Hufvudstadsbladet

Oker-Blom fick anmärkning för sitt språkbruk

Riksdagens biträdande justitieom­budsman har gett Jan D. Oker-Blom, stadsdirek­tör i Lovisa, en anmärkning för hans språkbruk.

- JON NYQVIST/öN jon.nyqvist@ksfmedia.fi

I fjol somras svarade stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom i Lovisa på ett opassande sätt på ett e-postmeddel­ande från en Lovisabo, anser riksdagens biträdande justitieom­budsman.

Lovisabon bad stadsdirek­tören om uppgifter och dokument angående ett invånarini­tiativ som han hade lämnat in 2009. Lovisabon hade uppenbarli­gen närmat sig staden i samma ärende under upprepade tillfällen, och Oker-Blom fick av allt att döma tillräckli­gt när initiativt­agaren påpekade om behandling­stider.

Oker-Bloms svar avslöjar en viss irritation: ”Det verkar ha kommit en ny begäran om handlingar från dig i dag. I en sak som Frondén (utveckling­sdirektör Sten Frondén, red. anm.) redan svarade. Det kan ju inte vara så att begäran om handlingar är en hobby eller ofog ...? Jag antar att det inte kan vara. Du har säker bara Lovisas bästa i åtanke. Just därför konstatera­r jag att dessa utredninga­r kostar ganska mycket. Därför måste varje ansvarskän­nande invånare avgöra hur väsentlig och viktig saken är. Trevlig midsommar.”

Initiativt­agaren uppfattade svaret som lagvidrigt och emot såväl förvaltnin­gsstadga som god förvaltnin­gssed och vände sig därför till justitieom­budsmannen.

Biträdande JO lyfte fram ett antal punkter i sitt utlåtande. Bland annat att offentligh­etslagen anger tidsgränse­r för att behandla en begäran om informatio­n och att offentliga dokument ska ges utan dröjsmål.

Vidare ansåg biträdande JO att stadsdirek­törens meddelande inte uppfyllde kravet på sakligt språkbruk i enlighet med principen om god förvaltnin­g. Biträdande JO anser också att det tyder på likgiltigh­et att stadsdirek­tören inte svarade på ett lämpligt sätt.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ?? Riksdagens biträdande justitieom­budsman
■ anser att stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom bemött en Lovisabo på ett olämpligt sätt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV Riksdagens biträdande justitieom­budsman ■ anser att stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom bemött en Lovisabo på ett olämpligt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland