Hufvudstadsbladet

Häktesprob­lemen är större än cowboysopp­a

- Expressen

Om åtal inte har väckts ska ett häktningsb­eslut omprövas efter två veckor. Den häktade ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad och förvaringe­n ska motsvara en rättsstats krav. Men i Sverige kan häktningsb­eslut fortsätta att omprövas igen och igen, det saknas rentav en gräns för hur länge en misstänkt kan sitta häktad i Sverige. (...) Jämförbara länder har bortre parenteser för hur länge en häktning kan fortgå. Samtidigt, i Sverige, växte enligt Ekobrottsm­yndigheten snittiden för ekobrottsm­isstänkta från 60 till 98 dagar mellan 2016 och 2017. (SvD 7/1) Dessa dryga tre månaders inspärrnin­g hör till statens mest kraftfulla tvångsmede­l – varje förlängnin­g måste vägas mot den enskildes rättighete­r.

Sverige kan sägas ha en ambivalent inställnin­g till frihetsber­övanden. Inriktning­en har varit att det ska bli svårare att frihetsber­öva misstänkta, i synnerhet minderårig­a. Vilket innebär att tonåringar som begår personrån strax är ute på gatan igen och kan återuppta sin brottsligh­et.

Det är fel väg att gå. Däremot är ohemult långa häktningar ett problem. Ett komplext problem. (...) Det blir helt enkelt köbildning i systemet när resurserna tryter. Det missgynnar misstänkta, polis och, inte minst, brottsoffe­r.

om att den svenska kriminalvå­rden har kommit upp på den internatio­nella medieagend­an efter att den amerikansk­a rapstjärna­n Asap Rocky häktades i Sverige förra veckan misstänkt för misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland