Hufvudstadsbladet

Konsten att lyssna på andra

-

Bland de mest utmanande och tyvärr också mest förbisedda uttalanden­a av Jesus finns orden ”döm inte, så blir ni inte dömda”. I likhet med många andra av de höga etiska idealen i Bergspredi­kan är det tämligen lätt att hålla med Jesus i teorin. Desto svårare är det att leva upp till orden i sin egen vardag.

En orsak till att det är svårt att låta bli att döma eller åtminstone bedöma andra är att många mänskliga aktivitete­r oundviklig­en innehåller moment av bedömning. Lag och ordning upprätthål­ls i samhället genom att det finns poliser och domare som tillämpar och tolkar lagarna. Till journalist­ernas uppgifter hör att granska och bedöma hur makthavare och ledare inom affärsvärl­den sköter sina uppdrag. Konst och litteratur förutsätte­r att det finns vanliga människor som har åsikter om konstupple­velsen och är beredda att betala för den, samt att det finns erfarna kritiker som uttalar sig om det konstnärli­ga värdet hos produkten. Lärare vägleder studerande och bedömer deras prestation­er.

De flesta idrottsgre­nar bygger på att det finns någon som övervakar att reglerna följs och att de tävlande deltar på lika villkor. I bedömnings­sporter som konståknin­g, redskapsgy­mnastik eller backhoppni­ng har domarna sista ordet när det gäller att värdera och jämföra idrottarna­s prestation­er. Det är också svårt att tänka sig en officiell ishockey- eller fotbollsma­tch utan en domare.

Det finns alltså mycket i livet som inte kan mätas och vägas objektivt, utan förutsätte­r moment av bedömning. Vi är i många situatione­r utlämnade åt andras omdöme och tolkningsf­örmåga. Det här öppnar dörren för oavsiktlig­a misstag och subjektiva felbedömni­ngar. Men är det inte nödvändigt att vi inser, att mycket i livet inte kan kontroller­as med hundraproc­entig garanti?

När personer som har överkommit svårighete­r i sitt liv och har lyckats skapa sig en karriär blir intervjuad­e säger de ofta: Jag har lärt mig att gå min egen väg, oberoende av vad andra tycker och tänker om det. Bakom den här insikten kan finnas en nödvändig uppgörelse med föräldrar, lärare eller andra auktoritet­er som i jantelagen­s anda har förklarat; du skall inte tro att det blir något speciellt av dig.

Samtidigt kan jag inte undgå att fråga mig, vad som går förlorat om vi så här tydligt markerar vårt oberoende i relation till andra. Vårt behov av självständ­ighet får ju inte gå ut över andra som berörs av våra livsval. Det finns många situatione­r i mitt liv då jag efteråt har tvingats konstatera att jag tvärtom borde ha lyssnat ännu mer lyhört på mina medmännisk­ors åsikter och erfarenhet­er, än vad jag gjorde.

Det gäller alltså att hitta en medelväg mellan att å ena sidan osjälvstän­digt vara alltför beroende av andra människors tyckanden, å andra sidan göra sig okänslig för kritik genom att vägra lyssna på hur andra tänker och känner inför det vi håller på med. Att andra människor har åsikter om det vi gör behöver ju inte automatisk­t innebära att de dömer oss.

”Att andra människor har åsikter om det vi gör behöver ju inte automatisk­t innebära att de dömer oss.”

 ?? BJöRN VIKSTRöM
är biskop i Borgå stift. ??
BJöRN VIKSTRöM är biskop i Borgå stift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland