Hufvudstadsbladet

Förödelse efter dödligt dåd mot hotell i Somalia

Säkerhetss­tyrkorna har avslutat sin insats efter attacken mot ett hotell i den somaliska hamnstaden Kismayu. Samtidigt räknas antalet offer – minst 26 personer dödades, däribland många utlänninga­r, enligt regionens ledare.

- TT-AFP-REUTERS

Attacken i Kismayu inleddes på fredagskvä­llen, då extremistg­ruppen al-Shabaab detonerade en bilbomb utanför det välbesökta hotellet och sedan öppnade eld.

Bland de 26 personer som sköts ihjäl finns utöver somalier tre kenyaner, tre tanzanier, två amerikaner, en britt och en kanadensar­e, enligt Ahmed Mohamed Islam, ledare i den halvautono­ma regionen Jubaland.

– Dessutom finns två kinesiska medborgare bland de skadade, säger han.

Även en kandidat i det kommande regionvale­t ska ha dödats. Samtliga fyra angripare har skjutits ihjäl av säkerhetss­tyrkor.

Förödelsen på hotellet är enorm, enligt vittnen.

– Det är kaos därinne. Jag såg flera döda kroppar bäras i väg, och folk flyr från närliggand­e byggnader, sade vittnet Hussein Muktar då attacken fortfarand­e pågick.

– Döda och skadade ligger utspridda inne på hotellet, säger den säkerhetsa­nsvarige Mohamed Abdiweli.

Då attacken skedde pågick ett möte mellan parlaments­ledamöter och lokala ledare om det föreståend­e valet. De flesta av hotellgäst­erna var politiker och affärsmän som var i Kismayu inför valet.

Trohet till al-Qaida

al-Shabaab genomför regelbunde­t terrordåd i det svårt krigshärja­de Somalia, inte sällan med civila dödsoffer som följd. I oktober 2017 dödades över 500 människor i ett bombdåd i Mogadishu, den värsta attacken någonsin i sitt slag i Somalia. Regeringen och andra bedömare har lagt skulden på al-Shabaab.

Gruppen, som beräknas ha mellan 5 000 och 9 000 medlemmar, har svurit trohet till al-Qaida.

 ?? FOTO: TT-AFP ?? Extremistg­ruppen al-Shabaab detonerade en bilbomb utanför ett välbesökt hotell i Kismayu i fredags.
FOTO: TT-AFP Extremistg­ruppen al-Shabaab detonerade en bilbomb utanför ett välbesökt hotell i Kismayu i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland