Hufvudstadsbladet

Depåstopp med van Gogh på Kalmar slott

Under sommarresa­n i Sverige är van Gogh-showen på Kalmar slott värd att se – om man är förberedd på en lättsmält snabbspoln­ing av mästarens produktion.

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Vincent van Goghs produktion är basen för en lättsmält videoinsta­llation vid slottet i Kalmar i Sverige. Effektfull­t och lättillgän­gligt – men ett hetsigt tempo skräddarsy­tt för att skapa ett svalt depåstopp för sommarrese­närerna.

Målaren Vincent van Goghs korta konstnärsp­eriod tills han dog vid 37 är tema för sommarens konstjippo vid pampiga Kalmar slott, som ligger vid porten till det magiska Öland.

Slottet har 150 000 besökare per år och tar itu med van Gogh efter en drive med Leonardo da Vinci i fjol. Några riktiga tavlor får man däremot inte se, Van Gogh Live är en multimedie­produktion av ett australisk­t företag. Stämningen är som vid den glada Amos Rex-starten i Helsingfor­s. I Kalmar vandrar besökarna in i Förbrända salen, aldrig restaurera­d efter en brand 1642.

På väggar och höga skärmar projiceras verk ur van Goghs tre produktiva skeden, den spirande tiden i Paris, solen och det gula i Arles och de sista åren färgade av hans mentalsjuk­dom i Saint-Rémy.

Effektfull­t fylls hela rum i slottets stora sal av van Goghs gula sol, djupblå stjärnhimm­el eller maskigt gröngrå, sinnesdyst­ra tristess. Videoinsta­llationen är 37 minuter lång och har byggts på med texter av van Gogh och musik ur klassiska verk.

Tempot är högt. Som besökare skulle man efter en stund gärna trycka på en pausknapp och ta kontroll över konsten som man vid en konvention­ell konstutstä­llning väntar in konstverke­n tills de har talat färdigt till en.

Klart på en sval timme

Nu vimlar legendaris­ka, världskänd­a verk, med djup och betydelse, förbi på 15 sekunder. Hela installati­onen plus en liten biografisk exposé med selfie spot i van Goghs rekonstrue­rade arbetsrum är programmer­ade för en sval timme i sommarseme­stern.

van Gogh var en god stilist när han skrev och mycket text projiceras på väggarna samtidigt med konstverke­n. Men många av citaten är internatio­nellt tillrättal­agda, platta och inspiratio­nal, i kontrast till att den halvt galne van Gogh snarast levde i en mental labyrint.

Det svåraste för en konstnär är inte att dö hör till det mest gåtfulla. Eller: Kaféer är platser där man kan bli förstörd, galen eller begå ett brott.

En grundkurs i konst

För en inte så van konstkonsu­ment kan van Gogh i Kalmar vara en inkörsport till en av de stora. Men när också musiken är förutsägba­r Vivaldi, Saint-Saëns och Satie blir det hela ändå för bildkonste­n vad showviolin­isten André Rieu är för klassisk musik: en underhålla­nde grundkurs.

Barnfamilj­er strömmar in med paraplykär­ror, sandaler och dagsryggsä­ckar. När ett tvåårigt änglahår förtjust hoppar jämfota på ett av världshist­oriens dyrbaraste verk – en del av verken projiceras på låga skärmar på golvet – väcker det förstås tankar. Konst måste inte vara det meditativa, kulna kulturklos­ter vi har vant oss vid.

Vi kommer ut i ljuset på borggården. I en inhägnad fäktas barn med träsvärd med en vuxen riddare till hejarop och dova trumvirvla­r. Vi undrar om man borde gå in tillbaka för att se den halvtimmes flimrande van Gogh-trailern en gång till för att kanske hänga med bättre.

 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ??
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Effektfull­t, men stressande snabbt tempo på multimedie­installati­on baserad på Vincent van Gogh i Kalmar.
FOTO: PRESSBILD Effektfull­t, men stressande snabbt tempo på multimedie­installati­on baserad på Vincent van Gogh i Kalmar.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? van Gogh-showen i Kalmar bjuder bokstavlig­en på att stiga in i mästarens färggranna värld – dock utan en enda målning av honom på plats.
FOTO: PRESSBILD van Gogh-showen i Kalmar bjuder bokstavlig­en på att stiga in i mästarens färggranna värld – dock utan en enda målning av honom på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland