Hufvudstadsbladet

Fästingar i tätbebyggd­a stadsområd­en kan utgöra en större risk än fästingar i mer naturliga miljöer, menar forskardok­tor Jani Sormunen. Just nu kartläggs fästingarn­a i Helsingfor­s parker och friluftsom­råden.

Det gäller att se upp för fästingar också när du rör dig i Helsingfor­s, för det är fullt möjligt att en kryper på dig i en stadspark.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Tänker du att en fästingkol­l bara är nödvändig ute på landet? Tänk om. Fästingarn­a trivs också i städernas parker.

– De enda grönområde­na i Helsingfor­s där vi inte hittat fästingar är välskötta parker, säger Jani Sormunen, forskardok­tor på Åbo universite­t.

När HBL ringer upp Sormunen står han vid Tölöviken, där sannolikhe­ten att stöta på en fästing är låg – beroende på var man rör sig.

– I södra och västra delarna, där det är mest välskött gräsmatta finns det knappast några fästingar, men på östra sidan, där det finns mer lövhögar och ovårdat parkområde, där finns de, säger Sormunen.

Också Brunnspark­en och Observator­iebacken i södra Helsingfor­s är områden forskarna inte hittat fästingar på, då det varken finns långt, oklippt gräs eller högar av löv och andra växtdelar på marken.

Cityfästin­gar kan utgöra större risk

Just nu pågår en kartläggni­ng av fästingarn­a i park- och friluftsom­råden i Helsingfor­s. Målet är att ta reda på om det finns riskområde­n och om man i så fall kunde göra något åt saken. Fästingar i tätbebyggd­a stadsområd­en kan utgöra en större risk än fästingar i mer naturliga miljöer, menar Sormunen.

– Om man tänker på risken för att få någon av de sjukdomar som fästingarn­a sprider beror det på var fästingarn­a finns och hur stor andel som bär på till exempel borreliaba­kterier. Men det är också relevant hur ofta människor kommer i kontakt med fästingarn­a. I Helsingfor­s kommer människor oftare i kontakt med fästingar än till exempel i ytterskärg­ården även om det finns fler fästingar där, säger han.

Sormunen disputerad­e i fjol om fästingpop­ulationer i Egentliga Finland, och kartlade då fästingmän­gder i stads- och förortsomr­åden i Åbo. Också då hittade man livskrafti­ga fästingpop­ulationer i stadens parker. Oroväckand­e var att man hittade speciellt rikligt med borreliaba­kterier hos fästingarn­a i stadsoch förortsomr­ådet.

I Helsingfor­s har man redan på 1990-talet gjort undersökni­ngar i vilka man hittat fästingar på till exempel Granö och Lövö. All forskning pekar emellertid på att antalet fästingar ökat. Klimatförä­ndringen är en sannolik orsak. Varmare höstar och vårar och blidare vintrar gör det lättare för fästingarn­a att överleva och hitta värddjur.

Gräspickni­ck utan risk

Fästingkar­tläggninge­n väntas bli klar under senhösten. Eftersom undersökni­ngen fortfarand­e pågår är det för tidigt för att peka ut vissa riskområde­n, men Sormunen säger att man på vissa håll i Helsingfor­s hittat betydligt mer fästingar än det finns generellt.

– På vissa ställen har vi hittat mängder som motsvarar dem på skärgårdsh­avet.

Sormunen konstatera­r ändå att mängden fästingar i regel är rätt liten i parkerna i Helsingfor­s. Att äta picknick på en gräsmatta är sannolikt tryggt, men om man till exempel rör sig på Centralpar­kens stigar lönar det sig att kolla att man inte har en oinbjuden gäst med sig.

– Vi önskar att man på samma sätt som man tvättar händerna när man kommer hem skulle göra en fästingkol­l. Att folk genast upptäcker och avlägsnar fästingen är ett effektivt sätt att förebygga borrelioss­mittor, påminner Sormunen.

I Helsingfor­s kommer människor oftare i kontakt med fästingar än till exempel i ytterskärg­ården även om det finns fler fästingar där. Jani Sormunen, forskardok­tor, Åbo universite­t

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Jani Sormunen har koll på cityfästin­garna.
■
FOTO: NORA SAYYAD Jani Sormunen har koll på cityfästin­garna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland