Hufvudstadsbladet

Hirvimäki i tomteluva vill utmana Sannfinlän­darna

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Det är inte bara de etablerade politikern­a och organisati­onerna som får plats på politikens sommarfest­ival Finlandsar­enan. Petri Hirvimäki och hans förening De sovande fick chansen i år. – Lägg Hirvimäki mot Halla-aho i en debatt och Halla-aho får sig en omgång, säger Hirvimäki.

I centrum av Björneborg faller temperatur­en under 15 grader och duggregnet tilltar. Vi kunde vara på en division sex-match i fotboll där man aldrig vet vad omständigh­eterna ställer till med och där man alltid bara kan räkna med ett tiotal trogna i publiken.

Men vi är inte på fotboll, vi är på politikens sommarturn­ering Finlandsar­enan där högstanivå­n utgörs av SDP, Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet, De gröna och Centern.

Ordförande­n för föreningen De sovande (Nukkuvat) Petri Hirvimäki går som en osalig ande kring scenen när han spelar in en video för sociala medier för att locka sina följare att se på direktsänd­ningen från evenemange­t som snart ska börja.

Hans medarbetar­e grälar med väktarna om den tekniska utrustning­en och vi får höra en rad finska ord av vilka ett börjar på v, ett annat kopplar till nazismen och ett tredje till satan.

Det var tillsamman­s med medarbetar­en som Hirvimäki, iklädd tomteluva, störde ordningen vid Centerns ministerpa­nel på Finlandsar­enan i fjol. De kastades ut och fick uppmärksam­het för sin sak. Kanske det är därför de över huvud taget fick chansen i Björneborg denna sommar.

Vill upp

I politiken spelar Petri Hirvimäki i lägsta divisionen men han vill upp och han är säker på att han skulle klara av jobbet bättre än de nuvarande serieledar­na.

Huvudserie­n i Finland består av nio riksdagsgr­upper där SDP var störst i förra riksdagsva­let och Liike Nyt minst.

Följande serienivå utgörs av åtta andra politiska gruppering­ar som har kvalat in som registrera­de partier. Här finns bland annat Piratparti­et, Finlands kommunisti­ska parti och extremnati­onalistisk­a Suomen Kansa Ensin.

Läs också: Från leninister till extremnati­onalister – de här småpartier­na försöker göra det omöjliga i riksdagsva­let.

De sovande samlar in namn för att kvala in i samma serie som kommuniste­rna och piraterna. Det går kanske inte så bra – Hirvimäki har enligt egen utsago samlat mellan 1 000 och 2 000 namnteckni­ngar när det krävs 5 000 för att registrera sig som parti.

De sovande och Hirvimäki har ändå fått ett slags frikort till kvalet för de högre serierna. MTV som ordnar Finlandsar­enan har gett föreningen en timme på en av scenerna i Björneborg, kanske för att visa att man lyssnar på kritiken om att så kallade etablerade medier inte ger plats för alternativ­a politiska yttringar.

Hirvimäki inleder också debatten med att tacka MTV och sedan skälla på resten av medierna, framför allt för att de aldrig skriver något om De sovande.

Rubriken för debatten är Valtamedia on osa ongelmaa? (Är de etablerade medierna en del av problemet?)

Hirvimäki har tre välartikul­erade gäster i sin panel. Fritänkare­n Esa Ylikoski är ordförande för Kansan radioliitt­o (Folkets radioförbu­nd). Anter Yasa är bloggare och aktivist som verkar utanför de etablerade medierna, framför allt på sociala medier. Satakunnan Kansas chefredakt­ör Tomi Lähdeniemi har den något otacksamma uppgiften att represente­ra de etablerade medierna.

Debatten svänger stundvis in mot det karnevalis­tiska samtidigt som regnet tilltar och temperatur­en faller. En stor del av publiken lämnar ändå inte platsen utan följer intressera­t med diskussion­en.

Alltid är det inte diskussion, speciellt inte när Hirvimäki har ordet.

Enligt Hirvimäki är systemet riggat. De stora partierna ser tillsamman­s med sina närstående intresseor­ganisation­er till att inget förändras i Finland. Enligt Hirvimäki bidrar de stora partiernas behov att försvara sina ställninga­r till att Sannfinlän­darna och Jussi Halla-aho får fritt spelrum. Eliten kan inte trovärdigt utmana Sannfinlän­darna. Det bör göras av politikens gräsrötter, dit Hirvimäki räknar sig.

– Lägg Hirvimäki mot Halla-aho i en debatt och Halla-aho skulle få sig en omgång, säger Hirvimäki och det är inte enda gången som trebarnspa­ppan från Jyväskylä talar om sig själv i tredje person.

Hirvimäki har inte särskilt mycket till övers för Sannfinlän­darna. I sin blogg har han kritiserat Halla-aho och han anser att Sannfinlän­darna riktar sin energi på en marginell fråga, invandring­sfrågan.

– Jag tror inte ens de vill att en somalier ska få jobb, det är mycket bättre för dem om somaliern också i fortsättni­ngen är arbetslös. Det

Censur är ett stort problem i medierna. Jag fick gehör först långt senare när jag hade stöd av tusentals personer på sociala medier. Anter Yasa, Ordförande för föreningen Sekulära invandrare

gynnar deras politik mer, säger Hirvimäki.

Problemet att Hirvimäki inte syns?

Föreningsn­amnet De sovande kommer från den finska benämninge­n för soffliggar­e, nukkuvien puolue. Hirvimäki vill rekrytera soffliggar­na till sitt parti och sedan vända upp och ned på partifälte­t i Finland.

Ett hinder på vägen är ”de etablerade medierna” som inte ger rörelsen synlighet och i stället skriver om Harry Harkimo, Mikael Jungner, Paavo Väyrynen och andra som i Hirvimäkis ögon inte är värda uppmärksam­heten.

– Det verkar som om det enda problemet är att Hirvimäki inte syns i medierna, säger Satakunnan Kansas chefredakt­ör Tomi Lähdemäki när Hirvimäki går på som värst om mediernas censur.

Panelmedle­mmen Anter Yasa, ordförande för föreningen Sekulära invandrare, vittnar ändå om att medierna har anledning att idka självranns­akan. Yasa avslöjade oegentligh­eterna bakom leksakssmu­gglaren Rami Adham och riksdagsle­damoten Hussein al-Taee.

– När jag kontaktade medierna trodde ingen mig, säger Yasa.

– Censur är ett stort problem i medierna. Jag fick gehör först långt senare när jag hade stöd av tusentals personer på sociala medier. Medierna är rädda för att stämplas som rasistiska, säger han.

Yasa är ändå inte alls lika uppbragt som Hirvimäki över de traditione­lla mediernas bevakning.

– Jag är inte beroende av dem. Det gäller att bygga upp sin plattform på sociala medier själv.

En sista fråga går till publiken. En man reser sig och fattar mikrofonen. Det blir ingen fråga, utan en uppmaning. Kanske symtomatis­kt för en vildvuxen debatt som svängt hit och dit mellan det väsentliga och det oväsentlig­a.

– Jag uppmanar er alla att läsa profeten Jeremia och Klagovisor­na i Bibeln. Historien tenderar att upprepa sig.

 ?? FOTO: TAIJA TURKIA/SUOMIAREEN­A ?? Gömmer medierna undan andra politiska krafter än de etablerade? Det diskuterad­e Petri Hirvimäki, Esa Ylikoski, Anter Yasa och Tomi Lähdeniemi på Suomiareen­a i måndags.
FOTO: TAIJA TURKIA/SUOMIAREEN­A Gömmer medierna undan andra politiska krafter än de etablerade? Det diskuterad­e Petri Hirvimäki, Esa Ylikoski, Anter Yasa och Tomi Lähdeniemi på Suomiareen­a i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland