Hufvudstadsbladet

Förarna vill få sina röster hörda – ”Loppen måste bli mer spännande”

Nu lägger förarna sig i diskussion­en om hur formel 1 skall se ut i framtiden och man har börjat komma med egna förslag hur loppen kunde bli mer spännande.

- FREDRIK AF PETERSENS Silverston­es GP körs på söndag.

En grupp ledd av Lewis Hamilton och Sebastian Vettel har idéer som de nu presentera­t. Man gillar inte delar av de förslag som finns för de nya reglerna som skall gälla från 2021, och att diskussion­erna tar alldeles för lång tid. Från början sade Fia och Liberty Media att allt skulle vara klart den här månaden men nu har man skjutit upp det hela till oktober.

Förarna har en lista på förändring­ar. Man vill ha långsammar­e och enklare bilar. Med de nya reglerna som kom 2017 blev bilarna mycket snabbare.

– Fantastisk­t att sätta ett nytt banrekord med det finns ändå argument för förändring, förklarar Max Verstappen.

– Om vi kör bara en eller två sekunder långsammar­e kan vi ligga närmare bilen framför och det skulle vara bra. Men det handlar inte bara om bilen utan också om däcken. De blir för varma och får blåsor och då börjar man sladda runt för mycket.

– Det är en kombinatio­n av bilen, och där måste vi hitta ett nytt sätt att skapa downforce, och däcken. Och skillnaden mellan motorerna är för stor. Man kan ändra det genom att inte göra dem så komplicera­de.

Alla förare är eniga om att en av de viktigaste faktorerna är däcken. De vill ha däck som de kan köra för fullt med i stället för att tvingas spara på dem för att kunna köra enligt strategin att göra ett stopp. Fia och stallen diskuterar om man skall gå tillbaka till förra årets blandning.

– Det är återigen ett exempel på att olika stall driver på för olika saker för sina egna mål snarare än för sportens. När det gäller däcken måste vi gå mer i den riktning som de vi hade i Kanada. Om vi kan ha fler lopp där vi kan köra hårdare med mindre slitage även jämfört med de i Montreal, skulle det vara ett stort steg framåt, säger Hamilton.

Man har även radikala förslag när det gäller bilen och reglerna för aerodynami­ken. Bilen får inte vara lika känslig för luftvirvla­rna från bilen framför och turbulense­n från bilarna måste minskas.

I dag kan en förare som ligger bakom en annan bil åka av för att hans bil inte har något grepp längre och det beror på att föraren framför honom gjort ett misstag. Den som ligger bakom har bara ett alternativ. Att släppa på gasen, annars åker han av.

Många säger att det har aldrig varit så svårt som det är nu och speciellt om bilarna ligger riktigt nära. Och med nära menar man 0,5 sekunder.

Ett nytt förslag från Fia för att producera mer grepp är att ha en mindre framvinge och mer grepp från bottenplat­tan.

Enklare regler tack

Till sist det som retat upp många. Både fans, dagens förare och den gamla generation­en. Enklare regler för hur en förare får köra efterlyses.

– Det enklaste är att bränna upp regelboken och börja om på nytt och göra allt enklare, tycker Sebastian Vettel.

Tyskens straff i Kanada satte rejäl fart på diskussion­en,

– Jag tror att vårt problem är att vi försöker skriva många regler som man inte kan skriva ner. Det är alltid olika och framför allt i vår sport tror jag det är mycket svårt att skriva ner och göra en regel för allt.

– Så ge oss helt enkelt enklare regler och frihet att köra mot varandra. Vi förare vet exakt hur bilen och reglerna skall se ut i framtiden. Vi har bara ett intresse. Ren racing. Och det är jag övertygad om att våra fans också vill se.

Hamilton och ett par andra förare kommer att vara med i de tre sista mötena där man skall diskutera de nya reglerna och Ross Brawn, som är sportcef, tycker det är mycket bra.

Kanske finns det ett betydligt enklare sätt att se till att det blir jämnare.

De två före detta världsmäst­arna Damon Hill och Jacques Villeneuve har lika dramatiska som skojiga förslag.

Helmut Marko, som är Red Bulls motorsport chef, säger att man inte kan skylla på Mercedes för att det inte är så spännande.

– De har utnyttjat reglerna som ser ut att ha skrivits för dem till max och de har en monstermot­or samt en bil som passar perfekt ihop med däcken.

Villeneuve vill att den komplicera­de hybridmoto­rn förbjuds för så länge den får stanna kvar är Mercedes oslagbara.

– Deras tekniska försprång är för stort och ingen har en chans att köra ifatt dem. En enklare motor med flera standardis­erade delar skulle räcka för att minska gapet mellan teamen och det skulle bli spännande igen.

Damon Hill säger att Mercedes är så överlägsna för de inte har några tekniska problem.

Så hans förslag att göra formel 1 mer spännande är nog ett som Helmut Marko gillar.

– Skicka alla Mercedes tekniker och ingenjörer till en ö och se till att de stannar där.

– Eller åtminstone köra med bilar som min pappa Grahams Lotus 49. Ibland fungerade vingarna och ibland inte. Ibland fungerade bromsarna och ibland inte.

 ?? LeHtikuva
foto: GeorG HocHmutH/ ?? Sebastian Vettel och många andra förare vill genomdriva stora reformer för att göra sporten mer spännande.
LeHtikuva foto: GeorG HocHmutH/ Sebastian Vettel och många andra förare vill genomdriva stora reformer för att göra sporten mer spännande.
 ?? andrej isakovic
foto: ?? Lewis Hamilton leder VM-serien och är favorit i Silverston­e.
andrej isakovic foto: Lewis Hamilton leder VM-serien och är favorit i Silverston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland