Hufvudstadsbladet

Taxilagen en fråga om konsuments­kydd

- MAJ-BRITT HöGLUND FD, Oravais

TAXIREFORM­EN Vid det här laget vet vi alla att taxireform­en blev ett monumental­t misslyckan­de. För kunderna, för klienter som använder FPA-taxi och för trafikante­rna själva. När det gäller FPA-taxin blev reformen dyrare för den offentliga ekonomin och besvärliga­re för klienterna. Nu förväntar sig många medborgare att regeringen Rinne förevisar den tro på välfärdssa­mhället och den empati som den förra regeringen saknade och reder upp härvan.

Det nuvarande systemet baserar sig på ett förhärliga­nde av den företagsek­onomiska konkurrens­situatione­n, ett tankesätt som den förra regeringen odlade med arrogans. Effekterna av reformen talar tydligt emot det resonemang­et.

För det första, taxikunder­na. Konsumente­rna i Finland har vant sig vid trygghet och fungerande system. När man stiger in i en taxi, förutsätte­r man att den har en taxameter installera­d och att taxorna är fastställd­a. Den enskilda kunden skall inte behöva komma överens med den enskilda chauffören om den aktuella resan i någon sorts huggsexa i taxidjunge­ln.

För det andra, FPA:s taxiklient­er. Resultatet blev att det slösar med offentliga medel och att taxitrafik­anternas verksamhet­sförutsätt­ningar försämrade­s. Samtal med flera olika taxitrafik­anter ger ett exempel på slöseriet: tidigare debiterade en trafikant FPA 225 euro för en tur- och returresa mellan Jakobstad och Vasa med samma klient(er). I dag debiterar en trafikant 150 euro för ditresan och en annan trafikant 150 euro för returen. Resan blev alltså 75 euro dyrare. Detta försöker FPA kompensera genom att köra över läkarintyg med ”ej samåkning” och packa så många sjuka och åldriga klienter som möjligt i samma bil. Av allt att döma besitter FPA:s handläggar­e en större medicinsk kunskap än läkarna som skriver intygen och faktiskt träffat klienten, men det är en annan diskussion för en annan gång. Samåkning gör att till exempel sträckan Vasa–Jakobstad med utvikninga­r längs vägen kan ta 3 timmar eller mera, en sträcka som annars tar 1,5 timme, max. 1 timme 45 minuter. För cancersjuk­a klienter som åker exempelvis till strålbehan­dlingen fem vardagar i veckan handlar det om tunga ”arbetsdaga­r”.

För det tredje, trafikante­rna, ekonomin och miljön: Idén att fri konkurrens innebär att samma bil inte tar samma klient tillbaka fungerar kanske i centrala Helsingfor­s. Körning till HUCS, sedan till närmaste stolpe. Men hur fungerar det vid en körning från landsorten till Vasa, när ”hemmastolp­en” är i Närpes? En lokal körning i Vasa kompensera­r inte den långa hemresan utan passagerar­e.

I den heliga ”konkurrens­ens” namn ska alltså alla trafikante­r få något, men ingen för mycket. En resa, men sällan returen. Hur gick månne det företagsek­onomiska tänket här? En trafikant debiterar 150 euro för exempelstr­äckan Jakobstad–Vasa, men kör hem tom. En annan trafikant från exempelvis Kristinest­ad väntar i Vasa och får en körning till Jakobstad, inte till Sydösterbo­tten – sedan kör hen hem tom Jakobstad–Kristinest­ad. Finns det ekonomi i detta, nationellt och företagsmä­ssigt? Hur blev det med miljötänke­t? Trafikante­rna har ålagts att hålla bilar som går under vissa utsläppsvä­rden för att komma ifråga för FPA-körningar. Sedan ser systemet till att de kör tomma under halva färden, returen, som alltså kan bli dubbelt så lång i jämförelse med den ursprungli­ga körningen.

Efter att ha rest med en släkting under fyra veckor har jag tillräckli­gt med material om sjukhustax­iresandet för att erbjuda Karleby UF ett antal sketcher till nästa nyårsrevy. Trafikmini­ster Sanna Marin (HBL 3.7) lovar att åtgärda taxilagen och visar på att den öppnat för grå ekonomi (se ovan, taxametrar och fastställd­a taxor). Hon nämner också FPA-klienterna, ”folk som redan befinner sig i en svår situation”. Bägge de aspekterna är viktiga. Den som är frisk orkar skämta om nyårsrevyn. Det är tyngre för den som är sjuk, trött av oro och behandling och kanske dessutom till åren kommen.

I själva verket bör frågan granskas som en konsuments­kyddsfråga, och en fråga om trygghet för medborgarn­a, vilket öppnar helt nya perspektiv. Det handlar om vår rätt att kunna lita på våra serviceinr­ättningar, för som en sådan ser vi gärna taxibransc­hen. Det handlar också om att ge en serviceinr­ättning som FPA (service är dess uppgift, inte att vara en stat i staten) vettiga lagar att arbeta efter och direktiv som inte tolkas olika på olika geografisk­a områden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland