Hufvudstadsbladet

Barn fick allvarlig infektion efter plask i parkbassän­g

Vattnet i plaskbassä­ngerna i Helsingfor­s parker byts regelbunde­t, men kan ändå sprida allvarliga infektione­r.

- CHARLOTTA PALM charlotta.palm@ksfmedia.fi

Det finns plaskbassä­nger i flera parker runtom i Helsingfor­s. De grunda bassängern­a kan se perfekta ut att plaska runt i en varm sommardag, men då en småbarnsma­mmas barn togs in på sjukhus i fyra dagar efter plaskandet känns bassängern­a inte längre lika perfekta.

– Efter tre nätter och fyra dagar vid infektions­avdelninge­n på barnsjukhu­set var det tydligt att det inte lönar sig att simma i dem, skriver mamman i ett inlägg på Facebook.

Ett av hennes barn hade fått en allvarlig impetigoin­fektion på sitt knä. Impetigo, eller svinkoppor, är en ytlig hudinfekti­on som orsakas av bakterier. Bassängen mamman säger att infektione­n kom från, ligger nära det finskspråk­iga daghemmet Nurkka i Parkstad, Helsingfor­s.

Det finns lappar vid bassängen med informatio­n och anvisninga­r till föräldrar. Barn ska bland annat inte simma i bassängen om de är sjuka. På lappen står det även informatio­n om att vattnet byts ut två gånger i veckan, men att vattenkval­iteten inte övervakas mera än så.

Hanna Linna, som är chef för lekparksve­rksamheten i Helsingfor­s, berättar att det är privata företag som ansvarar för att byta vattnet i parkens plaskbassä­nger.

Vattnet i plaskbassä­ngen där mammans barn fick hudinfekti­onen byts enligt Linna ut två gånger i veckan av ett privat företag. I samband med att vattnet byts ut desinficer­as även bassängen.

I en intervju för Helsingin uutiset säger det företag som ansvarar för plaskbassä­ngen i lekparken Nurkka att de tar hand om bassängen enligt de instruktio­ner de får av Helsingfor­s stad.

– Vi kommentera­r inte saken ytterligar­e, säger det privata företagets företrädar­e till Helsingin uutiset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland