Hufvudstadsbladet

Mannen som mördade sjuåringen på julafton var otillräkne­lig

Mannen som tog livet av sin sjuåriga systerson bedöms som otillräkne­lig vid tidpunkten för dådet. Han är i behov av vård, säger åklagare Eija Velitski.

-

Rättegånge­n mot mannen som dödade ett sjuårigt barn på julaftonen i Arabiastra­nden i Helsingfor­s inleddes på tisdagen och hålls bakom lyckta dörrar på begäran av gärningsma­nnens och offrets anhöriga.

När åklagaren Eija Velitski kommer ut ur rättssalen under en paus meddelar hon att stämningen under rättegånge­n varit lugn.

– Fallet är förstås väldigt påfrestand­e för de anhöriga och därför hörde vi offrets far innan vi gick igenom fallet, så att han kunde avlägsna sig så tidigt som möjligt.

Otillräkne­lig

Gärningsma­nnen anklagas för mord. Han har erkänt dråp. Det kommer att utredas om dådet är tillräckli­gt rått och brutalt samt om det uppfyller andra kriterier för mord.

Rättegångs­förhandlin­garna har visat att gärningsma­nnen var otillräkne­lig då dådet utfördes och allt pekar på att han kommer att dömas till tvångsvård.

– Han är i behov av vård. Det innebär att vi måste behandla dådet och omständigh­eterna kring det väldigt detaljerat.

En dag är reserverad för rättegånge­n. Velitski tror att det räcker för att fastställa en dom.

– Vi har tre utomståend­e vittnen och gärningsma­nnen kvar att höra, säger hon.

Velitski säger att hon inte tror att något material från rättegånge­n kommer att offentligg­öras på tisdagen. Hon medger att det är ovanligt att allt material rörande en rättegång hålls hemligt, men förstår ändå varför man gör så i det här fallet.

– Dådet skedde bland nära anhöriga och en del av det som framkommer är uppgifter som bör hemlighåll­as enligt lag.

Enligt henne skulle ärendet ha varit svårt att behandla om det inte hållits bakom lyckta dörrar.

– Då skulle vi hela tiden ha varit tvungna att akta oss för att fråga om något som rör sekretessb­elagda uppgifter. Rättsproce­ssen flyter på bättre på det här viset.

Hur viktigt är det att det görs en offentlig redogörels­e av fallet? – Fallet har varit aktuellt i offentligh­eten och folk har tänkt på det. Det skulle vara bra att få någon form av slut så att människor kan tänka på annat.

Tingsrätte­n beslöt att hemlighåll­a alla dokument rörande rättegånge­n på begäran av parternas anhöriga. Sinnesunde­rsökningen som den åtalade har genomgått är även den sekretessb­elagd.

JONATAN SPARV/SPT

 ?? Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva ?? Åklagare Eija Velitski säger att mannen som tog livet av sin systerson på julafton är otillräkne­lig och behöver vård.
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva Åklagare Eija Velitski säger att mannen som tog livet av sin systerson på julafton är otillräkne­lig och behöver vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland