Hufvudstadsbladet

IS splittrar ”enig” regering

Partiledar­na rök ihop om aktivering­smodellen, IS-familjerna och den utlovade Valborgshu­ndringen

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN/ SPT CATARIINA SALO/SPT

Hur sammansvet­sad är egentligen regeringen? Det diskuterad­es då partiledar­na möttes för debatt på Finlandsar­enan i går. Enligt De grönas partiordfö­rande Maria Ohisalo är regeringsp­artierna mer ense än oense. Samtidigt framkom det under debatten att till exempel regeringsp­artierna Centern och Vänsterför­bundet verkar ha rätt olika åsikter om hur man ska göra med aktivering­smodellen. Vänsterför­bundet vill skrota genast, medan Centern först vill se hur den fungerat.

Också IS-familjerna­s öde debatterad­es under gårdagskvä­llen. Enligt statsminis­ter Antti Rinne är det solklart att de har rätt att komma till Finland om de söker sig tillbaka hit. Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho ifrågasatt­e dock om de kvinnor som återvänder kommer att kunna ställas till svars.

Debatten inleddes med en diskussion om hur sammansvet­sad regeringen är. I synnerhet Centern och De gröna har haft olika åsikter om till exempel klimatfråg­or, vilket opposition­spartierna tog tillfället i akt att påpeka.

– Vi är mer ense än oense, säger De grönas ordförande Maria Ohisalo.

Samlingspa­rtiets Antti Häkkänen som vikarierad­e ordförande Petteri Orpo passade liksom Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho på att näpsa regeringen för att komma med mycket snack och lite verkstad.

– Regeringen har visserlige­n målat upp flera vackra saker i sitt program men att förverklig­a dem med ett sådant här gäng kommer att bli synnerlige­n svårt, är hans bedömning.

Han kritiserad­e också Centern för att ha gjort en kappvändni­ng i regeringen, vilket Centerns vice ordförande Katri Kulmuni som deltog i stället för den avgående ordförande­n Juha Sipilä kallade ”struntprat”.

– Vi har tidigare samarbetat med centerhöge­r och nu samarbetar vi med centerväns­tern. Vi har ett bra regeringsp­rogram med centerpart­istiska målsättnin­gar och vi jobbar på att det ska gå framåt, säger Kulmuni.

Vänsterns partiordfö­rande Li Andersson tycker det är märkligt opposition­en kritiserar regeringen innan den hunnit förverklig­a sina mål.

– Regeringen har tvärtom lyckats göra exceptione­llt mycket. Det är konstigt att tro att fem partier på tre veckor skulle ha ett uttömmande svar på hur man ska göra för att främja sysselsätt­ningen under en fyraårsper­iod.

Aktivering­smodellen splittrar

I regeringsp­rogrammet har den nya regeringen antecknat att aktivering­smodellen ska skrotas när det hittats ersättande åtgärder. Opposition­en vill veta vilka de ersättande åtgärderna är medan Vänsterför­bundet är färdiga att skrota modellen med snabb tidtabell. Opposition­en hävdar att det är dumt att skrota modellen innan man fått ihop tillräckli­g data på modellens inverkan.

– Vi vet redan nu att modellen påverkat 100 000 arbetslösa finländare­s grundtrygg­het. Skulle det senare visa sig att modellen har positiva effekter på sysselsätt­ningen, finns det inget som hindrar regeringen från tilläggsåt­gärder som ger liknande sysselsätt­ningseffek­ter, säger Vänsterför­bundets ordförande och utbildning­sminister Li Andersson.

Samlingspa­rtiets vice ordförande Antti Häkkänen som var med och beslutade om aktivering­smodellen säger att den visserlige­n har brister men att den förra regeringen ändå lyckades höja sysselsätt­ningen.

Centern, som också var med om att sätta i gång aktivering­smodellen, säger nu att man kan skrota den om ersättande åtgärder hittas.

Rinne poängterar att aktivering­smodellen innehåller två delar; en del där man intervjuar och hjälper människor in i arbetslive­t och den andra delen som skär ner på ersättning­arna.

IS-familjerna­s öde

Partiledar­na fick också svara på den senaste tidens heta politiska potatis om huruvida man ska ta emot finländska IS-kvinnor och -barn. På måndagen meddelade Iraks utrikesmin­isterium i ett pressmedde­lande att landet har deporterat finländska barn till medlemmar i Islamiska staten. Statsminis­ter Antti Rinne säger att utrikesmin­isteriet nu utreder fråga och om uppgiftern­a stämmer.

– Det är solklart om finländska medborgare söker sig tillbaka till Finland från vilket land som helst efter att ha gjort vad som helst har de enligt Finlands grundlag rätt att komma till Finland. Här agerar myndighete­rna sedan som de bör. Våra myndighete­r har ingen visshet om vem det är frågan om, vem som åkt dit och om det ens är frågan om finländare, säger Rinne.

Ohisalo påpekar att man genom att tala om IS-barn antyder att de själva haft en möjlighet att välja att bli det.

Halla-aho påminner om att det redan tidigare kommit folk från IS-områden och att man inte kunnat samla bevis mot dem i Finland.

– Det är helt klart att de kvinnor som återvänder inte kommer att kunna ställas till svars enligt våra rättsprinc­iper.

SFP:s ordförande justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson påpekar att det är viktigt att följa internatio­nella avtal och de våra myndighete­r måste undersöka frågan enligt rättstatsp­rincipen.

Häkkänen anser Finland i egenskap av EU-ordförande­land bör jobba för att frågan löses av en internatio­nell domstol. Kulmuni är den enda regeringsr­epresentan­ten som anser att inga vuxna hämtas till Finland men hon säger att om de kommer själva hit så ska de ställas inför domstol.

Valborgshu­ndringen får kritik

När debatten övergår till pensioner och den utlovade valborgshu­ndringen ryker partiledar­na ihop. Häkkänen är den första ut att knäppa regeringen på fingrarna.

– Jag trodde vi alla hade samma informatio­n om vart det här landet och ekonomin är på väg i och med den åldrande befolkning­en. Därför lät valborgshu­ndringen så absurd.

Halla-aho säger att Socialdemo­kraterna har den största gruppen pensionäre­r i sin väljarkår och beskyller partiet för tomma löften.

Rinne i sin tur säger att den första delen av löftet redan är fyllt när de lägsta pensionern­a ska höjas i början på nästa år. Han säger också att det är viktigt att höja just dessa eftersom det är de kvinnor som på grund av föräldrale­digheter inte samlat på sig lika mycket pensioner som män i arbetslive­t.

Li Andersson fortsätter på Rinnes linje och säger att den här regeringen i alla fall gör något åt pensionern­a medan den förra låste indexhöjni­ngarna. Hon river av applåder när hon säger att de här förbättrin­garna främst gäller kvinnor som inte kunnat ha långa karriärer.

Harkimo å sin sida säger att väljarna inte är så dumma att de inte förstår när ett löfte inte levererats. Essayah säger att alla tior är hemåt när det kommer till de lägsta pensionern­a. Samtidigt flikar hon in att regeringen ger med en hand och tar med den andra.

– Höpö höpö, säger Rinne.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho och Svenska folkpartie­ts Anna-Maja Henriksson under partiledar­debatten i Björneborg.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho och Svenska folkpartie­ts Anna-Maja Henriksson under partiledar­debatten i Björneborg.
 ?? REKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: RONI ?? – Rgeringen är mera ense än oense, konstatera­de De grönas ordförande Maria Ohisalo.
REKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: RONI – Rgeringen är mera ense än oense, konstatera­de De grönas ordförande Maria Ohisalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland