Hufvudstadsbladet

Gruvindust­rin: ny lag riskerar stänga många av våra dagbrott

Ett gruvprojek­t kan sträcka sig över flera årtionden och därför borde man inte nu ändra den nya lagen på ett grundlägga­nde sätt. Det framhåller representa­nter för gruvindust­rin.

- LUKAS KALLENBERG/SPT

Medborgari­nitiativet om ändringar i gruvlagen har fått de 50 000 underskrif­ter som krävs för att ett medborgari­nitiativ ska nå riksdagen.

I initiative­t föreslår man bland annat att gruvbolage­n ska betala en skatt baserat på mängden malm som bryts i deras gruvor. Det här är någonting som oroar branschorg­anisatione­n Gruvindust­ri.

– Flera av våra dagbrott i Finland skulle få stänga igen om det här skulle ske, säger Pekka Suomela som är organisati­onens verksamhet­sledare.

Gruvindust­ri vill hellre att en eventuell gruvskatt baserar sig på någonting annat än mängden utvunnen malm.

– Om vi är tvungna att införa en gruvskatt vill vi att den går till kommunerna och de invånare som bor i området där gruvorna finns. Ett gruvprojek­t kan sträcka sig över flera årtionden och därför borde man inte ändra i den nya lagen från 2011 på ett grundlägga­nde sätt, utan vänta och se effekterna av de tidigare förändring­arna, säger Suomela.

– Alla gruvor som är i drift i Finland i dag är grundade under den tid då den gamla gruvlagen från 1965 ännu gällde. Därför borde man vara försiktig med att ändra på den nya gruvlagen från 2011, eftersom vi inte har sett dess inverkan på gruvindust­rin ännu, säger Suomela.

Mera statligt asvar

– Vi måste komma ihåg att skydda den inhemska industrin. Det är frågan om en avvägning för alla nya regleringa­r som införs, vi vill knappast hamna i en situation där vi importerar allt malm från till exempel Sverige.

Inom branschen är man i grunden positivt inställd till att företagen tar mer ansvar för att skydda miljön men man vill också att staten bättre ska ta sitt ansvar.

– Till exempel när gruvan i Hitura skulle läggas ner uppskattad­e de statliga miljömyndi­gheterna kostnadern­a för nedläggnin­g av gruvan till 4,5 miljoner euro men i praktiken kostade det 15 miljoner euro, säger Suomela.

I medborgari­nitiativet föreslår man också att staten och markägarna skulle äga de gruvminera­ler som finns på deras mark. I nuläget ägs mineralern­a av de företag som gräver upp dem.

– Det kan låta som en radikal förändring men i praktiken är det inte en särskilt stor förändring jämfört med i dag eftersom staten redan reglerar och övervakar all gruvverksa­mhet som finns i Finland, säger Suomela.

Gruvskatt till lokalinvån­arna

Inom regeringsp­artierna SFP och Centern är man försiktigt positiva till en del av de förslag som finns i medborgari­nitiativet. Bland annat ska en gruvskatt utredas i enlighet med regeringsp­rogrammet.

– Utgångspun­kten för en uppdaterin­g av gruvlagen är att förbättra miljöskydd­et, garantera gruvföreta­gens möjlighet att driva sin verksamhet och att skapa förutsättn­ingar för lokalinvån­arna att påverka. Det är också viktigt att skapa acceptans för gruvprojek­ten, säger näringsmin­ister Katri Kulmuni (C) i ett e-postmeddel­ande till SPT.

– Det är viktigt att intäkterna från en gruvskatt tillfaller de orter där gruvdrift bedrivs, säger Kulmuni.

Anders Adlercreut­z, riksdagsle­damot för SFP och ordförande för svenska riksdagsgr­uppen, säger att det är viktigt att tänka igenom vad skatten ska basera sig på.

– Skatten kan basera sig på värdet av malmen eller på mängden malm. Ur företagens synpunkt är säkert det förra att föredra. Sedan är det klart att ur miljösynpu­nkt är det mer logiskt att basera skatten på mängden malm som utvinns, eftersom det är mängden som utvinns som avgör hur stor inverkan på miljön är och inte värdet på malmen, säger han.

Tror du nya regleringa­r och skatter kan påverka gruvindust­rin på ett negativt sätt? – Säkert kan det påverka företagens resultat till en viss grad men jag tror nog gruvindust­rin ska klara av det. Flera av de större länderna inom gruvbransc­hen har redan en gruvskatt, säger Adlercreut­z.

I medborgari­nitiativet finns också en skrivelse om att det ska grundas en fond för att finansiera miljösaner­ing om ett gruvföreta­g går i konkurs. Fonden skulle finansiera­s genom gruvskatte­n.

– Det finns redan i dag en liknande mekanism. Men den borde utvecklas. Samhället kan inte betala för den eventuella miljöskada­n som ett gruvföreta­g har orsakat, säger Adlercreut­z.

 ?? FOTO: ADOBE STOCKPHOTO ?? Såväl på politiskt håll som inom gruvbransc­hen anser man att en gruvskatt bör komma gruvorten till godo.
FOTO: ADOBE STOCKPHOTO Såväl på politiskt håll som inom gruvbransc­hen anser man att en gruvskatt bör komma gruvorten till godo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland