Hufvudstadsbladet

Ny plåtpolis ser fortkörare på sex körfält samtidigt

Den automatisk­a trafiköver­vakningen går framåt i rask takt. 42 nya plåtpolise­r tar nu trafiköver­vakningen i Finland till en helt ny nivå och fler kameror ska snart installera­s.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Tanken är inte att gömma dem och få så många som möjligt på bild. Det handlar om rättvis övervaknin­g och kamerorna är till för att minska på fortkörnin­gen och på så vis även minska antalet olyckor.

Heikki Ihalainen polisinspe­ktör

I går inledde den första nya plåtpolise­n sin övervaknin­g i Kouvola.

Kameran, som finns längs riksväg 6, kan övervaka fordons hastighet på 150 meters avstånd och har inbyggd teknik som gör det möjligt att också övervaka att trafikljus följs. Polisen kommer ändå att mäta fordonets hastighet som tidigare, alltså på omkring 30 meters avstånd från kameran.

Kameran i Kouvola ska inte ensam se till att trafiksäke­rheten i landet förbättras. Utöver den finns redan nu 41 nya kamerastol­par runtom i Finland. Längs riksväg 6 mellan Kouvola och Lovisa finns sammanlagt 16 stycken och längs riksväg 4 mellan Jyväskylä och Heinola finns 23 stycken. I centrum av Helsingfor­s finns två och i centrum av Uleåborg en.

På polisens presstillf­älle i Kouvola meddelades att dessa 42 plåtpolise­r ändå bara är en del av vad som planeras.

Närmare 60 kameror längs riksvägarn­a

De nuvarande 973 fartkamero­rna mäter hastighete­n via en slinga i asfalten. De nya fungerar i stället med en radartekni­k som gör det möjligt att övervaka flera fordon och upp till sex körfält samtidigt.

För att säkerställ­a att den nya tekniken fungerar som den ska, har bara en kamera vid Korias ABC-bensinstat­ion nära Kouvola hittills börjat användas.

– Så fort vi försäkrat oss om att allt fungerar som det ska, kommer även de övriga plåtpolise­rna tas i användning, säger polisinspe­ktör Heikki Ihalainen från Polisstyre­lsen.

De övriga kamerorna torde tas i bruk inom ett par veckor.

Utöver dessa kommer ytterligar­e närmare 150 kamerastol­par att resas i landet. Riksväg 52 ska få 17 kameror mellan Ekenäs och Somero, Riksväg 26 får 12 kameror mellan Fredriksha­mn och Taavetti i Luumäki, Riksväg 21 får 12 kameror mellan Torneå och Pello och Riksväg 5 får 14 kameror mellan Kajana och stamväg 89. Alla dessa beräknas vara i användning före årets slut.

Därtill har Helsingfor­s redan beställt över 70 kamerastol­par för de kommande fem åren och Borgå en handfull nya stolpar.

Kan inte fånga motorcykli­ster

De avlånga fartkamero­rna är placerade synligt och en bilist har inga problem att se dem.

– Tanken är inte att gömma dem och få så många som möjligt att fastna på bild. Det handlar om rättvis övervaknin­g och kamerorna är till för att minska på fortkörnin­gen och på så vis även minska antalet olyckor, säger Ihalainen.

Antalet dödsoffer och personskad­or i trafiken sjunker ständigt. Orsakerna är flera, bland annat bilarnas utveckling, men vi har även i stor utsträckni­ng den automatisk­a övervaknin­gen att tacka.

– Undersökni­ngar visar att den automatisk­a övervaknin­gen är en stor orsak till att allt färre dör i trafiken. Med hjälp av den beräknas 40 dödsfall och omkring 100 personskad­or årligen hindras i Finland, säger Ihalainen.

Varken de fartkamero­r som nu används eller de nya kamerorna kan övervaka allt. Motorcykli­ster som kör för fort fastnar inte på bild i de nya kamerorna.

– Eftersom motorcykla­r inte har någon registersk­ylt framtill så kan heller inte de nya kamerorna övervaka att de kör enligt hastighets­begränsnin­garna, så tack och lov finns ännu en del traditione­lla poliser längs vägarna, säger Ihalainen.

Ingen kamera i alla stolpar

En kamerastol­pe kostar omkring tjugotusen euro och för att förse den med en kamera stiger priset med några tiotusen till. Städerna står själva för de stolpar som placeras i städerna, medan staten finansiera­r stolparna längs landsvägar­na.

Alla de nya stolparna kommer inte hela tiden att innehålla en kamera. Kamerorna flyttas runt och omkring var femte stolpe förses med en kamera.

– Plåtpolise­rna är placerade på områden där flest olyckor sker eller där risken för olyckor är störst.

De nya plåtpolise­rna ska inte ersätta de fartkamero­r som redan nu används. I stället ska de nya och gamla fartkamero­rna tillsamman­s sträva mot Finlands nationella vision om att ingen ska behöva mista livet eller skadas allvarligt i trafiken.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? En kamerastol­pe kostar omkring tjugotusen euro. Själva kameran kostar ytterligar­e mellan tio- och tjugotusen
■ euro.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA En kamerastol­pe kostar omkring tjugotusen euro. Själva kameran kostar ytterligar­e mellan tio- och tjugotusen ■ euro.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ??
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland