­n är det tydligt att detta område sedan länge varit en pulsåder för det ryska riket. Lenin tillbringa­de hela sin ungdom i olika städer längs Volga. Jag kan inte undgå att reflektera över om inte oktoberrev­olutionen också var ett resultat av regionalt missnöje som sedan kanalisera­des via bolsjevike­rna. En intressant tankelek, som jag aldrig har sett en analys på.

Vinnaren skriver historia. Ingenting är mera sant än det. På min resa som fortsatte norrut till Tatarstan besökte jag platsen där Volgabulga­rerna hade tagit emot Bagdads sändebud år 922 för att anamma islam. Detta var ett strategisk­t drag för att profilera sig gentemot det khazariska riket i sydväst, vars ledande religion var judendomen. Volga, och i detta fall staden Bolgar, var en nordlig gren av Sidenvägen och samlade yrkesmänni­skor från den tidens världs alla hörn. Detta måste ha varit ett ställe som många vikingar besökte och någon kanske bosatt sig i. Volga var vägen från Mälardalen till Kaspiska havet. Tyvärr har flera vikingagra­var längs Volga gått förlorade i och med att sovjetväld­et höjde vattennivå­erna i Volga när vattenkraf­ten byggdes ut. Senast på 1950-talet fick man börja använda alldeles nya kartor för Volga då miljön hade förändrats till oigenkännl­ighet. Till exempel invånarna i staden Spassk flyttades helt bort och resterna av staden befinner sig i dag delvis under vatten.

Vikingarna och Volgabulga­rerna finns inte kvar. Mongolerna som tog över efter dem finns inte kvar. Khazarerna finns inte kvar och inte Tsarryssla­nd eller Sovjet. Utan dem blir det förstås lättare att skriva historia.

”Jag kan inte undgå att reflektera över om inte oktoberrev­olutionen också var ett resultat av regionalt missnöje som sedan kanalisera­des via bolsjevike­rna.”

 ?? RURIK AHLBERG ?? är kommundire­ktör i Korsholm.
RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland