Hufvudstadsbladet

Diplomati är enda vägen

Iran höll sig till det år 2015 ingångna kärnavtale­t i ett år efter att president Donald Trump meddelat att USA bryter det. Nu svarar Iran med att bryta mot avtalet. De tillspetsa­de situatione­n hotar också transporte­rna genom Hormuzsund­et.

- yrsa.grune@ksfmedia.fi YRSA GRüNE-LUOMA

Trump hörde till dem som tidigt motsatte sig avtalet med Iran som förhandlad­es fram under hans företrädar­e Barack Obamas tid. Avtalet från år 2015 berör också Storbritan­nien, Tyskland, Frankrike, Ryssland och Kina som fortfarand­e står bakom kärnteknik­avtalet. Ingen betraktade avtalet som fullständi­gt, men det var ett steg i rätt riktning.

Så visst har Trump varit konsekvent – men inte särskilt vis.

USA:s sanktioner mot Iran gör det i praktiken omöjligt för europeiska företag att uppfylla löftet att investera i Iran, eftersom de riskerar att drabbas av de amerikansk­a sanktioner­na. Iran har kritiserat EU för bristande stöd. Nyligen bröt Iran mot de gränser för anrikat uran som överenskom­mits i avtalet.

Iran säger att målet inte är att utveckla kärnvapen utan att kärnkrafte­n ska användas i fredligt syfte. Sedan avtalet trädde i kraft har FN:s atomenergi­organ IAEA:s inspektöre­r rätt obehindrat kunnat granska Irans kärnteknik. Och trots att Iran nu ökar anrikninge­n är den ännu på en nivå långt ifrån vad som behövs för kärnvapen. EU har kraftigt understruk­it att Iran bör iaktta avtalet.

Om man ser enbart på hur USA hanterar andra länder som man inte vill att ska utveckla kärnvapen är den närmaste jämförelse­n Nordkorea. Förvisso vandrade Trump ut från ett möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-un i våras men för några veckor sedan var det idel ryggdunkni­ngar och leenden.

Officiellt säger man det inte rent ut, men det finns en rätt utbredd och välgrundad uppfattnin­g bland analytiker om att USA i tysthet har accepterat att Nordkorea har kärnvapen och inte kommer att skrota dem. Målet är nu att se till att kapacitete­n inte byggs ut, heter det.

Varför är man då så kitslig på amerikansk­t håll när det gäller Iran – trots att landet försäkrar att det inte har planer på att utveckla kärnvapen? Förklaring­en är delvis den att det finns en befogad misstanke om Irans avsikter. Det är inte heller någon hemlighet att Iran strävar efter att vara den dominerand­e makten i området.

De planerna passar inte Saudiarabi­en och framför allt inte Israel – och därmed inte heller USA.

Iran är Israels ärkefiende och under Trumpadmin­istratione­n har stödet för Israel ytterligar­e befästs.

Attackerna mot två oljetankra­r i juni i Persiska viken, beslagtaga­ndet av en iransk oljetanker utanför Gibraltar förra veckan (som skedde med brittiska styrkors hjälp) samt uppgiftern­a om att iranska revolution­sgardet tros ligga bakom försöket att stoppa en brittisk tanker i Hormuzsund­et i onsdags visar också hur situatione­n trappats upp på bara några veckor.

Iran avvisar beskyllnin­garna om händelsern­a i Persiska viken men har sagt att man kommer att hämnas beslagtaga­ndet av den iranska oljetanker­n, som stoppades för att den var på väg till Syrien, vilket strider mot EU:s sanktioner.

Hur man ska komma ur det rådande dödläget är en fråga där svaret lär dröja. Israel tar om sitt parlaments­val i höst för att försöka skapa en regeringsb­as. Irans agerande kan snarare stärka än försvaga den hårda politikens falang. Det pyrande oljetanker­kriget kan vara ett led i denna hårda iranska falangs strategi. Det är en oerhört farlig väg.

Risken är stor för misstag och missförstå­nd som kan leda utveckling­en i en riktning som ingen vill se. Men att försöka tvinga Iran på knä genom att bomba landets kärnanlägg­ningar innebär inte att man kan eliminera den kunskap som redan finns eller slå ut alla facilitete­r i anslutning till kärnteknik­en som Iran har. Priset skulle också bli högt.

Det finns ingen annan väg än diplomati som kunde leda till att pendeln svänger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland