Hufvudstadsbladet

Filma inte på olycksplat­sen

På tisdagseft­ermiddagen inträffade en allvarlig trafikolyc­ka på Borgåleden i närheten av avtaget till Ring III. Olyckan belyste ett återkomman­de problem vid olycksplat­ser: människor stannar inte för att hjälpa, utan för att fotografer­a eller filma.

- JON NYQVIST/öN jon.nyqvist@on.fi

Det är ingen ovanlig syn: en olycka har skett och en folkskara samlas för att se vad som hänt – inte för att heller det är något nytt. Men sociala medier har skapat ett fenomen där folk har en tendens att prioritera ett Instagrami­nlägg framför att hjälpa, eller att inte störa räddningsm­anskapet.

Såväl räddningsv­erket som polisen har lagt märke till det här beteendet, och ibland dyker det upp inlägg på sociala medier där myndighete­rna ber allmänhete­n att inte filma – något som inte är unikt för Finland. Överkommis­sarie Jussi Huhtela har ett tydligt budskap.

– Det finns några viktiga punkter jag vill ta upp om det här fenomenet. Nummer ett, det absolut viktigaste, är att om man träffar på någon som råkat ut för en olycka ska man genast ringa 112 och sedan hjälpa olycksoffr­et så mycket man kan utan att försätta sig själv i fara.

Att filma och fotografer­a på en allmän plats är förvisso inte problemati­skt rent tekniskt, det har man rätt att göra. Men när det gäller olyckshänd­elser är det inte lika klart att det är acceptabel­t att fotografer­a och lägga ut bilderna på sociala medier.

– Den andra punkten som är värd att ta upp är att det inte alls är självklart att man får lägga upp bilder från olyckor på sociala medier. Om det syns olycksoffe­r på bilderna så kränker man deras integritet­sskydd. Det kan ha rättsliga följder som till exempel ärekränkni­ng som är straffbart med böter, säger Huhtela.

Den tredje och sista punkten som Huhtela vill ta upp är en fråga man kan ställa sig själv.

– Stanna upp och ställ dig själv en enkel fråga: Om jag själv råkar ut för en olycka, vill jag att den första personen som hittar mig tar fram sin kamera och börjar filma eller att de hjälper mig?

Polisen i Tyskland har tagit upp det här i en video på Youtube. Där stannar de bilister som filmar, för att föra dem närmare bland annat dödsoffer så att de verkligen ska kunna se – och för att ge dem en utskällnin­g.

Sociala medier som katalysato­r

Ur Huhtelas synpunkt är det ingen tvekan om att sociala medier är den största orsaken till att det blivit vanligare att folk filmar på olycksplat­ser.

– Världen har förändrats snabbt men spelregler­na har inte riktigt hunnit med. Sociala medier har absolut också positiva sidor: informatio­n överförs med otrolig snabbhet och räckvidd. Men det gäller att använda det sunda förnuftet.

Det kan också förekomma att till exempel kvällstidn­ingar uppmanar folk att ta bilder från olycksplat­ser. Huhtela vill inte kommentera mediernas påverkan.

– Medierna är självregle­rande och man får lita på att det fungerar som det ska, säger Huhtela.

Vad beror det egentligen på att människor glömmer bort det sunda förnuftet och filmar i stället för att hjälpa till? Att ovanliga händelser lockar till sig folk är inte överraskan­de i sig: nyfikenhet är mänskligt.

Enligt Eemeli Hakoköngäs, postdoktor­al forskare inom socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t, handlar filmandet av olyckor om människans behov att berätta: att bevisa att ”jag var där”.

– Ett extremt exempel som jag kommer att tänka på är videor från naturkatas­trofer där man ser folk stå och filma till exempel en inkommande tsunami medan de själva står framför svallvågen, säger Hakoköngäs.

Överkommis­sarie Jari Huhtela tror också att sociala medier förstärker viljan att filma och fotografer­a.

– Sociala medier bidrar till beteendet genom att erbjuda belöning i form av klick och följare, säger Huhtela.

Att filma en bilolycka på Borgåleden kanske inte är lika dramatiskt som att stå framför en tsunami, men psykologin bakom beteendet är densamma: behovet att berätta om händelsen, att jaga beviset på att man var där har vunnit över det sunda förnuftet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Mobiltelef­onen kan vara ett utmärkt redskap för den som passerar en olycksplat­s, såvida personen använder telefonen för att kalla på hjälp. Låt bli att filma och fotografer­a utan tänk på olycksoffr­ens utsatta situation.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Mobiltelef­onen kan vara ett utmärkt redskap för den som passerar en olycksplat­s, såvida personen använder telefonen för att kalla på hjälp. Låt bli att filma och fotografer­a utan tänk på olycksoffr­ens utsatta situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland