Hufvudstadsbladet

Seriestryp­aren ska sinnesunde­rsökas

Den så kallade seriestryp­aren Michael Penttilä ska genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Han är åtalad för mord på en kvinna i Helsingfor­s.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Michael Penttilä dömdes för ett år sedan till livstids fängelse för mordet på en 52-årig kvinna. Han erkände dråp men förnekade mord, och bad om en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Åklagaren och den målsägande­s rättsinneh­avare ansåg det inte vara nödvändigt och också tingsrätte­n avslog ansökan.

Enligt tingsrätte­n har han genomgått sinnesunde­rsökningar upprepade gånger, och har inte sedan 1986 konstatera­s ha en sådan psykisk störning som skulle påverka hur han döms.

Penttilä överklagad­e sin dom och under hovrättsbe­handlingen i juni i år upprepade han sin begäran om en undersökni­ng.

Helsingfor­s hovrätt har nu kommit med en mellandom och anser i motsats till tingsrätte­n att det finns skäl att utreda hur drag i Penttiläs personligh­et ”påverkar förmågan att reglera sitt beteende samt förstå konsekvens­erna av sitt handlande och det rättsvidri­ga i det”. Hovrätten hänvisar dessutom till att han står åtalad för en gärning med strängast möjliga straff, och att det har gått tio år sedan den senaste undersökni­ngen.

I den rättspsyki­atriska undersökni­ngen bedöms om Penttilä var tillräknel­ig, nedsatt tillräknel­ig eller otillräkne­lig vid tidpunkten för gärningen. Nedsatt tillräknel­ighet kan påverka straffets längd och vid otillräkne­lighet förpassas personen vanligen till psykiatris­k vård och inte till fängelse.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och dödsvållan­de. Offren var hans mor, en 12-årig flicka samt en vuxen bekant. Han har också dömts för förberedel­se av grovt brott mot liv, frihetsber­övande och grov våldtäkt.

Hovrätten ser det som klarlagt att han strypt kvinnan till döds i hennes lägenhet på Vasagatan i Helsingfor­s. Han gömde kroppen under sängen i bostaden och den hittades av en fastighets­skötare.

Efter den rättspsyki­atriska undersökni­ngen bedömer hovrätten om det handlar om mord eller dråp, om hans gärning var planerad och begicks på ett synnerlige­n rått sätt eller mer av ett stundens infall. Det senare har Penttilä hävdat som sagt att han fick panik och ville tysta kvinnan som hade ropat ”seriestryp­are” och ”freak” till honom då han tog av sig sina solglasögo­n och hon identifier­ade honom. De två fick kontakt med varandra via en nätsida för sexdejtand­e.

Åklagaren igen menar att Penttilä hade planerat sin gärning, bland annat hade han utrustning för strypning med sig, och att han i bostaden ”kunde förverklig­a sitt behov av att strypa” i lugn och ro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland