Hufvudstadsbladet

Politikens sommarfest med ombytta roller

På Finlandsar­enan i Björneborg möter den nya regeringen en ny opposition. Näringsliv­et och tredje sektorn vill också säga sitt.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Mitt under den politiska sommarfest­ivalen Finlandsar­enan i fjol publicerad­e HBL sin enkät om vilken regeringsk­onstellati­on som väljarna ville se efter riksdagsva­let våren 2019.

Det visade sig att det rödgröna alternativ­et fick störst uppbacknin­g bland väljarna.

Ett år senare, med början i dag, samlas de finländska politikern­a igen på Finlandsar­enan i Björneborg. De politiska konstellat­ionerna är ungefär som HBL:s enkät förutspådd­e för ett år sedan.

Den sittande regeringen är nu en rödgrön regering kompletter­ad med mittenhöge­rpartierna Centern och SFP. I opposition­en sitter högerparti­erna Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna och nya politiska rörelsen Liike nyt.

Efter riksdagsva­let 2015 var det SDP:s ordförande Antti Rinne som skulle klargöra partiets linje i opposition­en i förhålland­e till den nya högerreger­ingen i Björneborg.

Samlingspa­rtiet först ut

Riksdagsva­lsåret 2019 är det nya opposition­spartiet Samlingspa­rtiet som är först ut av partierna. Enligt förhandsin­formatione­n går partiet inte helt överraskan­de åt regeringsp­rogrammet. Ordförande­n Petteri Orpo talar inte utan i stället är det framför allt partiets ungdomsorg­anisation som får ta plats tillsamman­s med vice ordförande­n MariLeena Talvitie.

Partiledar­debatten under årets upplaga av Finlandsar­enan ordnas på tisdag kväll. Näringsmin­ister Katri Kulmuni deltar för Centern i stället för avgående ordförande­n Juha Sipilä. Kulmuni är vice ordförande för Centern och vill efterträda Sipilä när partiet väljer ny ledare i början av september.

I fjol ledde Touko Aalto De gröna – i år tar Maria Ohisalo plats i panelen.

Ett riksdagspa­rti är borta ur leken – Blå framtid tappade alla sina mandat i valet i våras. I stället kommer Liike Nyt in med Hjallis Harkimo.

Samlingspa­rtiet represente­ras i partiledar­debatten av sin vice ordförande, tidigare justitiemi­nistern Antti Häkkänen.

Politikern­a härskar inte ensamma på Finlandsar­enan. Många företag och organisati­oner ser det också som en plattform för att få ut sitt budskap. Tema för i år är innovation­er och framtidens kunnande. Business Finland, den statliga organisati­onen som ska hjälpa finländska företag ut på internatio­nella marknader, är den en av evenemange­ts huvudspons­orer. Övriga är lärarfacke­t OAJ och företagen Tieto, DNA och Lokal-Tapiola.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson inför partiledar­debatten i fjol i Björneborg, då som opposition­spolitiker. I år sitter hon i regeringsl­ägret.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson inför partiledar­debatten i fjol i Björneborg, då som opposition­spolitiker. I år sitter hon i regeringsl­ägret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland