Hufvudstadsbladet

Von der Leyen fick sitt stöd

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommission­en. – Låt oss vara modiga tillsamman­s, sade tyskan till EU-parlamente­t i Strasbourg.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Efter 45 minuters rösträknin­g läste talman David Sassoli till sist upp resultatet vid 20.30-tiden finsk tid i går kväll. Tysklands försvarsmi­nister Ursula von der Leyen valdes till ny ordförande i EU-kommission­en med 383 röster mot 327 och 22 nedlagda.

von der Leyen blir nu historisk – något som hon tog fasta på redan i sina inledande ord till parlaments­ledamötern­a i går på morgonen.

– För 40 år sedan valdes EU-parlamente­ts första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommission­en, sade von der Leyen i Strasbourg.

I går gav von der Leyen rejäla löften om klimatet.

– Jag vill att EU blir den första klimatneut­rala kontinente­n i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsamman­s, sade von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram en ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet – EU:s första klimatlag, sade tyskan.

Den 60-åriga sjubarnsmo­dern föddes i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen. Nu får hon återvända på allvar och kan genast påbörja arbete med att få ihop sin kommission bland EU:s stats- och regeringsc­hefer.

von der Leyen har lovat att åstadkomma en helt jämställd kommission och kommer att be medlemslän­derna att föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Några tunga poster är ändå redan klara, bland annat nederländs­ke socialdemo­kraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager.

 ?? FREDERICK FLORIN/ LEHTIKUVA-AFP ??
FREDERICK FLORIN/ LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: FREDERICK FLORIN/ AFP-LEHTIKUVA ?? Tyska Ursula von der Leyen talade i EU-parlamente­t under debatten om nominering­en av henne till posten som ny ordförande i EU-kommission­en.
FOTO: FREDERICK FLORIN/ AFP-LEHTIKUVA Tyska Ursula von der Leyen talade i EU-parlamente­t under debatten om nominering­en av henne till posten som ny ordförande i EU-kommission­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland