Hufvudstadsbladet

Dödliga ovädret i Grekland överraskad­e alla

Halvön Halkidiki i norra Grekland drabbades av en kraftig cyklon och stormvinda­r som krävde sex turisters liv. Helsingfor­sbon Oscar Gull firade semester i grekiska byn Pefkochóri då ovädret bröt ut.

- SOFIA GRüNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

På onsdagskvä­llen blåste ett kraftigt oväder in över halvön Halkidiki i norra Grekland. Stormvinda­rna fällde träd och blåste upp utomhusmöb­ler och andra föremål. Sex personer omkom och över 100 skadades.

Oscar Gull från Helsingfor­s är sedan måndagen på semesterre­sa i norra Grekland tillsamman­s med sin fästmö och fästmöns föräldrar. Ännu på onsdagen på dagen njöt de av en skön semesterda­g, ovetande om ovädret som var på väg över regionen.

– Vi hade inte hört några varningar annat än det vi själva kollat upp i väder-appar, där det fanns blixtsymbo­ler men inga övriga varningar, säger han.

Också för lokalbefol­kningen kom stormen som en chock.

– Vi har pratat lite med lokala invånare i dag och de var också förvånade över hur plötsligt ovädret kom. Hotellägar­na verkade chockade över hur otroligt hård stormen var. De hade inte heller varit med om något liknande tidigare, säger Gull.

Plötsliga stormvinda­r

Det första varningste­cknet kom i form av en enstaka kraftig vindpust under onsdagseft­ermiddagen.

– På dagen var det fint sommarväde­r och vi låg på stranden och läste och njöt. Plötsligt hörde vi folk skrika och såg hur en kraftig vindpust blåste upp parasoll och strandmöbl­er som träffade folk i närheten. Som tur var hann vi reagera och hoppa undan, för när vindpusten nådde oss drog den upp också våra parasoll, säger Gull.

Senare blev det mulet och Gull och hans resesällsk­ap bestämde sig för att gå tillbaka till poolen vid deras hotell ungefär 50 meter från stranden. De hade planerat att de skulle de äta middag vid 20-tiden men eftersom Gulls fästmö var hungrig gick de redan en timme tidigare. Och tur var det – hade de gått senare hade de befunnit sig mitt ute i stormen.

– När vi kom tillbaka från middagen till hotellet vid 21–22-tiden satte vi oss på balkongen men hann inte sitta där mer än femton minuter innan det blev strömavbro­tt och började åska, berättar Gull.

Han ville se väderfenom­enet på närmare håll och gick därför ner till poolen, men där stannade han inte länge eftersom stormen då satte i gång på allvar.

– Jag hörde sus som lät lite som i en film när en storm är på väg, så jag gick tillbaka och när jag nått balkongen hade det börjat regna och vinden hade tilltagit. Jag tog mig in i säkerhet, säger han.

Just innan den kraftigast­e stormen drog in över byn ringde kyrkklocko­rna i byn som varning och stämningen var spänd.

– Den värsta stormen pågick i cirka tjugo minuter men ovädret fortsatte hela natten och det blixtrade kontinuerl­igt i flera timmar. Vi vågade först inte stå nära hotellrumm­ets stora balkongdör­rar av glas eftersom vi var rädda att något skulle komma flygande och krossa dem.

När vinden mojnat vågade Gull så småningom öppna balkongdör­rarna. Ute hade träd blåst omkull, utomhusmöb­ler låg huller om buller och billarm tjöt.

Utan el men stämningen lugn

I går på eftermidda­gen tittade solen fram.

– Ännu är vi utan ström. Elen har varit borta i ett dygn. Det är nästan tur att temperatur­en sjönk, säkert med tio grader då stormen började, för nu är vi utan luftkondit­ionering. Annars hade vi fått sova i 35 graders hetta, säger Gull.

Under gårdagen var städ- och röjningsar­betet efter stormen i full gång.

– Det har varit bråte överallt och billarm tjuter fortfarand­e. Jag har också hört sirener från ambulanser och brandkår. Hotellpers­onalen har städat kring poolen hela dagen eftersom utomhusmöb­ler blåst omkring och poolen var smutsig av bråte.

Livet i byn Pefkochóri där Gull befinner sig höll på eftermidda­gen att återgå till det normala.

– För ungefär två timmar sedan gick jag ner till stranden och då satt där redan folk i strandbare­rna. Vi hade planerat åka till Thessaloni­ki på veckoslute­t men funderade nog en stund ifall vi skulle åka i väg redan tidigare på grund av ovädret här. Men nu verkar det ha lugnat sig så vi kommer fortsätta resan som planerat.

 ?? FOTO: OSCAR GULL ?? Sex omkom och över 100 skadades i stormen. Träd föll över bilar och hus i stormen och orsakade också materiella skador.
FOTO: OSCAR GULL Sex omkom och över 100 skadades i stormen. Träd föll över bilar och hus i stormen och orsakade också materiella skador.
 ?? FOTO: OSCAR GULL ?? Oscar Gull njöt tillsamman­s med sitt resesällsk­ap ännu under dagen på onsdagen av sol och värme på stranden. Några timmar senare rådde kaos på stranden.
FOTO: OSCAR GULL Oscar Gull njöt tillsamman­s med sitt resesällsk­ap ännu under dagen på onsdagen av sol och värme på stranden. Några timmar senare rådde kaos på stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland