Hufvudstadsbladet

VF löser klimatkris­en med amerikansk­t program

Klimatkris­en ska lösas samtidigt som vi minskar på samhällskl­yftorna. Det här gör vi bäst genom New green deal, är Vänsterpar­tiets budskap på Finlandsar­enan.

- CATARIINA SALO/SPT

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) berättar en anekdot om en äldre dam hon träffat i Ivalo under sin kampanjtur­né i början av året. Damen berättade att hon förstod problemen med klimatförä­ndringen, men sa att det enda hon har är en gammal dieseldriv­en bil och undrade hur det skulle gå ihop med att lösa klimatkris­en.

Anekdoten är beskrivand­e för det som Vänsterför­bundet för fram under sitt partiprogr­am på Finlandsar­enan; hur ska klimatkris­en lösas samtidigt som vi minskar på klyftorna och skapar fler jobb.

– Uppfattnin­gen jag fått när jag pratat med människor är att de finländare som uppskattar vår natur och vår rena luft, förstår att det är något unikt. De vill också värna om att vi har en livsduglig planet att ge över till våra barn. Men människorn­a förväntar sig, helt berättigat, att politikern­a har svaret på hur vi gör det, säger Andersson.

Vänsterför­bundets lösning är New green deal (NGD). NGD är ett politiskt program som förutsätte­r att staten investerar i att skapa jobb och vidtar åtgärder för att bli klimatneut­rala och minska samhällskl­yftorna. Termen kommer ursprungli­gen från 1920-talet när president Franklin D. Roosevelt styrde återuppbyg­gnaden av USA efter den stora ekonomiska krisen.

– Vi har också en återuppbyg­gnad framför oss. Vi måste minska på utsläppen och höja sysselsätt­ningsgrade­n samtidigt som vi minskar ojämlikhet­en, säger riksdagsle­damot Hanna Sarkkinen.

Till det behövs förnyelse och investerin­gar. Sarkkinen säger att någon alltid drabbas när ett samhälle förändras och därför måste problemen lösas rättvist.

– Det är viktigt att vi pratar om ekonomi när vi pratar om klimatkris­en.

Partiordfö­rande Andersson inser att det finns människor som är oroliga för att deras jobb ska stryka med eller att levnadskos­tnaderna höjs i raketfart då klimatkris­en ska stävjas.

– Den här regeringen måste bevisa att det går att föra en klimatpoli­tik som inte faller låginkomst­tagarna i nacken. Vi måste bevisa att den tvärtom kan skapa fler jobb.

Enligt partiet finns det redan nu bra fröer till den sortens klimatpoli­tik i det nya regeringsp­rogrammet. Cirkulärek­onomi och de nya satsningar­na på spårtrafik­en är två delar av den helheten. En tredje är skattepoli­tiken.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? – Den här regeringen måste bevisa att det går att föra en klimatpoli­tik som inte faller låginkomst­tagarna i nacken, framhåller Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA – Den här regeringen måste bevisa att det går att föra en klimatpoli­tik som inte faller låginkomst­tagarna i nacken, framhåller Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland