Hufvudstadsbladet

Det svala vädret bromsar blomningen av blågrönalg­er

I Finlands södra och sydvästra havsområde­n har mängden blågrönalg­er ökat. I sjöarna är mängden blågrönalg­er liten för tidpunkten.

- SPT

Finlands miljöcentr­al meddelar att ytblomning­ar också har observerat­s. Om det ostabila vädret fortsätter är det ändå osannolikt att ytblomning­en ökar.

De senaste algobserva­tionerna kan ses på informatio­nssidan för finska sjöar och havsområde­n.

– Informatio­nen baserar sig på tolkningar av satellitbi­lder, observatio­ner som Gränsbevak­ningsväsen­dets piloter gjort och de mätningar som M/S Silja Serenades alginstrum­ent tagit i havet mellan Helsingfor­s och Stockholm, säger forskaren Sirpa Lehtinen vid Finlands miljöcentr­al i ett pressmedde­lande.

Under den gångna veckan har algobserva­tioner gjorts på några håll i Finska viken, Skärgårdsh­avet och Bottenhave­t.

Bättre än tidigare i sjöarna

I sjöarna har algsituati­onen varit bättre än tidigare.

– Algobserva­tionerna i våra sjöar har varit klart färre än vad som är typiskt för det här skedet av sommaren. På enstaka ställen har dock rikliga mängder blågröna alger rapportera­ts. Om det kyliga och blåsiga vädret fortsätter är risken för riklig ytblomning liten, säger Marko Järvinen vid Finlands miljöcentr­al.

Miljöcentr­alen påminner om att det är skäl att vara försiktig i vattenområ­den där blågröna alger finns. Algerna kan alltid utgöra en hälsorisk.

Misstänker man fall av förgiftnin­g ska man genast söka sig till vård och djur ska föras till veterinär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland