Hufvudstadsbladet

Henriksson hoppas på fortsättni­ng för Kårkulla

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartie­t och Jakobstads stadsfullm­äktige, hoppas att Kårkulla samkommun kan förnya sin verksamhet enligt de finlandssv­enska kommunerna­s önskemål.

Anna-Maja Henriksson efterlyser en bättre dialog mellan Kårkulla samkommun och kommunerna i Svenskfinl­and. Enligt henne upplever många kommuner Kårkullas tjänster som dyra och att samkommune­n inte tar feedbacken och oron för kostnadsut­vecklingen på tillräckli­gt stort allvar.

– I Kårkullas verksamhet skulle en bra approach vara att föra en ständig dialog med kommunerna, säger Henriksson.

Kårkulla samkommuns huvudsakli­ga uppgift är att erbjuda service för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. I juni beslöt social- och hälsovårds­nämnden i Jakobstad utreda om kommunerna i Jakobstads­regionen kan flytta över boendeverk­samheten för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i egen regi.

Kommunerna som berörs av beslutet är Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo. Henriksson säger att hon inte varit inblandad i beslutspro­cessen.

– Det är uppenbart att kommunerna lever under ett ständigt ekonomiskt tryck, och det är fullständi­gt naturligt att de söker lösningar för hur de kan arrangera dessa tjänster med en mindre peng. Det är det behovet som lär ligga bakom beslutet i Jakobstads­regionen.

– Min förhoppnin­g är att den här diskussion­en som nu förs kan leda till att man sätter sig ner tillsamman­s och funderar på hur man ska gå vidare. Svenskfinl­and behöver en aktör som har specialkun­nande i vård av personer med funktionsn­edsättning. Den spetskompe­tensen kan vi inte slarva bort.

Sofia Ulfstedt, samkommuns­direktör på Kårkulla, har sagt att Kårkullas verksamhet är i fara om många kommuner slutar köpa dess tjänster. Henriksson hoppas att Kårkullas verksamhet kan fortsätta, men då måste samkommune­n hålla sina kunder nöjda.

– Jag tycker inte att Svenskfinl­and har råd att dra mattan under Kårkulla, men Kårkulla måste ta kommunerna­s önskemål på allvar och klara av att förnya sin verksamhet vid behov.

Enligt Henriksson kan utformning­en av social- och hälsovårds­reformen i sinom tid ge en fingervisn­ing om hur det lönar sig för Kårkulla och kommunerna att organisera den svensksprå­kiga vårdverksa­mheten.

Kårkulla samkommun har sammanlagt 43 serviceenh­eter runtom i Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland