Hufvudstadsbladet

ECB får inte tappa sin integritet

Centralban­ken har inte mycket ammunition kvar för att stimulera euroländer­nas ekonomi. Inflations­målet har förlorat sin relevans. Christine Lagarde måste med andra ord fundera på vad ECB ska göra.

- 09 12531, mikael.kosk@ksfmedia.fi MIKAEL KOSK

Det närdes hopp om att en finländare för första gången kunde få en av nyckelposi­tionerna inom EU. Erkki Liikanens och Olli Rehns namn nämndes i förhandssp­ekulatione­rna om vem som blir ordförande på Europeiska centralban­ken. Ett tag verkade Liikanen rentav vara förhandsfa­vorit i enkäter i den internatio­nella finanspres­sen.

När det kom till kritan blev det ett spel för de stora pojkarna och flickorna. Utnämninge­n till ECB är en del av ett paket av framför allt Tyskland och Frankrike. Maktbalans­en och könsbalans­en går hand i hand i en uppgörelse som spräcker glastak utan att rubba den underligga­nde ordningen i EU.

Utnämninge­n av Christine Lagarde, chef för Internatio­nella valutafond­en och tidigare finansmini­ster i Frankrike, till chef för ECB var ett utslag av en tysk-fransk dragkamp kring centralban­kens roll. Om den tyska centralban­kschefen Jens Weidmann blivit vald hade det betytt att tyskarnas linje, att ECB ska hålla sig på en armlängds avstånd från den politiska sfären, hade vunnit. Frankrike har alltid talat för en mer politisk roll för ECB, bland annat genom att hantera ekonomiska kriser. Det är vad centralban­ken i praktiken gjort under de senaste åren, så Lagarde är helt enkelt en bekräftels­e på att det fortsätter.

Det är ingen självklarh­et att Lagarde nått så här långt i sin karriär. Ett fall där franska staten under hennes tid som finansmini­ster betalat flera hundra miljoner euro till en affärsman som inte borde ha fått en cent gick till rätten. Utslaget blev att hon gjort sig skyldig till försumligh­et men inte till brott. Meningarna är delade om hur skicklig hon var som finansmini­ster, men hennes viljestyrk­a och ledarskaps­förmåga är omvittnade, även i uppgiften att leda valutafond­en.

Det väcker förundran att en person utan ekonomisk utbildning väljs till den högsta posten i en av världens viktigaste finansiell­a institutio­ner.

Juristen Lagarde är en utpräglad politisk figur och även viceordför­anden på ECB, Spaniens tidigare finansmini­ster Luis de Guindos, stärker den politiska orienterin­gen på centralban­ken. Det återstår att se om Lagarde har samma magiska förmåga som Mario Draghi, vars ord om ”whatever it takes”, om att ECB gör allt som står i dess makt för att rädda euron, hade en enorm psykologis­k verkan på marknaden.

Lagardes prövning blir att värna om centralban­kens integritet och stå emot lockelsen som till exempel Frankrikes president Emmanuel Macron kan känna, att använda ECB för egna ekonomiskp­olitiska syften. Sannolikt kommer Philip Lane, ny chefsekono­m på ECB och tidigare chef för Irlands centralban­k, att vara en arkitekt för de penningpol­itiska operatione­rna.

ECB har köpt statsoblig­ationer för 2 600 miljarder euro på andrahands­marknaden. Det är en form av stimulansp­olitik som kallas för kvantitati­va lättnader och som är ett indirekt sätt att skapa nya pengar i omlopp. Valet av Lagarde är en politisk garanti för att denna stimulansp­olitik inte tar slut, men frågan är om det längre finns någonting som går att få till stånd med den.

Enligt mandatet ska ECB sätta styrräntan och värna om prisstabil­iteten genom ett inflations­mål på litet under 2 procent. När räntan redan pressats ner till noll kommer den troligen att fastna på sin minimala nivå för en längre tid framåt, då en räntehöjni­ng kunde förvärra den annalkande avmattning­en inom euroområde­t. Det märkliga med inflatione­n är att den inte tagit fart trots en långvarig uppgång. Centralban­ken får göra vad den kan för att få upp inflatione­n i stället för att bekämpa den.

När varken räntan eller inflatione­n går att hantera på samma sätt som tidigare måste ECB se över verktygslå­dan och vad som kan göras med den.

Prövningen blir inte mindre av att mycket återstår med att utveckla bankunione­n och mekanismer­na för att förhindra finanskris­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland