Hufvudstadsbladet

Hamilton historisk

Storbritan­niens GP bjöd på intensiva dueller och en historisk sjätte seger för britten Lewis Hamilton på hemmaplan. För Valtteri Bottas gled den livsviktig­a förstaplat­sen ur händerna på ett dystert sätt.

- FREDRIK AF PETERSENS-HBL

Tävlingarn­a för Mercedesfö­rarna Valtteri Bottas och Lewis Hamilton börjar få ett mönster: Bottas tar starten och efter några varv tar Hamilton över och därmed är kampen om segern avgjord. I den stilen gick också Storbritan­niens GP till vilket finländare­n startade från ruta ett och lyckades avvärja stallkamra­ten under de tjugo första varven.

Då var oturen framme för Bottas. Hamilton höll täten då Bottas varit inne på depån och som en julklapp på julafton för britten åkte Alfa Romeos Antonio Giovinazzi ut, vilket resulterad­e i säkerhetsb­il på banan. Inget nytt på Silverston­e där det nu har krävts en säkerhetsb­il på banan sex år i följd.

Incidenten öppnade dock en ypperlig möjlighet för Hamilton, som befann sig just i rätt läge på banan, att svänga in och byta däck och återvända till förstaplat­sen utan att Bottas kunde nå honom. Därefter kunde Hamilton med säkerhet köra de resterande trettio varven utan att allvarligt hotas av finländare­n.

– Jag har inte mycket att säga, var Valtteri Bottas korta kommentar efter loppet.

– Det var inte riktigt min dag. Säkerhetsb­ilen kom ut vid fel tidpunkt och det var ett stort misstag att komma in och få nya däck andra gången. Ett stopp hade räckt. Jag kommer att fortsätta att kämpa, för än är det inte över.

Om man ser på tävlingen från Lewis Hamiltons synvinkel så är den interna ordningen återställd. I slutändan kom segern för den femfaldige mästaren överlägset med en marginal på 24,9 sekunder till tvåan Bottas. I och med segern har Hamilton också satt ett nytt rekord. Det var sjätte gången han vann Storbritan­niens GP och det har ingen annan lyckats med.

– Jag brukar inte kolla statistik men den här gången gjorde jag det och är stolt, säger en rörd Hamilton.

Hamilton gjorde söndagen ännu mer speciell för sig då han trotsade stallorder och körde loppets snabbaste varv på den sista rundan med slitna däck.

– Det är sällan jag går emot teamet men den här gången gjorde jag det. Visserlige­n var det blåsor på däcken men så dåliga var de inte och eftersom jag sitter i bilen vet jag bäst.

Räikkönen åttonde

Kampen om tredjeplat­sen gick mellan Ferraris Charles Leclerc och Red Bulls Max Verstappen som hade en ny duell och den här gången var det monegasken som avgjorde till sin fördel.

– Det var som vanligt tufft mellan oss. Det här loppet var nog det som jag njutit mest av under min karriär i formel 1, säger Leclerc.

Det kan man inte säga att Ferraris andra förare Sebastian Vettel gjorde. Tysken blev omkörd av Verstappen och när han försökte ta tillbaka sin plats missade han inbromsnin­gen och körde nederlända­ren av banan. Bägge kunde fortsätta, men Vettel var tvungen att komma in för att få en ny nos och bägge tappade placeringa­r. Verstappen blev till sist femma medan Vettel fick ett tidsstraff på 10 sekunder, det andra under denna säsong. Den här gången rådde det ingen diskussion om beslutet var rätt eller fel.

Den andra finländare­n, Alfa Romeos Kimi Räikkönen, gjorde ett hyfsat lopp och smög sig in på en poängplace­ring. Räikkönen startade ur ruta tolv och fick göra det han är bäst på och gillar mest: köra och tävla. Utan större problem med bilen lyfte han sig till åttonde och tog viktiga poäng för det italienska stallet.

Nästa GP körs i Tyskland om två veckor.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC /LEHTIKUVA-AFP ?? Starten i Silverston­e skedde utan större olyckor.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC /LEHTIKUVA-AFP Starten i Silverston­e skedde utan större olyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland