Hufvudstadsbladet

Ebolan har nått Goma

Oron växer när ebolan i Kongo-Kinshasa nått miljonstad­en Goma – en utveckling av ebolautbro­ttet som hjälparbet­are länge fruktat. I den folktäta staden hotar den farliga smittan att få fart.

- MOA KäRNSTRAND/TT

I maj började smittsprid­ningen efter ebolautbro­ttet i Kongo-Kinshasa – det näst dödligaste utbrottet av sjukdomen hittills – att öka i tempo. Hjälparbet­are och medicinsk personal på plats varnade för vad som skulle kunna hända om smittan nådde Goma, huvudstade­n i den konfliktdr­abbade provinsen Nordkivu.

Nu har det hänt. Än så länge har bara en person i Goma diagnostic­erats med den mycket smittsamma blödarfebe­rn, en pastor som troligtvis blivit smittad i en stad 30 mil bort och som avled i början av veckan.

– Jag kan tyvärr bekräfta att patienten dött, säger guvernör Carly Nzanzu, under tisdagen rapportera­r AFP.

Ny vändpunkt?

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) skulle utveckling­en kunna vara en ny, farlig vändpunkt i ebolautbro­ttet, som nu dödat 1 655 människor. I miljonstad­en Goma lever människor lever tätare inpå varandra än på landsbygde­n och anonymitet­en kan göra det svårt att spåra smitta. Staden ligger också vid gränsen mot Rwanda där många rör sig fram och tillbaka. Den har också en internatio­nell flygplats och ett färjeläge vid Kivusjön.

– Det här höjer risken till en ny nivå, helt klart, säger Melissa McRae, biträdande medicinsk chef för Läkare utan gränser (MSF) i Amsterdam, till TT.

– I en stor stad som Goma är risken att smittade personer interagera­r med många andra mycket större.

Fjärde WHO-beslutet

WHO kommer under tisdagen att hålla ett krismöte där man ska fatta beslut om epidemin nu ska förklaras som en nödsituati­on av internatio­nell karaktär. Ett sådant beslut skulle bland annat göra att utbrottet hanteras på en annan nivå i FN och möjlighete­rna att agera blir större. Argumenten mot ett sådant beslut är att det kan leda till restriktio­ner på resor och handel, som kan skada länder och regioner men också försvåra för organisati­oner som MSF att föra in personal och material. Tre gånger tidigare har WHO beslutat att utbrottet inte är en nödsituati­on av internatio­nell karaktär.

– Vi är väldigt glada att WHO tar upp frågan igen. Vi behöver ändra vår strategi för att kunna få kontroll över det här utbrottet och få till bättre internatio­nellt samarbete, säger Melissa McRae.

Personal attackeras

Ebolabekäm­pningen i Kongo-Kinshasa har försvårats av de väpnade konflikter som pågår i området. Konflikter­na har bidragit till att invånarna blivit osäkra på vem de egentligen kan lita på. I vissa fall har sjukvårdsp­ersonal fått ta hjälp av militär för att ta sig till smittoområ­den, vilket ökat förvirring­en. Väpnade grupper har attackerat sjukhus som tvingats evakuera patienter och personal.

Sedan januari har det skett nästan 200 attacker mot personal och sjukvårdsi­nrättninga­r. Den gångna helgen mördades två personer som arbetade med att sprida informatio­n om sjukdomen.

– De som arbetar med insatsen är oroliga, speciellt de som arbetar i konfliktom­råden. Men de fortsätter att komma till jobbet, säger Melissa McRae.

MSF bygger nu ett ebolasjukh­us i Goma med upp till 76 platser. Förutom det assisterar man Kongo-Kinshasas hälsomyndi­ghet med smittoöver­vakning i miljonstad­en och med att spåra smittoväga­rna från ebolafalle­t. där de som träffat den avlidne pastorn erbjuds att vaccinera sig. Ebolavacci­net, som fortfarand­e är på teststadie­t, fungerar även om man vaccineras efter att man varit i kontakt med en smittokäll­a.

 ?? FOTO: JEROME DELAY/AP-TT ?? Nu har det som hjälpinsat­sen fruktat hänt – ebolautbro­ttet har spridit sig till miljonstad­en Goma i KongoKinsh­asa nära gränsen mot Rwanda. Över 1600 människor har hittills dött i utbrottet. Bilden är tagen i Beni den 13 juli 2019.
FOTO: JEROME DELAY/AP-TT Nu har det som hjälpinsat­sen fruktat hänt – ebolautbro­ttet har spridit sig till miljonstad­en Goma i KongoKinsh­asa nära gränsen mot Rwanda. Över 1600 människor har hittills dött i utbrottet. Bilden är tagen i Beni den 13 juli 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland