Hufvudstadsbladet

Ovetandets avgrund

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

– Det svindlar när jag ser ner i avgrunden av ert ovetande, brukade han skämtsamt säga, när vi på högstadiet­s religionst­imme inte visste svaren till de frågor han ställde. Speciellt när det var något som vi hade i läxa. Vi tyckte det var roligt när han sa det så.

Tyvärr kan han inte se ner i vårt ovetandes avgrund längre, för han dog i veckan. Och tyvärr skulle hans svindel antagligen inte ha minskat, om han skulle ha sett ner i avgrunden av vårt ovetande i dag, för den är fortfarand­e lika bottenlös.

Han fungerade egentligen som präst, men var även religionsl­ärare under flera år i vår skola, Lönkan. Därför finns det många årskullar dåtida ungdomar som haft med honom att göra, både i högstadiet och på skribaläge­r. Högstadiet och skribaläge­r är tider i livet som man minns och som sätter prägel på många saker i ens framtida liv och han fanns på plats när frågvisa unga började lösa livets stora mysterier. Vilket var bra, för han hade säkert själv funderat på livet och dess stora frågor mera än mången annan.

Det intressant­a med ens relation till präster är att många upplever att en viss präst är dem nära, men att man egentligen inte känner dem eller vet så mycket om dem som person. Vilket i och för sig är naturligt, för prästen finns närvarande i dina stora livsstunde­r, men du har antagligen inte varit närvarande i prästens stora livsstunde­r.

Jag började tänka på detta när jag reflektera­de över vad jag egentligen visste om min religionsl­ärare som människa. Inte så mycket, måste jag tyvärr medge. Det jag däremot vet är att han var synnerlige­n omtyckt av de flesta. Speciellt bland alla dem som mötte honom när de varit unga. Till skillnad från många av de stereotypa, ”svartvita” prästerna som var vanligare förr, kunde han diskutera med unga i stället för att endast ha envägskomm­unikation. Han förstod att saker kan ha många dimensione­r, vilket antagligen är mera vanligt bland präster i dag, men som ännu på 1990-talet inte var lika vanligt. Han var sannolikt före sin tid på många sätt, vilket alltid är beundransv­ärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland