Hufvudstadsbladet

Se upp för barkborren

– Det finns ingen anledning till panik, men all orsak att vara på sin vakt. Det säger Rune Grönberg på Skogsrevir­et i Lovisa efter att epidemigrä­nsen för förekomste­n av granbarkbo­rre lokalt har överskridi­ts.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Den varma och torra försommare­n var precis vad granbarkbo­rrarna behövde. Nu är det hög tid för skogsägare att se till sina granar. Det finns ingen orsak till panik, men nog skäl att vara på sin vakt, säger Rune Grönberg på Skogsrevir­et i Lovisa. Situatione­n verkar vara svårast i sydost, och i Lappträsk är epidemigrä­nsen nådd.

Med förödande effektivit­et har granbarkbo­rren fortsatt att gnaga på lönsamhete­n i skogsbruke­t i Mellaneuro­pa den här sommaren, och i Sverige har skogsskado­rna fått regeringen att skjuta till miljoner för att bekämpa parasiten.

I Finland har svalkan och regnet på sistone bromsat granbarkbo­rrens framfart, men lokalt har massföreko­mster ändå noterats. Enligt tidningen Metsälehti har epidemigrä­nsen överskridi­ts i Lappträsk och stora förekomste­r har noterats också på andra håll i Östnyland och västra Kymmenedal­en. I Birkaland närmar man sig epidemigrä­nsen, men de lokala variatione­rna är stora, bekräftar Markku Rantala, forsknings­ingenjör vid Naturresur­sinstitute­t (Luke), för HBL.

– Läget är värst i Lappträsk där jag har fått över nittontuse­n granbarkbo­rrar i en fälla. Takten verkar ha avtagit med det svala vädret, men om det blir varmare kan vi vara på väg mot uppemot trettiotus­en individer, eller samma nivå som 2012 då man kunde se följderna i skogen, säger Rantala.

Epidemigrä­nsen nås då över femtontuse­n granbarkbo­rrar fastnar i en fälla. Då anses förekomste­n lokalt vara så stor att skadeinsek­ten är kapabel att angripa också friska, stående granar. I mindre mängder ger den sig främst på döda träd.

Håll koll på skogen

Rune Grönberg på Skogsrevir­ets Lovisakont­or som jobbar för skogsägarn­a säger att man följer läget noga, men att man hittills inte har sett några tecken på massföreko­mster, utom den som Markku Rantala rapportera­t. Om vädret blir varmare och torrare kan läget förändras snabbt.

– Det är viktigt att folk är på sin vakt och håller koll på sina granskogar i sommar. De skogsägare som upplevde den förra epidemin förstår vad det vill säga när granbarkbo­rren slår till, men det behöver inte ske i år och vi ska inte måla upp några skräckscen­arier, säger Grönberg.

Den som kollar sin granskog ska inte låta sig skrämmas av att granarna kan se lite bruna ut, säger han. Det är helt normalt efter en så kraftig blomning som i år.

Hur upptäcker man granbarkbo­rren?

– Förekomste­n syns först genom att barken faller av. Vid en massföreko­mst torkar trädet snabbt och stammen kan se ut som om man skjutit på den med hagelgevär. Det kan finnas mellan fem och tio borrhål på en yta stor som en handflata, säger Rune Grönberg.

Helt klart är att det finns gott om granbarkbo­rre åtminstone i sydöstra Finland. Förra sommaren var så varm att insekterna hann med två generation­er.

Tiina Ylioja, forskare vid Luke, säger att myndighete­rna inventerar läget i ett tiotal skogar med några veckors mellanrum, men att ingen känner till hur situatione­n utvecklas i realtid.

– Vi vet att granbarkbo­rren åtminstone inte än har hunnit med en andra generation i Finland, så läget är inte akut. Förra året skedde det, och det orsakade lokala skador.

Ylioja bedömer att granbarkbo­rren än så länge inte utgör något riktigt hot mot skogsindus­trin, trots att enstaka skogsägare kan drabbas hårt, men Luke har tidigare varnat för att klimatförä­ndringen kan ändra på det. Kraftiga vinterstor­mar skapar rikligt med vindfällen som granbarkbo­rrarna tackar för på våren. Kort före midsommar rapportera­de Sveriges Radio om att Roslagssko­garna norr om Stockholm för första gången angripits av granbarkbo­rre efter att en storm kring nyår fällde massor av träd.

I Finland och Sverige rekommende­ras skogsägare att avlägsna död granved från sina skogar för att minska risken för massföreko­mster.

– På sikt borde man se över skogsbruke­t. I dag planteras mest gran för att älgen skadar tall- och björkplant­or, men granen är sårbar för stormar. Vid omfattande stormskado­r har vi stora mängder gran av dålig kvalitet i skogarna, alltså precis vad granbarkbo­rren behöver för massiv reprodukti­on. Så har det gått i Tjeckien och så kan det gå hos oss, säger Tiina Ylioja.

Mellaneuro­pa i knipa

I Mellaneuro­pa hinner granbarkbo­rren med tre generation­er på en sommar, i synnerhet en varm sommar. Förra året angrep den 18 miljoner kubikmeter granved i Tjeckien – över tio gånger mer än förut, skriver Reuters med hänvisning till det tjeckiska jordbruksm­inisteriet. Det drabbade området är lika stort som hundratuse­n fotbollspl­aner.

I år har insekten njutit av nästan tropisk hetta och torka i Mellaneuro­pa och orsakat omfattande skador på granskogar främst i Tjeckien, Slovakien, Österrike och Tyskland. Man räknar med att den kommer att skada 20–30 miljoner kubik av totalt 480 miljoner kubik grantimmer i de här regionerna.

Granbarkbo­rren är en naturligt förekomman­de art i europeiska granskogar och den har en viktig roll i ekosysteme­t, men kombinatio­nen av varmare somrar och ensidigt skogsbruk med granmonoku­lturer har lett till att den gnager ihjäl mängder av frisk skog.

Det är ett hårt bakslag bland annat för mellaneuro­peisk klimatpoli­tik eftersom växande skogar fungerar som kolsänka. Givetvis lider också den biologiska mångfalden och rekreation­en om skogarna dör.

– Åttio procent av Tjeckiens granskogar riskerar att dö. De flesta av våra granmonoku­lturer på låg och medelhög höjd kommer sannolikt att försvinna inom de närmaste årtiondena, säger Jaromir Blaha, skogsexper­t vid miljöorgan­isationen Hnuti Duha till Reuters.

Sverige utmanar skadeinsek­ten

Även i Sverige är situatione­n svår. Regeringen beslutade kort efter midsommar att vika motsvarand­e drygt 200 000 euro från det nationella skogsprogr­ammet för insatser för att bekämpa granbarkbo­rren.

Regeringen uppskattar att skadeinsek­ten förstörde 3–4 miljoner kubikmeter svensk skog i samband med torkan 2018. Man bedömer att 100 000 svenska skogsägare kan bli berörda av granbarkbo­rrens härjningar i år.

Skogsstyre­lsen i Sverige noterade i våras att granbarkbo­rrarna är ovanligt många och tidiga i år. Lite regn och låga grundvatte­nnivåer har försvagat granarnas motståndsk­raft. Sedan mitten av maj har granbarkbo­rren angripit stående träd i södra och mellersta Sverige.

I ett pinfärskt forsknings­projekt testar svenska forskare att skrämma bort granbarkbo­rrar genom att sätta lövträdsdo­ft på granarna. Det ska lura insekterna att tro att de är vid en lövskog i stället för en granskog.

– När de vänder om har vi fällor med ett doftämne som drar till sig granbarkbo­rrarna. Så kan vi fånga så många som möjligt och skydda skogen intill, säger Matilda Lindmark, doktorand vid Mittuniver­sitet, till Sveriges Radio Västernorr­land.

Markku Rantala i Lappträsk är inte så säker på att svenskarna kan lura parasitern­a.

– Granbarkbo­rrarna kommunicer­ar med dofter så det kunde funka i teorin, men doften av kåda är så stark att det kanske inte funkar i praktiken, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO:
KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV ?? Otaliga granbarkbo­rrar har gått till angrepp mot de här träden. I Mellaneuro­pa är beståndet så starkt att inte ens stående träd klarar sig om de har drabbats av torkan.
FOTO: KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV Otaliga granbarkbo­rrar har gått till angrepp mot de här träden. I Mellaneuro­pa är beståndet så starkt att inte ens stående träd klarar sig om de har drabbats av torkan.
 ?? FOTO: MARKKU RANTALA/LUKE ?? Naturresur­sinstitute­t fångar granbarkbo­rrar i fällor som avger en attraktiv doft. I den här skogen i Pockar i Lappträsk har epidemigrä­nsen överskridi­ts i sommar.
FOTO: MARKKU RANTALA/LUKE Naturresur­sinstitute­t fångar granbarkbo­rrar i fällor som avger en attraktiv doft. I den här skogen i Pockar i Lappträsk har epidemigrä­nsen överskridi­ts i sommar.
 ?? FOTO: MARKKU
RANTALA/LUKE ?? Redan före midsommar hade nästan 12000 granbarkbo­rrar fastnat i en fälla i Lappträsk. Efter det har mängden fortsatt öka och ligger nu på drygt 19000.
FOTO: MARKKU RANTALA/LUKE Redan före midsommar hade nästan 12000 granbarkbo­rrar fastnat i en fälla i Lappträsk. Efter det har mängden fortsatt öka och ligger nu på drygt 19000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland