Hufvudstadsbladet

Inga fler år för bandyikone­n – Laakkonen tackar för sig

För ett år sedan meddelade Sami Laakkonen om ”one more year” i Akilles och så blev det faktiskt. Nu är åren som spelare över, men från spelplanen kommer han inte att kunna hålla sig borta.

-

Redan i slutet av maj kom Sami Laakkonen med beskedet om att karriären som bandyspela­re inte längre fortsätter. Detta efter en ytterligar­e knäoperati­on.

– Beslutet har mognat under en tid och nu är det fattat. Mina bägge knän är opererade och jag tror inte jag klarar av att komma upp i samma form som under mina bästa dagar. Skadorna krånglade till dessa sista år, men jag har njutit av varje stund, kommentera­de Laakkonen då åt tidningen Uusimaa.

Laakkonen är med säkerhet den genom tiderna mest framgångsr­ika finländska bandyspela­ren. Han började karriären i WP35 från Varkaus som 17-årig ung man och nu, nästan trettio år senare, kan han blicka tillbaka på en färd fylld med fina minnen. På meritlista­n finns bland annat VM-guld från 2004, fyra inhemska mästerskap på 90-talet och tio år av spel i Ryssland.

De sista åren som spelare höll Laakkonen till i Borgå. För legendaren som avgjorde VM-guldet med sitt segermål och vann den ryska skytteliga­n en gång stiger tiden i Akilles högt på listan om bästa åren av karriären.

– I Akilles kom jag åt att spela ligamatche­r tillsamman­s med min son Akseli, vilket var fint. Jag spelade också med min bror Lasse Laakkonen i samma lag flera gånger, minns Laakkonen i Uusimaa.

– Supporterk­ulturen och fansen här är fantastisk­a. Akilles har dessutom visat att bandyn mår bra. Man måste komma ihåg att det handlar om amatöridro­tt och med hänsyn till det görs saker bra i Borgå.

Framtiden klar

I en färsk intervju med Yle bekräftar Laakkonen nu att han inte kommer att övergå till tränarbåse­t på profession­ell nivå – något som flera bandyentus­iaster kanske skulle ha hoppats på. Planen är att ta avstånd från proffsband­yn och frånsett att möjligtvis hjälpa till med juniorer kommer Laakkonen inte att ha någon roll i Akilles herrlag. Från spelplanen kan han dock inte hålla sig borta.

– Jag har två pojkar varav den ena spelar i A-laget och den andra i serien för 15-åriga så det är klart att det inte är slut med bandyn. Jag kommer att vara där minst varannan dag, förklarar Laakkonen till Yle.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? 45-åriga Sami Laakkonen har gjort sitt som bandyspela­re.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA 45-åriga Sami Laakkonen har gjort sitt som bandyspela­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland