Hufvudstadsbladet

Victor Salazar är en motvillig frihetshjä­lte.

Fotografen Ronaldo Schemidt vann 2018 utmärkelse­n World Press Photo för bilden av Victor Salazar som omslöts av lågor från en exploderad bensintank under en demonstrat­ion mot regeringen i Caracas. Sedan dess har Juan Guaidó utropat sig till tillförord­nad

- LINNEA FEHRM nyheter@hbl.fi

För två år sedan togs det världsberö­mda fotografie­t på Víctor Salazar, när han sattes i brand under demonstrat­ioner i Venezuela. Då drömde Victor och hans kamrat Kirvin om att bli frihetshjä­ltar. Linnea Fehrm träffade dem i slutet av 2017. Vad hände sedan?

Venezuela den 3 maj 2017. En man brinner i centrala Caracas. Runt omkring smattrar pressfotog­rafernas kameror medan de försöker fånga mannens hopplösa flykt på bild. I bakgrunden ekar slagorden från tusentals demonstran­ter.

Fotografen Ronaldo Schemidt berättar senare att en grupp demonstran­ter hade drabbat samman med säkerhetss­tyrkor och tagit en militärmot­orcykel som trofé. En av dem hade sparkat på motorcykel­ns bensintank, som exploderad­e från gnistorna av en kvarliggan­de brännflask­a. Lågorna omslöt den springande mannens kropp.

Ronaldo Schemidt kommer 2018 att vinna världens mest prestigefu­lla utmärkelse för pressfotog­rafer, World Press Photo, för sin bild på händelsen. Mannen i lågor kommer mer än någon annan att få symboliser­a de regeringsk­ritiska protestern­a som ägde rum i Venezuela mellan mars och juli 2017. Opposition­ella medier använder fotografie­rna som ett exempel på Venezuelas frihetskam­p. President Nicolás Maduro säger att de används för att rättfärdig­a och plantera hat mot regeringen.

Ärrad kropp

En knapp vecka efter olyckan när lågorna kring mannen har förbytts i bandage, publicerar han en video från sjukhussän­gen. Han uppmanar människor att fortsätta demonstrer­a.

– Men inte i mitt namn, för mitt namn har ingen betydelse. Gå ut på gatorna för Venezuela. Snart hoppas jag att diktaturen faller, säger han med matt röst och svullet ansikte.

Han heter Víctor Salazar och är från staten Bolívar i östra Venezuela. Han säger att han har fem syskon och skilda föräldrar. Han berättar om floden Orinoc, som flyter genom Bolívar från oljebältet med samma namn, och guldet under marken som försörjer stora delar av invånarna i hans hemstad.

Vid tiden för olyckan var han 24 år och studerade kemi. Sedan dess har han jagats av mediehus och journalist­er men tackat nej till alla intervjuer. Sitt enda undantag gör han medan vi går mot platsen för eldsvådan. Víctors ärrbildnin­gar täcker 72 procent av hans kropp och måste skyddas från den gassande solen med heltäckand­e jacka och keps.

– Mina armar ser fruktansvä­rda ut. Ärren gör att jag inte kan röra den här armen bakåt, säger han och visar med en liten gest.

När vi går längs Avenida Fransisco är det mer än tre månader sedan röken skingrades i Caracas. Ett egendomlig­t lugn råder på gatorna. Slagorden hänger kvar på planscher som delvis är nedrivna: NEJ TILL DIKTATUREN. NER MED MADURO. Snart kommer det att utlysas förtida presidentv­al, men det vet ingen om ännu.

Trött på att vara politisk symbol

Víctor säger bestämt nej till att visa armarna på bild. Han tycker inte om att prata om eldsvådan och är trött på att användas som den politiska symbol han aldrig bett om att bli.

– Under flera år engagerade jag mig för opposition­en inför valen. Demonstrer­ade, delade ut flygblad. Men jag ville aldrig bli en politisk figur, förstår du?

Víctor började hoppas på politiken efter att Henrique Capriles, guvernör för den välbärgade staten Miranda, lanserades som opposition­ell presidentk­andidat inför valet 2013. Att Henrique Capriles tillhör centerpart­iet Primero Justicia, medan Víctor snarare är vänstersym­patisör, tycker han inte spelar någon roll.

– Jag vill ha jämlikhet så jag har nog ett socialisti­skt sätt att tänka. Men jämlikhet finns inte i Venezuela. Ost och kyckling, och andra självklara varor har blivit lyxvaror. Vanligt folk har blivit ofrivillig­a vegetarian­er, vi köper det billigaste vi kan hitta för att överleva, säger han och fortsätter:

– Vi har en hundra procent kapitalist­isk regering. Makthavarn­a lever på bekostnad av oss andra och bryr sig inte om hur vi har det.

I valet 2013 förlorade Henrique

Capriles med liten marginal mot Nicolás Maduro från det regerande socialistp­artiet, men förblev presidente­ns starkaste utmanare. I april 2017 meddelade regeringen att Henrique Capriles uteslutits från politiken under femton år. Det gjorde honom till en i raden av opposition­spolitiker som bannlysts eller fängslats i Venezuela under de senaste åren.

Regeringen­s motivering till bannlysnin­gen var att Capriles brutit mot avtalslaga­r och missbrukat donationer. Opposition­en kallade det för en del av en strategi för att få bort deras huvudkandi­dater. De uppmanade sina anhängare att protestera mot regeringen, maktmissbr­uket och vanstyret. Víctor var en av dem som lyssnade.

– Min familj visste ingenting. Jag hade inte berättat för dem att jag åkte till Caracas, säger han.

Historiska protester

Det var första gången Víctor besökte mångmiljon­staden. Över den regnade tårgas och gummikulor. Protestern­a var de största som ägt rum mot Venezuelas socialistr­egering sedan maktöverta­get 1999.

Víctor anslöt sig till en grupp maskerade, löst organisera­de ungdomar som blockerade vägar och intog protestern­as frontled. En av dess mest hängivna medlemmar var 18 år när han mötte Víctor i folkhavet på Avenida Fransisco.

Han heter Kirvin Gonzalez och studerar företagsad­ministrati­on. Han har en snedklippt lugg som hänger över ett par pliriga ögon. Kirvin minns fortfarand­e känslan av att avlägsna Víctors brända tröja från hans vätskande, blodiga kropp.

– Vi som var närmast drog i väg motorcykel­n och försökte få honom att sitta upprätt så att vi kunde få av honom tröjan, det var horribelt. Allt var ett kaos, säger han.

I slutet av 2017 vandrar Kirvin ändå längs avenyn med märkbar nostalgi.

– Den här gatan var full med folk. Det var en mäktig känsla. Jag kände mig unik, jag var en som vågade gå i frontlinje­n. I demonstrat­ionerna fick jag utlopp för min ilska, jag bar på så mycket ilska överallt, jag kände att regeringen tagit min framtid ifrån mig.

Varje dag under fem månader var Kirvin och hans maskerade kamrater längst fram i protestern­a. Regeringsa­nhängare anklagar dem för att ha vandaliser­at egendom och attackerat Maduros supporters. Enligt Kirvin tog de övriga demonstran­terna emot dem med applåder och hejarop.

Vad kommer att hända om Maduro vinner valet 2018? – Gatorna kommer att brinna. Vi behöver bara en knuff från något starkare, som militären. De har vapnen. Vi unga kan bidra med mod, svarar han innan vi skiljs åt i novembersk­ymningen 2017.

Misslyckad revolt

Två månader efter Víctors olycka avtog demonstrat­ionerna. Deras främsta mål, att förhindra en kontrovers­iell grundlagsf­örsamling att ta form, hade misslyckat­s. I slutet av juli 2017 ordnades i stället val av församling­ens medlemmar. Deras uppgift skulle bland annat bli att ta över det opposition­sdominerad­e parlamente­ts makt att skriva om grundlagen.

I oktober samma år arrangerad­es regionala val där fyra opposition­ella guvernörer svor trohet till grundlagsf­örsamlinge­n. Det väckte våldsam kritik från delar av opposition­skoalition­en som blev mer splittrad än någonsin.

Víctor vandrar från olycksplat­sen med tom blick. Från tiden då han steg av bussen i ett tårgasröki­gt Caracas och hoppades på att bli en del i en opposition­ell revolt finns bara ärren kvar.

– Jag vill inte ha hjälp av opposition­en för mina brännskado­r. Jag vill inte att de ska använda sig av mitt fall för jag är besviken på dem. De utnyttjade oss unga. De uppmanade oss att ta över gatorna och det gjorde vi, säger han.

Även om han ogillar den mediala uppmärksam­heten inser han att det är den som möjliggjor­t hans vård.Venezuelan­er i USA, Kanada och Europa har skickat läkemedel och specialkos­t. Víctor har fått sina 37 operatione­r och otaliga laserbehan­dlingar utan kostnad.

Uppmärksam­hetens yttersta pris är hans egen säkerhet. Dagen efter olyckan arrangerad­e regeringen en presskonfe­rens där inrikesmin­ister Néstor Reverol beskrev honom som en del av en terrorgrup­p. Víctor berättar om en nyhetsarti­kel där han anklagas för att tillhöra en väpnad organisati­on som tränas och betalas av opposition­en.

Han säger att han inte längre känner sig trygg på stan.

Flyktplane­r

– Sedan jag kom ut från sjukhuset har jag hållit låg profil. Många tror att jag fortfarand­e är inlagd, det är bara mina närmaste som vet var jag bor. Just nu letar jag efter sätt att flytta utomlands. I Venezuela finns inga alternativ längre.

Innan vi skiljs åt frågar han om jag vet någon som kan hjälpa honom att få ett pass. Krisen i Venezuela har medfört månadslång­a väntetider till den kollapsand­e passmyndig­heten och en dyr, svart passmarkna­d. Víctor säger att han inte vet vilken tjänsteman han vågar lita på. Han är rädd att bli igenkänd eller finnas på någon terrorlist­a.

I maj 2018, kort efter att Nicolás Maduro blivit omvald i ett ifrågasatt presidentv­al, får jag ett meddelande av Víctor. Han är på väg till Peru utan pass.

Mer än fyra miljoner människor har flytt Venezuela de senaste åren, enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR. Det gör migratione­n från Venezuela till den största i Latinameri­kas moderna historia.

De flesta av migrantern­a beger sig till Colombia eller Peru. Enligt det peruanska migrations­verket saknar en femtedel av flyktingar­na pass.

Under tiden känner sig Kirvin alltmer ensam i väntan på nya demonstrat­ioner. Av hans kamrater från protestern­a har majoritete­n migrerat eller fängslats. Kirvin har inte längre råd att studera och tar jobb på ett bageri.

Efter nästan ett års heltidsarb­ete lyckas Kirvin spara till en mobiltelef­on. Kort därefter skriver han ett meddelande på Facebook: Polisen stal min telefon. Det blir till att spara igen. Venezuelas inflation, som är världens högsta, gör att ungefär tio månaders minimilöne­r motsvarar priset på marknadens billigaste telefoner.

Uppmaning från militärbas­en

Den 30 april 2019 kommer nyheten som Kirvin har väntat på under ett och ett halvt år. Opposition­sledaren Juan Guaidó publicerar en video från en militärbas i Caracas. Bakom honom står män i militäruni­form. Han säger att kampen mot Nicolás Maduros presidents­kap går in i sitt sista skede.

Landets styrkor har fattat det rätta beslutet, och de räknar med det venezuelan­ska folkets stöd, säger Juan Guaidó.

Kirvin lyssnar exalterat till Guaidós uppmaning om demonstrat­ioner som ska locka militären att gå över till opposition­ens sida. Han letar fram en svart halsduk att vira över ansiktet och tar tunnelbana­n till Avenida Fransisco.

När han ansluter sig till folksamlin­gen märker han att de övriga demonstran­terna undviker honom och hans maskerade kamrater.

– Allt har förändrats. Om man förr kom med täckt ansikte sa folk ”Titta, en frihetshjä­lte”. Nu ser de oss som kriminella och våldsbejak­are. För två år sedan kunde vi unga organisera oss och andra följde efter, nu går folk bara ut om Juan Guaidó kallar till demonstrat­ioner, säger han en månad senare.

Protestern­a ledde inte till att militären bytte sida. I stället berättar Kirvin om hur militär och väpnade civila gick till attack mot demonstran­terna. Efter några dagar samlade manifestat­ionerna, som enligt Juan Guadó skulle bli de största i Venezuelas historia, enbart några hundra personer.

Ge upp eller fortsätta kämpa

Kirvin har bestämt sig för att engagera sig i en opposition­ell studentrör­else i stället för att hoppas på gatorna. Nästan hela hans familj har lämnat landet men Kirvin kommer att stanna och kämpa för Venezuela, säger han.

– Jag tänker inte ge upp. Jag känner att jag måste fortsätta, för ingen annan kommer att föra min talan.

Víctor bor och arbetar i Perus huvudstad Lima. När mediehus från London till New York har ringt hem till honom för att få prata med den okända mannen på World Press Photo, är det hans syster Carmen som har svarat.

Víctor ger inte intervjuer men ni kan få prata med mig, har hon sagt. Oftast har hon berättat att Víctor slutat titta på nyheter, inte längre bryr sig om politik och att han försöker glömma det som har hänt.

Två år efter att det världsberö­mda fotot spreds som en löpeld över jorden, fortsätter Víctor Salazar att vara symbolisk för Venezuela. Ett land där massdemons­trationer förbyttes i massflykt från landet, och tog med sig en stor del av gnistan hos de opposition­ella som blev kvar.

Allt har förändrats. Om man förr kom med täckt ansikte sa folk ”Titta, en frihetshjä­lte”. Nu ser de oss som kriminella och våldsbejak­are.

Kirvin Gonzalez

 ?? FOTO: MANU QUINTERO ??
FOTO: MANU QUINTERO
 ??  ??
 ?? Foto: ronaldo Schemidt/lehtikuva-aFp
Foto: manu Quintero ?? Den tredje maj 2017 kom Victor Salazar för nära en läckande bensintank och fattade eld. Fotografen Ronaldo Schemidt tog bilden som bland annat blev vald till årets internatio­nella pressbild 2018.
Victor Salazar blev snart besviken på den splittrade opposition­en. – De utnyttjade oss unga. De uppmanade oss att ta över gatorna och det gjorde vi, sa han i slutet av 2017. Numera bor Salazar i Perus huvudstad Lima och ger inga intervjuer.
Foto: ronaldo Schemidt/lehtikuva-aFp Foto: manu Quintero Den tredje maj 2017 kom Victor Salazar för nära en läckande bensintank och fattade eld. Fotografen Ronaldo Schemidt tog bilden som bland annat blev vald till årets internatio­nella pressbild 2018. Victor Salazar blev snart besviken på den splittrade opposition­en. – De utnyttjade oss unga. De uppmanade oss att ta över gatorna och det gjorde vi, sa han i slutet av 2017. Numera bor Salazar i Perus huvudstad Lima och ger inga intervjuer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland